Woensdag 22/01/2020

Waarom Wetteren weer kiest

In Wetteren zorgt een jarenlange dorpsvete tussen de donkerblauwe liberaal Walter Govaert (Respect) en burgemeester Marc Gybels (CD&V) ervoor dat de kiezers volgend weekend weer bolletjes mogen kleuren.

Toch ligt het begin van dit nieuweverkiezingenscenario niet op 8 oktober maar bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000. De toenmalige CVP diende toen een klacht in tegen de buitensporige verkiezingsuitgaven van de liberaal Walter Govaert. De christendemocraten trokken aan het langste eind. Zoals talloze liberale partijen in het Scheldeland viel de VLD daarop uiteen in twee blauwe blokken: de VLD (nu Open VLD) en Respect met Walter Govaert. Die laatste geldt als de voornaamste concurrent van burgervader Marc Gybels.

Na 8 oktober nam Respect weerwraak. Wetteren voerde het koppeloton aan van de gemeentes waar politici klachten indienden na de gemeenteraadsverkiezingen met maar liefst zes klachten.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen wees de klacht van Govaert af, maar zijn partij Respect trok naar de Raad Van State en kreeg - tot verbazing van indiener en boer op rust André D'Hauwe - gelijk. Het verschil van dertien stemmen tussen CD&V en Respect en de aanklacht van beïnvloeding door de getuigen kon de Raad niet zomaar laten passeren. In vijf bureaus zouden CD&V-getuigen oproepingsbrieven en identiteitskaarten van de kiezers ontvangen hebben en namen hebben afgeroepen.

Gybels heeft de nietigverklaring van de Raad Van State altijd geminimaliseerd. Volgens hem gebeurden er in 'zijn' Wetteren geen onregelmatigheden.

(TP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234