Donderdag 27/02/2020

Waarom wij tegen de Wapper zijn

Jo Vermeulen is fractieleider van sp.a in Antwerpen. Het wordt op 18 oktober een bijzondere dag voor de Antwerpenaar. Voor het eerst kan hij in een stedelijk referendum zijn stem laten horen: ja of nee aan de Lange Wapper. De sp.a heeft zich alvast uitgesproken tégen, en daar zijn goede redenenen voor.

Ten eerste, en we kunnen het niet genoeg herhalen: de Lange Wapper is geen brug over de Schelde, de Lange Wapper is een viaduct over de stad. En een viaduct is nefast voor de leefbaarheid van heel wat wijken, wijken die het nu dikwijls al niet makkelijk hebben. Hij brengt het doorgaand verkeer tot bij het centrum, met de gekende overlast van onder andere lawaai en fijn stof. Toch duiken regelmatig stemmen op "dat Antwerpen zo'n landmark nodig heeft".

Men maakt zelfs vergelijkingen met de grote bruggen in de wereld. Maar men moet goed beseffen dat de Golden Gate Bridge in San Francisco over een zeestraat ligt en níét over de stad. Deze discussie gaat over de stad en het stadsbeeld dat we wensen voor de komende honderd jaar. Die stad mag niet doormidden gesneden worden.

Ten tweede, en ook dat is essentieel geweest voor ons, er is een
alternatief: de befaamde tunnel, die aanvankelijk door stRaten- generaal en nadien door studiebureau Arup/Sum werd uitgewerkt.
Jarenlang is gezegd dat het BAM-tracé de enige mogelijkheid was, op vraag van de Vlaamse regering is deze stelling het voorbije jaar ernstig onderzocht en onjuist gebleken.

Na een bijkomende opdracht van de stad zelf ligt er een valabel alternatief (technisch en financieel haalbaar) dat voor de stadsontwikkeling en de leefbaarheid een verademing is en op termijn zelfs open ruimte kan creëren. Zo worden de komende honderd jaar níét gehypothekeerd. We hadden dat alternatief graag aan de Antwerpenaar voorgelegd om hem een positieve stem te laten uitbrengen, maar ¿ daarover is bericht ¿ hier was geen meerderheid rond, noch in de coalitie, noch in de gemeenteraad.

Gelukkig was en is dat niet de cruciale strijd, die wordt namelijk op zondag 18 oktober gevoerd. En onze neecampagne zal des te feller zijn, het alternatief tracé blijven we breed communiceren, laat dat duidelijk zijn. Misschien maakt die ene vraag de campagne zelfs nog
duidelijker: bent u voor of tegen de Lange Wapper, punt. De vraag zelf, zoals ingediend door Ademloos, is juridisch correct, en daardoor misschien wat zwaar, maar het antwoord is duidelijk: ja of nee.

Bij een referendum als dit spelen vele overwegingen, iedere Antwerpenaar moet zelf bepalen wat hij of zij de belangrijkste vindt.
Naast de stedelijke leefbaarheid is uiteraard ook de mobiliteit belangrijk, daarrond ontstond het hele masterplan. Welnu: beide tracés bieden daarvoor een aanvaardbare oplossing én laten een aantal vragen onbeantwoord. Ook de timing is een parameter: uiteraard staat het BAM- tracé iets verder, al zullen lopende procedures nog moeten uitwijzen of ook hier geen nieuwe vertragingen op komst zijn. En een jaar verschil is in het licht van de omvang, de impact en de consequenties van een ingreep als deze niet relevant.

Laten we bovendien de hinder bij de werken in rekening brengen: de aanleg van een viaduct, hoe goed ook dat georganiseerd en omkaderd wordt, zorgt voor jaren miserie, terwijl geen enkele sinjoor last heeft van het boren van een tunnel. We spreken uit ervaring: het boren van de hst-tunnel onder het Centraal Station - niemand wist ervan.

Het is de absolute verdienste van stRaten-generaal en Ademloos
(respect) dat elke Antwerpenaar de kans heeft zich op 18 oktober uit te spreken, minimaal 10 procent moet dit doen om het referendum geldig te maken. Elke stem wordt dus belangrijk en de sp.a zal oproepen om die kans níét te laten liggen, dit is het moment om 'eens goed uw gedacht te zeggen' en dat groot bakkes te laten spreken. Ook dit wordt de inzet van de komende weken: iedere inwoner overtuigen om te komen stemmen, en deze keer mag dat vanaf zestien jaar.

Terwijl de Lange Wapper de stad letterlijk in twee deelt, brengt ook de discussie erover heel wat verdeeldheid teweeg, in de stad, in de haven, binnen de partijen, bij de bevolking. Het is de kracht van een referendum om hierop een antwoord te geven. En dat niemand zich laat vangen door de voorstanders en hun mantra 'de Lange Wapper of de chaos'. De spijtige realiteit is dat niets de voorbije jaren voor zoveel chaos heeft gezorgd als de Lange Wapper zelf. En als hij niet wordt tegenhouden zal hij dat nog vele jaren blijven doen. Zo kennen we onze Antwerpse kwelgeest.

 De Lange Wapper is geen brug over de Schelde, de Lange Wapper is een viaduct over de stad. En een viaduct is nefast voor de leefbaarheid van heel wat wijken 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234