OverzichtVakbondsactie
Waarom voeren vakbonden morgen actie? En waar mag u hinder verwachten?
Door een nationale vakbondsactie verwachten de MIVB en De Lijn morgen hinder voor het openbaar vervoer. De NMBS verwacht geen problemen. Een overzicht van waar u hinder mag verwachten.
Waar kan u morgen hinder verwachten?
MIVB
Omdat een deel van het MIVB-personeel ook deelneemt aan de actie, worden er volgens de vervoersmaatschappij storingen verwacht op het bus-, tram- en metronet.
“Wij raden je aan om de nodige voorzorgen te nemen, en indien mogelijk alternatieven te voorzien”, zegt de MIVB. Voor meer informatie kunt u vrijdagochtend vanaf 6 uur terecht op het contact center (070/23.20.00). Reizigers kunnen zich informeren via de website mivb.brussels en de socialemediakanalen.
De Lijn
De Lijn verwacht het meeste hinder in Oost-Vlaanderen en Antwerpen, waar in beide provincies slechts 55 procent van de ritten zullen rijden. Hierna volgt Vlaams-Brabant met 60 procent van het vervoer dat wel rijdt. In West-Vlaanderen gaat het om 65 procent en in Limburg tenslotte zullen zeven op de tien voertuigen rijden.
De meeste hinder zal zich vooral voordoen in en rond de steden Gent en Antwerpen. Ook de impact op de Kusttram zal groot zijn, ongeveer 35 procent van alle ritten rijdt. “De Lijn betreurt ten zeerste de hinder en het ongemak die deze vakbondsactie met zich meebrengt voor de reizigers”, klinkt het.
Reizigers kunnen nu al controleren of de bus of tram vrijdag rijdt op de site delijn.be/alternatievedienstverlening. Hinder ten gevolge van de actie zal niet zichtbaar zijn in de routeplanner en op de haltepagina’s.
NMBS
Bij de NMBS wordt geen hinder verwacht, er is geen stakingsaanzegging ingediend.
TEC
De Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC verwacht vrijdag wel hinder voor het openbaar vervoer. Reizigers kunnen zich informeren via de Facebookpagina van de TEC of via lokale call centers.
Waarom wordt er precies geprotesteerd?
De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB breken een lans voor hogere lonen nu de prijzen van bijvoorbeeld energie, brandstoffen en voeding steeds blijven stijgen. De loonnormwet van 1996 moet het daarbij nog steeds ontgelden.
De wet uit 1996 zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormen. “De prijzen ontploffen en maken het leven alsmaar duurder. (...) Het probleem is dat onze lonen niet even snel stijgen, omdat de loonstijgingen sterk worden beperkt door de loonnormwet. Zelfs in bedrijven die grote winsten maken, verhindert de wet ons om meer te onderhandelen”, hekelde het gemeenschappelijk vakbondsfront in een pamflet.
Waar staan acties gepland?
In Brussel is er van 10 tot 12 uur een actie gepland aan de zetel van de werkgeversorganisatie, nabij het Centraal Station.
Ook elders staan vakbondsacties voor het behoud van de koopkracht op het menu. Zo is er een actie op het Kramersplein in Gent, om 11.55 uur. In Antwerpen start om 9.30 uur een betoging op het Operaplein, met de Groenplaats als eindbestemming. In het zuidelijke landsgedeelte is er sprake van acties in Charleroi, Luik en Namen, maar ook in Waals-Brabant en het noordwesten van Henegouwen.
Hoe reageren werkgeversorganisaties op de actie?
Werkgeversorganisatie Unizo reageert fel op de geplande vakbondsactie. “Het moet nu maar eens gedaan zijn met de constante eis voor meer loon zonder stil te staan bij de gevolgen voor de ondernemers”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche in een persbericht.
Unizo roept de vakbonden dan ook op constructief samen te werken met werkgevers en te zoeken naar oplossingen. “Repetitief roepen om meer loon ‘omdat het leven duurder wordt’, zonder stil te staan bij de gevolgen voor de kmo’s, zal bedrijven en jobs vernietigen.” De ondernemersorganisatie pleit er ook voor om de lasten eerlijk te verdelen. “De overheden en werkgevers hebben al inspanningen gedaan, het is niet meer dan billijk dat ook de vakbonden hun bijdrage leveren”, besluit Van Assche.
Ook Voka veroordeelt de vakbondsactie van vrijdag. “Er is geen enkele millimeter marge om de lonen te verhogen bovenop de index. Niet nu, en ook niet de komende jaren. De vakbonden spiegelen hun leden luchtkastelen voor en spelen met vuur”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Ook hij wijst naar de automatische loonindexering, waarmee België zowat alleen staat in de wereld. “Wie zoals de bonden dat nog niet voldoende vindt, praat ons land de economische afgrond in.