Dinsdag 18/02/2020

Waarom Vlaamse rechter rolstoelpatiënt niet wil veroordelen

Beeld THINKSTOCK

De politierechter in Vilvoorde heeft op 6 januari een vonnis in de zaak van een beklaagde rolstoelgebruiker uitgesteld tot wanneer de beklaagde wordt opgeroepen in een toegankelijk gerechtsgebouw. De rechter verwijst daarvoor naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het verdrag over de rechten van personen met een handicap. Dat schrijft De Juristenkrant.

Het gerechtsgebouw van Vilvoorde is voor de rolstoelgebruiker in kwestie niet toegankelijk. "Zijn rolstoel mag de trappen niet worden opgedragen, iets wat in het verleden voor andere rolstoelgebruikers wel werd gedaan", schrijft Bruno Lietaert, rechter bij het arbeidshof in Gent, in De Juristenkrant.

De politierechter had met de beklaagde gesproken op de parking van het gerechtsgebouw, maar een vonnis wilde de politierechter niet uitspreken. Eerst moet het gerechtsgebouw toegankelijk zijn zodat de beklaagde zijn vonnis kan aanhoren in de rechtszaal. De rechter verwees volgens Lietaert op pertinente wijze naar zowel artikel 6 van het EVRM als naar het verdrag over de rechten van personen met een handicap.

"Hij paste die hogere verdragen ook daadwerkelijk toe", schrijft Lietaert. "Zijn besluit: de zaak niet te behandelen in dit 'sterk verouderd, muf en ontoegankelijk gebouw' dat een 'al even verouderde als minderwaardige justitie uitstraalt', en 'dat de indruk wekt dat de overheid weinig interesse en middelen heeft voor de juridische zorgen van de rechtszoekende'."

Uit het vonnis blijkt volgens De Juristenkrant dat de ontoegankelijkheid in Vilvoorde al meermaals werd aangeklaagd bij Justitie. De federale overheidsdienst Justitie en de Regie der Gebouwen hebben plannen om politierechtbank en vredegerecht te verhuizen naar een gebouw dat wel toegankelijk is. Daar wil de politierechter dus op wachten.

De politierechter in Vilvoorde heeft volgens Lietaert "een moedig vonnis" geveld. "Hij toont dat het anders moet. De rechter verwees naar de tekortkomingen van de politiek, maar legde het probleem niet enkel buiten zich en nam ook zelf verantwoordelijkheid. Hij liet recht en rechtvaardigheid primeren op traditie en hiërarchie. Regeltjes zijn enkel nodig waar mensen zich niet waardig gedragen."Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234