Woensdag 25/11/2020

Wespen

Waarom u dat wespennest beter laat hangen

Beeld RV

De hitte doet wespen floreren, waardoor ze niet meer weg te slaan zijn van uw zonnig tuinterras. Toch zouden we hun komst beter toejuichen dan verfoeien, menen experts. "Een gemiddeld wespennest haalt 80.000 vliegen en muggen per dag uit de lucht."

Wanneer ze nog maar in de buurt van onze eettafel komen huiveren we, en nesten tegen onze gevel? Die moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is duidelijk, we zijn de wespen liever kwijt dan rijk en daarvoor halen we massaal de vliegenmepper boven of bellen we de brandweer om nesten van het zwart-gele gevaar te komen uitroeien.

En dat is opvallend, want de insecten zijn nuttiger voor de mens dan we vaak vermoeden. De wesp is namelijk een jager. En neen, hij jaagt niet op mensen, maar wel op andere insectensoorten. Het zwart-gele insect vangt bijvoorbeeld voortdurend vliegen en muggen om zijn larven in het nest te voederen. Zo haalt de gemiddelde wesp een buit binnen van 1,5 insecten per uur. Dat lijkt weinig, maar een gemiddeld nest van 5000 wespen haalt zo wel 80.000 muggen en vliegen per dag uit de lucht. "De wesp houdt de biodiversiteit in evenwicht", zegt entomoloog Karel Schoonvaere (UGent). "Zonder de wesp zouden de muggen- en vliegenpopulaties de pan uitrijzen. Ze zijn best belangrijk voor de mens." 

Maar naast vervelende muggen verdelgen is de wesp ook een geschenk voor de landbouw. Zowat alle insecten die de landbouw niet graag ziet komen, staan op het menu van de wesp. Van bladluizen over sprinkhanen tot rupsen, de wesp verdelgt alles wat zijn pad kruist. Al is het moeilijk om het diertje effectief te gebruiken in de landbouw, weet Schoonvaere. 

Landbouwtoepassingen zijn dan wel moeilijk, maar wel dragen wespen ook bij aan de traditionele bestuiving van bloemen. Zo halen veel soorten nectar uit bloemen, al zijn die aantallen klein.

Mythe doorprikken

Het is volgens Schoonvaere beter om twee keer na te denken voor we nog een wesp doodslaan. Dat beaamt ook Wim Tollenaers, bioloog bij Lieteberg vzw, een kenniscentrum over bijen en wespen. "Het is opvallend dat we een wesp veel sneller willen doodslaan dan een bij, hoewel ze elk hun ecologisch belang hebben."

Een van die redenen waarom we wespen liever op afstand houden is dat we denken dat de dieren agressiever zijn dan bijen, weet Tollenaers. "Waar wespen in verschillen van bijen is dat ze veel defensiever zijn als ze zich bedreigd voelen. Wie ze gerust laat, zal echter weinig in de problemen komen."

Wespen zijn defensiever dan bijen, maar niet agressiever.Beeld Thinkstock

Ook wil de bioloog de mythe doorprikken dat de wesp al jaren in opmars is. "Er zijn niet meer wespen dan vroeger in Vlaanderen, maar wél laten we meer nesten verdelgen. Een nest in onze buurt, hoe ver het ook is, hebben we nu liefst zo snel mogelijk weg. Die statistieken wekken dan de indruk dat we overspoeld worden door wespen." 

En dat ongenuanceerd beeld van de wesp is volgens Tollenaers een probleem. "Elke zomer verschijnen er horrorverhalen over wespen in de pers. Denk maar aan het verhaal van de wesp die, wanneer je hem doodmept, een signaal uitstuurt waarop de rest van het nest wraak komt nemen. Dat is compleet overdreven. Wanneer het nest niet vlakbij is, is de kans nihil dat zoiets gebeurt."

Daarom vindt hij dat we beter twee keer zouden moeten nadenken voor we nog een nest laten verwijderen. "Een nest? Dat laat je beter hangen. Tenzij er natuurlijk echt mensen met allergieën in de buurt zijn, dan zijn wespen gevaarlijk. Een nest dat hoog genoeg hangt, is vaak echter ongevaarlijk."

De nesten die we laten verdelgen, zijn vaak echter eigendom van de inheemse, maar bedreigde Europese hoornaar. Die blijft meestal uit de buurt van mensen, en is zelden agressief. "De soort is gewoon een van de grootste onder de wespen, en wordt daarom vaker gedood of verdelgd. Dat opent de deuren voor uitheemse wespen die ons ecosysteem verstoren." 

Zo voorkomt u wespensteken

De beste manier om wespensteken te vermijden, is zo kalm mogelijk blijven wanneer ze rond u zoemen. Ze proberen te doden of weg te slaan lokt alleen maar agressie uit. Wie de wesp wil weghouden van zijn tafel op het terras zorgt best voor onaangename geuren als verbrande koffie of kruidnagel. Verder kunt u ook preventief alle suikerachtige aroma's van uw tafel weghalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234