Zondag 20/06/2021

Waarop moet je letten bij een familiale verzekering?

Een bal in het raam van de buren? Een typische zaak voor de familiale verzekering. Beeld Shutterstock
Een bal in het raam van de buren? Een typische zaak voor de familiale verzekering.Beeld Shutterstock

Een onverhoedse beweging op straat waardoor je een fietser doet vallen. Je hond die plots overloopt en een ongeval veroorzaakt. Of je zoontje dat met zijn bal de vensters van de buren intrapt. Gelukkig komt voor dergelijke zaken de familiale verzekering tussen. Toch dekt die lang niet alles. Je bent dus maar beter goed voorbereid.

Wie is aansprakelijk?

Artikel 1382 is het meest gebruikte van het Burgerlijk Wetboek. "Elke daad van de mens waardoor een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan deze te vergoeden."

Dit betekent dat er drie zaken noodzakelijk zijn om iemand aansprakelijk te stellen en hem voor de gevolgen te doen opdraaien: er moet iemand een fout hebben gemaakt, er moet schade zijn en de schade moet het gevolg zijn van de fout.

Zoals de voorbeelden in de inleiding duidelijk maken, kan de fout worden gemaakt in het privéleven. Om de consument tegen de gevolgen daarvan in te dekken, ontwikkelden de verzekeraars een polis burgerlijke aansprakelijkheid privé. In het dagelijks leven staat hij bekend als 'de familiale'.

Die notie privéleven is belangrijk. Dit betekent immers dat de polis niet tussenkomt voor schade die voortvloeit uit beroepsmatige activiteiten. Daarnaast kunnen nog andere zaken van dekking worden uitgesloten. De belangrijkste zijn die waarvoor een andere polis geldt zoals auto-ongevallen. Of contractuele schade. En dit is ruim. Als u iets leent, sluit u een (stilzwijgende) overeenkomst dat u het goed na gebruik terug zal geven zoals u het kreeg. Als u het stukmaakt, zal dit niet gedekt worden door de familiale. Hier speelt dan niet de burgerlijke aansprakelijkheid, maar de contractuele.

undefined

Vergeet de franchise niet

Belangrijk is ook de franchise. Dat is het bedrag dat je zelf moet betalen in geval van een schade. Meestal ligt die grens rond 250 euro, maar dat is geen algemene regel. Ook hier kunt u tussen de diverse maatschappijen een vergelijking maken.

Wie is gedekt?

De familiale dekt niet alleen de verzekerde zelf, maar ook de samenwonende echtgenoot, de andere mensen waarmee je een gezin vormt, de studenten die op kot zitten, het huispersoneel en de gezinshulp als zij privé helpen, alsook iedereen die belast is met de bewaking van de kinderen en de huisdieren. De polis geldt met andere woorden dus ook voor ongevallen die door de babysit worden veroorzaakt. Of andere personen ook gedekt worden, dien je zelf na te kijken in uw polis. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie tijdelijk bij je woont tijdens de vakantie of tijdens een evenement, mensen die van jou afhankelijk zijn maar (tijdelijk) niet bij je wonen, kinderen die het huis verlaten, ...

Waar ben je verzekerd?

Als je reist, kijk je best ook de territoriale reikwijdte van de verzekering na. Vooral als je buiten Europa gaat, is dat nodig. Wettelijk moet de polis minstens Europa en de landen rond de Middellandse Zee bestrijken, maar heel wat verzekeraars gaan verder. Bij andere zal je een bijkomende voorwaarde moeten laten opnemen als je daar prijs op stelt.

Lees op Spaargids.be ook:

- Goed verzekerd naar school
- 532 euro boete bij oplichting verzekeraar
- Familiale verzekering dekt schade door drones

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234