Vrijdag 03/12/2021

Libië

Waarom Vlaanderen in Libië tegen corruptie vecht

Migranten in een detentiecentrum in Zuwarah, Libië op 10 oktober. Beeld REUTERS
Migranten in een detentiecentrum in Zuwarah, Libië op 10 oktober.Beeld REUTERS

Met 100.000 euro steunt de Vlaamse regering een project voor goed bestuur in zeven Libische steden. Lokale besturen moeten zo weerbaar worden gemaakt tegen corruptie. Is dat wel een topprioriteit in een land met burgeroorlog, mensenhandel en terreur?

Vorige week veroorzaakte de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson nog deining door te stellen dat het vroegere IS-bastion Sirte tot een nieuw Dubai kan uitgroeien: "Ze moeten enkel nog de lijken opruimen". Het beeld van Libië is niet meteen rooskleurig.

Hoewel Sirte in december vorig jaar bevrijd werd, is de strijd tegen IS in Libië nog niet gestreden. Verschillende milities vechten er samen tegen de terreurgroep, maar ook tegen elkaar. Het land is ook in de greep van mensenhandel en de bijbehorende maffia. Europa heeft honderden miljoenen veil om de migranten daar te houden, in detentiecentra, in plaats van hen de oversteek te laten wagen in gammele bootjes.

In die chaos wil Vlaanderen goed bestuur installeren. Toch is dat niet zo gek als het lijkt, volgens ngo Transparency International.

"Een land met goed bestuur is minder kwetsbaar voor radicalisering of mensenhandel", zegt Guido De Clercq, directeur bij Transparency International.

De komende twee jaar krijgt zijn organisatie 100.000 euro van de Vlaamse regering om de Libiërs weerbaarder te maken tegen corruptie. Omdat er geen stabiel, centraal bestuur is in Libië, zal dat gebeuren in zeven steden, waaronder Sirte, Benghazi en Tripoli.

"De instabiliteit aan de buitengrenzen van de EU laat zich ook intern voelen", zegt het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor Buitenlands Beleid. "De Vlaamse regering wil daarom helpen om van onderuit concrete beleidsantwoorden te formuleren op de grote uitdagingen waarmee Europa geconfronteerd wordt."

Die 100.000 euro klinkt als een aardig bedrag, maar Libië-kenner Dirk Vandewalle is sceptisch. "Corruptie is zo structureel in Libië, dat het moeilijk is om je in te beelden dat dit impact zal hebben", zegt Vandewalle (Universiteit van Dartmouth). "Aan de andere kant, na de val van Kadhafi zijn de lokale besturen sterk verjongd. Als ze die mensen meekrijgen, kan er toch een beetje effect zijn."

De zeven stadsbesturen zouden alvast zelf vragende partij zijn. Al kan dat veranderen als de aanbevelingen van Transparency International minder aangenaam blijken voor de bewindvoerders. Daarom zal de ngo lokaal ook burgers opleiden die toezien op de naleving van de nieuwe procedures. Het kan bijvoorbeeld gaan om het invoeren van een helder aanwervingsbeleid bij het stadsbestuur dat vriendjespolitiek uitsluit.

Sleutelpositie

Transparency International zal beroep doen op zijn afdelingen in de Arabische wereld, omdat zij de lokale situatie beter kennen.

"We moeten het lokale gemeentebestuur én de bevolking overtuigen dat dit in hun wederzijds belang is", zegt Majdi Abu Zaid van Transparency International Palestine. "Bewindvoerders hebben het vertrouwen van hun bevolking nodig en de bevolking een betere dienstverlening."

De bemiddelaar tussen Vlaanderen, Transparency International en de lokale Libische besturen is het Europees Comité van de Regio's. Dat adviesorgaan bestaat uit regionale overheden, waardoor het samenwerkingen kan opzetten in landen waarmee Europese lidstaten, bijvoorbeeld om diplomatieke redenen, moeilijker kunnen samenwerken.

"Libië heeft een sleutelpositie als het gaat om terrorismebestrijding en immigratie, waardoor regio's en steden bereid zijn om erin te investeren", zegt Gudrun Niedorf van het Europees Comité van de Regio's. Vorig jaar wisselde de stad Antwerpen ook al tips over afvalverwerking uit met enkele Libische steden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234