Zondag 20/10/2019

Wachten op de vereffenaars

De twee vereffenaars die gisteren door de ontbonden vzw zijn aangesteld, kunnen vandaag starten met klaarheid te scheppen in de Lommelse chaos. Over enkele dagen moet duidelijk worden of er dit seizoen nog verder gevoetbald wordt, en wie er dan eventueel blijft. De plannen om het stamnummer over te nemen voor een nieuwe start in derde zullen concreet vorm moeten krijgen. De fusiegesprekken leverden intussen niets op. Een stand van zaken.

Lommel

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

1. De vereffenaars

De personen waar iedereen op wacht. Gisterenavond heeft de vzw zichzelf ontbonden en twee vereffenaars aangesteld. Zij maken vanaf vandaag een inventaris op van de activa en passiva van de club. In eerste instantie moeten zij uitmaken of het opportuun is om het seizoen uit te spelen of niet. Indien dat de schuldenberg enkel maar vergroot, zullen ze er onmiddellijk willen mee stoppen. Zo niet, dan moet er met de spelers worden onderhandeld. Wie krijgt er nog een contract en aan welke voorwaarden?

Ook maken de vereffenaars een inventaris op. Welke schulden zijn er tegenover de bond, welke achterstallige betalingen eisen de spelers nog op? Pas daarna kunnen ze een som kleven op het stamnummer; een bedrag dat de eventuele overnemers zullen moeten ophoesten voor het verwerven van het stamnummer.

2. De spelers

Er wordt nog steeds getraind op Lommel, hoewel de kern intussen al flink is uitgedund. Culek voegde zich bij Hoefkens in Westerlo. Nygaard is naar het Nederlandse Excelsior en Dekelver naar Strombeek. De Serviërs Bjekovic en Vaskovic namen vorige week ontslag en keerden terug naar het vaderland. Tankary traint opnieuw mee en wacht af hoe zijn transfer naar Rubin Kazan afloopt. Volgens de Belgische bond zijn de nodige documenten tijdig vertrokken, volgens de Russische bond zijn ze te laat aangekomen.

De rest kan dit seizoen niet meer weg, aangezien de deadline om van club te kunnen veranderen gisteren afliep. Zij wachten op een voorstel van de vereffenaars. Die zullen iedereen ontslaan en als ze het seizoen willen uitdoen een aantal spelers een nieuw contract aanbieden. Dat zal snel moeten gebeuren om de wedstrijd van dit weekend tegen Standard niet in het gedrang te brengen. De niet-EU-spelers moeten daar, wegens de te hoge minimumlonen, wellicht niet op rekenen. Segers en Waligora lieten al weten een minimumcontract niet te zien zitten. "Wat gaat er nog overblijven?", vraagt trainer Heyligen zich af. "De kern is al serieus uitgedund en het is niet meer mogelijk om spelers van andere clubs te krijgen, zoals Mechelen kon doen."

Daarnaast moeten de spelers onderhandelen met de vereffenaars over hun achterstallige gelden. Blijkbaar voelen ze er niet veel voor om water bij de wijn te doen. "Sommigen zullen het been stijf houden", denkt Heyligen. Het maakt het overnamebod er alleen maar hoger op.

3. De overname

"We wachten de haalbaarheidsstudie van de vereffenaars af", zegt Michel Beckers van Red LSK, de groep die de club wil overnemen. "We laten ze eerst hun werk doen en maandag horen we van hen voor welk bedrag het stamnummer te koop is. Maar dat kan een zo gigantisch hoog bedrag zijn dat we misschien moeten passen. Je hoort de wildste bedragen en je weet niet welke lijken er nog uit de kast gaan vallen."

Intussen wordt er wel al duchtig geld gezocht. De acties, waaronder de kaartenverkoop voor een festival en een galamatch, gaan door. Ook wordt er verder gepraat met mogelijke investeerders. "Een aantal onder hen die in eerste klasse wilden investeren, is ontgoocheld", zegt Beckers. "Er is dan ook een wereld van verschil tussen eerste en derde klasse." De groep Red LSK moet het bod op het stamnummer voor het einde van de maand uitbrengen wil ze volgend seizoen in derde klasse starten. Komt dat bod later, dan degradeert Lommel het daaropvolgende seizoen naar vierde klasse, tenzij het promoveert. Komt er geen overname, dan moet de club herbeginnen in vierde provinciale.

4. Een fusie

Even werd gehoopt om Lommel in eerste klasse te houden door te fusioneren met tweedeklasser Heusden-Zolder, die nog uitzicht heeft op promotie. "Voor ons is dat niet haalbaar", laat Heusden-Zolder-voorzitter Stin Husson weten. "We werken al samen met Genk en achten het niet opportuun om daar te vertrekken." Ook met Overpelt Fabriek werd even gepraat, zonder concreet gevolg. Dessel Sport werd als een andere fusiekandidaat genoemd, maar noch in Dessel, noch in Lommel hadden ze er weet van.

Piste om via fusie met Heusden-Zolder of Overpelt in eerste te blijven afgesloten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234