AchtergrondRetailhandel
Waarom u straks wel echte maar geen plastic kerstbomen vindt in de winkel: creatief met maatregelen
Hoe sluit je winkels tijdens een lockdown zonder de concurrentie te vervalsen? Het Overlegcomité besloot om een breed scala aan essentiële winkels open te houden. Al mogen ze niet alles verkopen. Kleine zelfstandigen zoeken al spartelend reddingsboeien in de e-commerce.
Wie tegen volgende maand beslist om een kerstboom in huis te zetten, kan maar beter eens goed nadenken: een echte of een uit kunststof? Een echte zal u in een tuincentrum in de buurt kunnen kopen, een exemplaar uit kunststof niet.
Dat heeft alles te maken met de beslissing van het Overlegcomité om essentiële winkels die tijdens de nieuwe lockdown open mogen blijven een aantal beperkingen op te leggen. Zo valt een echte kerstboom niet verwonderlijk onder de categorie bloemen en planten, die kan verkocht worden in een tuincentrum. Een dennenboom van plastic is decoratie. Een gedecoreerd huis is niet essentieel om te overleven, redeneren de leden binnen het Overlegcomité.
“Ook kerstverlichting, bbq’s of broodmachines kan je niet meer bij ons in de winkels vinden”, zegt een woordvoerder van de winkelketen Aveve. Net als tijdens de eerste lockdown worden die artikelen verstopt onder doeken, worden delen van de winkel afgespannen en zullen bordjes klanten duidelijk maken dat zij van de regering in lockdown geen kerstslingers mogen verkopen. “Die artikelen genereren allemaal samen minder dan de helft van onze totale omzet.”
Bij AVA, de winkelketen die bekend staat om zijn papierwaren, zal de zogenoemde seizoenszone, waar het vooral decoratie aanbiedt, afgesloten zijn. Bij Veritas zijn truien, mutsen en andere artikelen die niet nodig zijn om zelf te naaien of breien niet meer te koop.
Boeken of electronica?
Bij andere winkelketens, zoals Action, bekijkt men of de winkels weer opengaan. De prijsspeler heeft veel producten die onder de noemer ‘essentieel’ vallen. Denk aan voedsel voor mens en dier, verzorgingsproducten en doe-het-zelfgerief voor klussers. Maar ook voor kaarsen, dekentjes en speelgoed kunnen consumenten normaal in die winkels terecht. En dat mag tijdens de lockdown dan weer niet meer.
In tegenstelling tot de vorige lockdown mogen boekenwinkels openblijven. Winkelketen Fnac zal enkel klanten binnenlaten die op zoek zijn naar een boek of stripverhaal. Alle andere rayons met films, elektronica en muziek werden afgesloten. Bij Fnac lachen ze wat groen met de Belgische beslissing. “In Frankrijk is het net omgekeerd. Daar ziet de regering elektronica als essentieel en boeken niet.”
Handelsfederatie Comeos houdt zich liever op de vlakte over de nieuwe regels. “Het is niet aan ons om de wet te interpreteren. Wij zullen onze leden helpen met vragen om ervoor te zorgen dat ze de regels volgen”, zegt Hans Cardyn.
Jorg Snoeck, retailexpert bij Retail Detail, moet lachen met de maatregelen. “Mocht ik een van die winkels zijn die maar gedeeltelijk mocht openen, dan hing ik mijn afgedekte rekken vol met QR-codes die linken naar producten die ik niet fysiek in de winkel mag verkopen. Die producten zouden klanten kunnen laten leveren.” Hij ziet niet in hoe artificiële regels de concurrentievervalsing kunnen voorkomen.
Bij kleine zelfstandigen zijn dan weer voorzichtig positieve geluiden te horen. “Het feit dat kleine winkels in deze lockdown wel mogen verkopen, zij het online en op afspraak om het product op te pikken, stemt ons tevreden”, reageert Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie NSZ.
Amerikaanse toeristen
Al blijkt dat in de praktijk niet vanzelfsprekend. Karen Verbeke (47) zette tijdens de eerste lockdown een webshop op voor haar speciaalzaak Tassen & Kabassen in Vilvoorde. “Ik hou niet van online, maar ik moest iets doen.” Dus bouwde Verbe een webshop via een platform dat het mogelijk maakt om producten online aan te bieden. “Ik heb er meer dan zestig uren in gestopt om dat helemaal uit te vlooien en op te zetten.” Uiteindelijk verkocht Verbeke twee artikels via dat kanaal.
Maar ze laat de moed niet zakken. “Ik heb besloten om de webshop in mijn eigen website te integreren”, zegt Verbeke. “Dat heeft opnieuw veel tijd gekost, maar ik hoop dat het een verschil kan maken. Elke verkoop zie ik als een geschenk.”
Ook in Antwerpen dwong de eerste lockdown de schoenwinkel Zappa Shoes om een webshop uit te bouwen. “De online verkoop vertegenwoordigt ondertussen tien procent van de omzet”, is zaakvoerder Marc Van Looveren (60) voorzichtig positief. De met hand gemaakte, ecologisch verantwoorde schoenen die in Europa geproduceerd worden, overtuigen in de Kammenstraat in Antwerpen al jaren een publiek. “Dat moet online ook lukken, je moet het publiek alleen vinden”, zegt Van Looveren. Hij nam iemand aan om de webshop te bouwen, zijn vrouw verdiept zich in sociale media.
Van Looveren hoopt binnen drie jaar dertig procent omzet te draaien met zijn webshop. “Het is niet dat de Duitse, Nederlandse en Amerikaanse toeristen snel terug zullen zijn.” Retailexpert Snoeck acht het niet onmogelijk dat Zappa Shoes daarin slaagt. “Ze verkopen een uniek product, dan kan je online overleven.”
Hij zou zelfstandigenorganisaties oproepen om samen te werken: “Waarom hangen we de lege vitrines, bushokjes en andere muren niet vol met mooie pancartes vol QR-codes en producten van lokale ondernemers en winkels? Op die manier help je consumenten te herinneren de lokale economie te steunen.”