Tesla
Waarom wil koning Filip vandaag zo graag Elon Musk ontmoeten?
Voor wie vindt dat elektrische wagens de toekomst zijn is vandaag De Messias in het land. Elon Musk, oprichter en CEO van het bedrijf Tesla, ontmoet tussen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in ook koning Filip, op verzoek van die laatste. Rijdt onze vorst dan binnenkort met een Tesla?
"Niet dat ik weet", glimlacht Pierre-Emmanuel De Bauw, directeur Media en Communicatie van het Koninklijk Paleis, wanneer we hem vragen of de koning plannen heeft om een Tesla Model S te kopen. Toch klopt het dat de koning graag de bedenker van zowat de hipste wagen op aarde wilde spreken. "Maar dat is helemaal niet uitzonderlijk", legt De Bauw uit.
Pierre-Emmanuel De Bauw: "De koning ontvangt niet alleen andere buitenlandse staatshoofden of politiek verantwoordelijken, maar ook academici, buitenlandse gasten, zakenmensen... Hij vindt het zijn taak om op de hoogte te zijn van wat er leeft in de zakenwereld. Daarom bezoekt hij ook elk jaar samen met de koningin het Wereld Economisch Forum in Davos. Daar is een informeel zakelijk netwerk dat belangrijk kan zijn voor het welzijn van het land."
Wie nu aan wie een ontmoeting heeft gevraagd vertelt de woordvoerder van het Paleis niet. En het is ook niet zo dat de koning een buitengewone interesse in astronomie heeft, want Elon Musk is ook oprichter en eigenaar van Space X, een bedrijf dat ruimtereizen uitvoert in opdracht van de NASA en over twintig jaar naar Mars wil vliegen.
"Maar het gebeurt wel vaker dat een buitenlands staatshoofd of een belangrijke zakenman of -vrouw in Brussel is voor de Europese Unie en dan een bezoek aan de koning aanvraagt", zegt de woordvoerder. "Hij probeert daar zoveel als mogelijk zijn agenda voor vrij te houden."
Laadpalen
Het is goed mogelijk dat Elon Musk, die momenteel op doorreis is in Europa bij onze politici en bij de koning enig lobbywerk zal verrichten. Gisteren vroeg hij nog aan Duitse politici om de uitstoot van vervuilende wagens hoger te belasten. Voor de doorbraak van Tesla is het belangrijk dat er overal voldoende laadpalen komen en dat er belangrijke belastingvoordelen zijn voor wie elektrisch rijdt. De vragen van de Tesla-topman komen er middenin Dieselgate, waarbij het Duitse bedrijf Volkswagen harde klappen krijgt omdat het heeft gesjoemeld met de hoeveelheid stikstofdioxide die de wagens uitstoten.
Musk kan ook proberen om te lobbyen bij de koning, "maar dat zal geen effect hebben", vertelt De Bauw. "Dat moet hij doen bij de politiek verantwoordelijken. De koning zal zich alleen maar informeren over wat er leeft aan nieuwe technologieën. Het is niet aan hem om te oordelen welke technologie beter is dan de andere."