Treinongeval
"Waarom was noodremsysteem wel aanbesteed, maar niet uitgevoerd?"
Het sein nabij het treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse had wel degelijk uitgerust moeten zijn met het noodremsysteem TBL1+. Dat zei N-VA-Kamerlid Wouter Raskin vandaag in de Kamercommissie Infrastructuur. De werken waren aanbesteed, maar niet uitgevoerd, zegt hij.
Raskin heeft vragen bij de aanbesteding door Infrabeldochter Tuc-rail. Sinds 2012 zouden alle aanbestedingen in de provincie Luik naar hetzelfde Oost-Vlaamse bedrijf zijn gegaan. Volgens Raskin zou het gaan om een succesvolle aannemer die zoveel werk heeft, dat hij niet altijd meteen toekomt aan de uitvoering van de gunningen die hij binnenhaalt.
"Voor de installatie van een noodremsysteem bij de betrokken seinpost van Hermalle-sur-Huy was wel degelijk een aanbesteding", zegt Raskin. Volgens hem hadden de werken er moeten starten in september 2015, maar dat gebeurde niet. "Het budget was voorzien, maar bleef onaangeroerd", zegt hij aan De Standaard.
Volgens Raskin zouden er dan ook "onregelmatigheden" zijn opgetreden bij de aanbesteding. Hij roept op om de zaak "tot op het bot uit te spitten".
Geen commentaar
Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kon in de commissie niet ingaan op de al dan niet aanwezigheid van het TBL1+-systeem aan de betrokken seinpost. Infrabel kreeg van het parket geen toelating om over elementen uit het onderzoek te communiceren, zei hij.
Verschillende leden van de commissie willen dat Infrabeltopman Luc Lallemand zo snel mogelijk uitleg komt geven in de commissie. "In de nasleep van de ramp in Buizingen is zoveel aandacht gegaan naar veiligheid. Een ernstige uitleg is op zijn plaats", zei Jef Van den Bergh (CD&V).
De Kamercommissieleden spraken af om de topmannen van de spoorbedrijven - naast Lallemand ook NMBS-topman Jo Cornu dus - uit te nodigen.
"Onverwijld"
Sp.a-kamerlid David Geerts, die destijds de commissie-Buizingen voorzat, reageerde verbaasd op de verklaringen van Infrabel als zou de uitrol van het TBL1+-noodremsysteem volledig in overeenstemming zijn met de aanbevelingen van de commissie Spoorveiligheid van het parlement.
"Dit is manifest foute informatie. De aanbeveling 1.2. van de commissie was heel duidelijk: 'De volledige installatie en ingebruikneming van TBL1+ moeten onverwijld worden voortgezet, zoals gepland, voor de infrastructuur, voor 87 procent tegen eind 2012 en volledig tegen eind 2015; en voor het rollend materieel, voor 100 procent tegen eind 2013'", zegt Geerts.
De sp.a'er wijst erop dat Infrabel ook altijd de indruk heeft gegeven dat zij het noodremsysteem TBL1+ ook effectief over het hele spoorwegnet hadden geïnstalleerd. Ze deed dit niet alleen in het parlement, maar op haar website staat vandaag nog altijd: 'Sinds eind 2015 is het hele spoornet ermee uitgerust'.
"Ik ben dan ook ten zeerste verwonderd dat vandaag moet blijken dat maar liefst meer dan één derde van het spoornet hier niet mee is uitgerust. Als ik nu hoor dat Infrabel beweert dat dit in overeenstemming is met de aanbevelingen van de commissie Spoorveiligheid, dan kan ik enkel concluderen dat Infrabel zich bezondigt aan desinformatie. Ik betreur dat ten zeerste".
Zwarte doos onderzocht in Mechelen
In de centrale werkplaats van de NMBS in Mechelen worden de gegevens van de zwarte doos onderzocht van de treinramp in Saint-Georges. Dat meldt het parket van Hoei. Een cel van experten is opgericht, maar het onderzoek zou verschillende maanden tijd in beslag nemen.
Procureur des Konings Brigitte Leroy laat weten dat het dossier vrij snel vooruit zal gaan, maar dat ze geen agenda kan opstellen voor het expertiseverslag.
De gegevens die geanalyseerd worden, moeten heel wat factoren in acht nemen, zoals snelheid, veiligheidsmaatregelen en weersomstandigheden. De procureur voegt eraan toe dat het dossier zijn tijd nodig zal hebben, maar nauwkeurig behandeld zal worden.
De analyse van de zwarte doos en de vaststellingen ter plaatse moeten samengevoegd worden door een cel van experten. Uit die eerste elementen zal een rapport worden opgesteld dat zal overgemaakt worden aan het parket. "Ik ben me bewust van de wachttijd voor de slachtoffers. Maar we zorgen ervoor dat de gerechtelijke procedure zo coherent en rechtvaardig mogelijk is", aldus Leroy.