Donderdag 01/10/2020

Dieren

Waarom u die dode blauwe reiger toch maar beter niet opeet

De poten van de dode blauwe reiger die geroosterd werd door een dakloze man in het Haagse Bos in Den Haag, worden opgenomen in de collectie Dode dieren met een verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.Beeld ANP Handouts

Mag je dieren die je dood aantreft in de natuur opeten? In Nederland mag het in bepaalde gevallen wél, in Vlaanderen in de meeste gevallen níet.

Ophef in Den Haag, enkele dagen geleden: een dakloze Rus vindt een dode blauwe reiger in een bos, roostert hem en eet hem op. Agenten die het vuur opmerkten, waren stomverbaasd toen ze de man zagen zitten. Wie eet nu zo'n mager beestje op? En mag dat zomaar? Volgens de politie wel, want de man kreeg enkel een boete omdat hij een vuurtje stookte, en niét omdat hij het dier opat. 

En dat is opmerkelijk, want de blauwe reiger is een beschermde diersoort, zowel in Nederland als in België. Die dieren vallen in Nederland onder de Wet natuurbescherming, waardoor het verboden is "alle in de natuur levende dieren te doden, vangen, verwonden, verstoren, bezitten, verhandelen, de nesten en eieren te verstoren of te vernietigen".

Volgens die wet is het bezit van beschermde diersoorten zoals de blauwe reiger strafbaar, maar omdat er volgens de politie geen bewijs is dat de man het dier echt dood heeft gevonden, of zelf heeft gedood, kon hij niet worden vervolgd.

Vlaams grondgebied

Maar wat als de dakloze Russische reigerroosteraar zich op Vlaams grondgebied had bevonden? Dan was het wél strafbaar geweest, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos.

"Uiteraard mag je niet zomaar dieren doden om ze op te eten. Maar ook als een dier al dood is, mag je hoegenaamd niets aanvangen met het kadaver. Dat is vastgelegd in de soortenbeschermingswet. Al geldt die enkel voor beschermde diersoorten."

Betekent dat, wanneer je in het bos op een zondagse wandeling een net overleden konijn ziet liggen, je dat in de pan mag gooien en verorberen? 

In theorie wel, in de praktijk is dat niet aan te raden, stelt Katrien Stragier, woordvoerster van het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid. 

"Vlees dat je via de officiële weg koopt, is onderworpen aan allerlei strenge controles. Bij een dood dier in de natuur zijn die er natuurlijk niet. Daarnaast weet je niet hoelang dat dier er al ligt, aan wat het is overleden, wat er al allemaal mee gebeurd is sinds zijn overlijden. Zo kan het dier bijvoorbeeld overleden zijn aan hondsdolheid. Vanuit veiligheidsoogpunt raden we dat dus ten sterkste af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234