Zondag 17/01/2021

Videogames

Waarom videogames niet snel op de barricaden staan

Een beeld uit de game 'The Man Came Around', met thema’s als onderdrukking en
ballingschap.
Beeld rv

Games met een politieke of maatschappelijke boodschap zijn eerder schaars. De Brusselse gamemaker Thierry Brimioulle wil die lacune opvullen met zijn eerste spel, The Man Came Around, waarin onderdrukte spelerpersonages moeten zien te ontsnappen uit hun thuisland.

Ooit al eens een videogame tegengekomen die de speler doet nadenken over progressieve waarden als gelijkheid ongeacht ras, geslacht of levensbeschouwing, of eerlijke verdeling van rijkdommen? Thierry Brimioulle betwijfelt het. En daarom maakt hij er zelf een.

Momenteel is hij bezig aan de ontwikkeling van The Man Came Around, een game waarin de speler vijf burgers uit een fictieve, onder de plak van een repressief regime levende natie voorbij de landsgrenzen moet zien te smokkelen. Brimioulle wil voorlopig weinig kwijt over de inhoud van zijn game, maar thema's die de speler erin zal tegenkomen omvatten "ballingschap, sociale strijd en het falen van een democratie".

Frauduleuze verkiezingen

Games met politieke thema's zijn eerder schaars: de meeste makers houden zich erg in om politieke stellingen in te nemen. "De reden moet je niet te ver zoeken", zegt Brimioulle. "Grote bedrijven moeten hun game aan een zo groot mogelijk publiek verkopen om uit de kosten te komen. Ze willen het risico niet lopen dat politieke of maatschappelijke boodschappen commercieel succes in de weg staan. Daarom is het een goede ontwikkeling dat er opnieuw ruimte is voor onafhankelijke gamemakers: wij kunnen ons dat risico wel permitteren."

Beeld rv

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vorig jaar verscheen 1979 Revolution: Black Friday, waarin de speler midden in de Iraanse revolutie terechtkwam. En in zogeheten government building-games, zoals Civilization, Age of Empires en Total War, moet een natie worden bestuurd, al kan de speler kiezen of hij een integer leider dan wel een despoot wordt. Eerder was er de blockbustergame Fable III (2010), waarin de speler de last van het regeren over een fantasykoninkrijk op zijn schouders moest dragen.

En in Political Animals (2016) wordt een verkiezing gesimuleerd - inclusief eventuele fraude. "We willen dat spelers beseffen dat politici ook maar mensen zoals zijzelf zijn, mensen met gebreken, die in een slecht systeem werken", zei Ryan Sumo, de Britse maker van de videogame, onlangs op een conferentie voor gameontwikkelaars in Birmingham.

Het kan!

De games die zich tot nu toe het minste inhielden wat maatschappijkritiek betreft, waren de drie telgen uit de Bioshock-reeks: eigenlijk gewone first person shooters. Maar onder hun eenvoudige gameplay namen ze vooral de ideologische 'grote verhalen' van de negentiende en twintigste eeuw op de korrel: zo was de eerste Bioshock (2007) een kritiek op dolgedraaid individualisme, en nam het verhaal van opvolger Bioshock 2 (2010) een mislukte collectivistische revolutie onder de loep. In de derde game, Bioshock Infinite (2013), werd dan weer het gevaar van nationalisme in een speelbare parabel gegoten.

Beeld rv

"De Bioshock-games toonden aan dat het kan", zegt Brimioulle. "Terwijl je ze nu niet meteen indie-titels kunt noemen: ze zijn allemaal met een miljoenenbudget gemaakt, en groeiden uit tot commerciële successen. Dat zou gamemakers een indicatie moeten geven dat er een publiek bestaat voor games met een wat complexere maatschappelijke inhoud.

"Het medium is ook ideaal om dat soort verhalen te vertellen: je bent als speler per definitie een participant in de gebeurtenissen."

Alleen moet je opletten dat je die boodschap er niet té hard inramt, zegt Sumo. "Op hun best kunnen games met politieke inhoud ons uitdagen om over onze bestaande opvattingen na te denken. Wie denkt dat een game de wereld kan veranderen, verwacht er gewoon te veel van."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234