Maandag 28/11/2022

Wachten op de bestorming van Brussel

Autonomen distantiëren zich van officiële betoging

Brussel

Van onze verslaggevers

Maarten Rabaey / Bart Willems

Twintigduizend tot vijfentwintigduizend anti- en andersglobalisten worden vandaag in Brussel verwacht in de grote betoging voor een menselijker en socialer Europa. Dat zijn er een pak minder dan de tachtigduizend deelnemers aan de grote vakbondsbetoging die donderdag door de stad trok, en waarin ook honderden antiglobalisten meeliepen. De koude en de angst voor rellen zorgen volgens de organisatoren voor de lager dan verwachte opkomst vandaag. Wel zullen er vanochtend nog duizenden demonstranten uit Nederland en Duitsland aankomen, van wie nauwelijks bekend is wat hun bedoelingen zijn. Autonomen dreigen alvast met eigen acties elders in de stad.

Naar het verloop van de zogenaamde D14 (December 14) wordt met veel spanning uitgekeken na de zware rellen in Göteborg en Genua. Stemmingmakerij of een echte dreiging, de politie zegt te vrezen voor incidenten elders in de stad. Maar niet alleen bij de politie, ook onder de organisatoren groeit de ongerustheid over mogelijk harde acties van autonome groeperingen, waarvan de Morgen ontdekte dat ze op diverse plaatsen in de stad acties voorbereiden. Zij melden zich niet bij de diverse locaties van de organisatie en distantiëren zich ook van de grote betoging die om 11 uur aan het Klein Kasteeltje vertrekt, en waarvan het parcours nog altijd wordt betwist, omdat het langs nietszeggende straten met vooral lege gebouwen aan het Brusselse kanaal leidt.

De organisatoren blijven erbij dat "het parcours van de betoging op ondemocratische wijze tot stand is gekomen". Ze benadrukken wel dat ze hoe dan ook vreedzaam en symbolisch willen betogen, al staat het iedereen vrij zich binnen de betoging 'op eigen wijze te uiten'. Paniekverhalen over harde acties zijn volgens hen enkel bedoeld om mensen af te schrikken om mee op te stappen.

"Het officiële parcours zal de meeste manifestanten niet interesseren. Integendeel. Men lacht ze uit dat ze niet gehoord zullen worden. Het is provocatief", zegt advocaat Frédéric Ureel, die vandaag met 40 collega's juridische bijstand verleent aan eenieder die in aanraking komt met de politie.

De ngo's vrezen voor een herhaling van de rellen tijdens de G8-top van afgelopen juli in Genua, toen leden van het zogenaamde Zwarte Blok, volgens antiglobalisten geïnfiltreerd door de Italiaanse politie en extreem-rechts, zware vernielingen aanrichtten aan winkels, banken en andere gebouwen in de stad. Later werd de Italiaan Carlo Giuliani door de politie doodgeschoten. De bezetter van het Leopoldstation in de Europese wijk, BruXXel, zou al hebben overwogen de gebouwen te verlaten, omdat men vreest voor politieacties als autonomen elders amok maken. Ook in Genua werd een informatiecentrum door de politie bestormd na de rellen in de stad.

Onder de autonomen is het idee om mee op te stappen in de richting van de zogenaamde rode zone, het veiligheidsgebied rond het paleis van Laken waar de Europese top vandaag van start gaat, alvast losgelaten. "We gaan ons niet meer als een kudde vee naar één plaats laten voeren. We negeren de top en richten onze acties op andere plaatsen in de stad. Doelwitten genoeg", zegt een van hen. Er worden vandaag ook tal van kraakacties verwacht omdat er nog altijd een probleem is met de huisvesting van zo'n tweeduizend tot drieduizend actievoerders.

'Het officiële parcours zal de meeste manifestanten niet interesseren'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234