Maandag 06/04/2020
Maarten Rabaey.Beeld rv

StandpuntMaarten Rabaey

Waarom zou een topvoetballer minder belasting moeten betalen dan zijn supporters?

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen

Maximaal 895,5 euro RSZ-bijdrage per maand, ongeacht het loon dat ze verdienen. Zoveel dragen profvoetballers in dit land bij aan de sociale zekerheid. Ze verdienen toplonen van een paar honderdduizend euro tot liefst 3 à 4 miljoen euro per jaar, vele tientallen keer meer dan hun supporters die wél forse RSZ-heffingen op hun brutoloon betalen. Dit fiscaal gunstregime is onhoudbaar.

De Vlaamse partijen werken in de Kamercommissie Financiën al langer aan een politiek akkoord over een grondige reorganisatie van het fiscaal gunstregime voor het profvoetbal maar raken het niet eens. De voorstellen variëren van kleine wijzigingen tot volledige afschaffing van het fiscale voordeel. Voor die laatste radicale oplossing is overigens ook de overheidsadministratie Financiën te vinden.

De Jupiler Pro League voelt de bui hangen en komt nu met een eigen voorstel, uitgedokterd door een expertencommissie met daarin onder meer professor fiscaal recht Michel Maus. De voetbalclubs krijgen ruggensteun van andere topsportfederaties met grootverdieners. Daarom maken ook professor grondwettelijk recht Johan Vande Lanotte (thuis in de basketbalwereld) en Thomas Van Den Spiegel (wielrennerorganisator Flanders Classics) deel uitmaken van de commissie.

Compromis

Op het eerste gezicht komen de experts met een aantal hervormingsvoorstellen die een politiek compromis kunnen vergemakkelijken. Zo zou een Clearing House, dat alle spelers- en financiële transacties monitort, schimmige makelaarsconstructies en witwassen moeten tegengaan.

Maar, aan de lage RSZ-uitzondering wordt niet geraakt. In ruil stelt men een soort luxetaks voor. Vier procent op het saldo van transferinkomsten. Een getrapte heffing op vergoedingen aan tussenpersonen. Twee procent op Europese inkomsten. Vier procent solidariteitsbijdrage op het deel van het loon boven de 200.000 euro bruto. Een – minimale – heffing op sportweddenschappen. Dat alles zou de schatkist 25 miljoen euro spijzen.

Dit is een mooie toegift maar uiteraard ook een zoethoudertje. Wat het voetbal al heeft, 150 miljoen euro aan staatssteun onder de vorm van lage RSZ en belastingen willen ze uiteraard zo weinig mogelijk kwijt. Zo raken ze niet aan de regeling waarbij sportclubs zijn vrijgesteld om 80 procent van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing door te storten – geld dat ze zonder beperking kunnen aanwenden, onder meer om toplonen uit te betalen.

Inpakken

Je kan maar hopen dat de politici zich niet zomaar laten inpakken door een voorstel waarbij de betrokken drukkingsgroep zichzelf uit de wind zet. Dit verdient een breder maatschappelijk debat, met een paar centrale vragen: waarom zou een topvoetballer minder belasting moeten betalen dan zijn supporters? En, waarom zou een topvoetbalclub minder bedrijfsvoorheffing moeten betalen dan de bedrijven die hen sponsoren?

De Kamercommissie Financiën zou er goed aan doen deze vragen te beantwoorden tijdens publieke hoorzittingen. Daar mogen de experts van de Profliga hun voorstel uiteraard komen verdedigen, maar dan voor de duidelijkheid met hun ploegsjaal om de nek en niet met een academisch naambordje.

Laat de beslissing dan aan de scheidsrechters, onze verkozenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234