Woensdag 28/07/2021

Gezondheid

Waarom u beter geen rauw koekjesdeeg eet

Rauw deeg eten kan u ziek maken Beeld Shutterstock
Rauw deeg eten kan u ziek makenBeeld Shutterstock

Het allerbeste aan cake of koekjes bakken? De restjes deeg uit de pot likken, natuurlijk. Alleen is er opnieuw zwart-op-wit wetenschappelijk bewijs dat dat niet ongevaarlijk is. De reden: de bloem die in het rauwe deeg zit kan u doodziek maken.

Een wetenschappelijke studie, die woensdag gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine, bevestigt dat bloem besmet kan zijn met de Shiga toxine producerende E. coli-bacterie, die ook in uitwerpselen terug te vinden is. Het voorbereidende onderzoek van de studie leidde in de zomer van 2016 al tot het terugtrekken van 5 miljoen kilo bloem in de VS.

"We willen vooral dat mensen zich beter bewust worden van het gevaar," zegt hoofdonderzoeker Samuel Crowe. "Zelfs een klein beetje rauwe bloem kan u al goed ziek maken. Ik heb al zowel E. coli als salmonella gehad en kan u verzekeren: dat is behoorlijk onaangenaam."

De symptomen van een besmetting met de darmbacterie zijn onder andere buikpijn, koorts, braken en - soms bloederige - diarree.

Pretbederf

Het gevaar van rauwe eieren zorgt al langer voor waarschuwingen dat u beter niet te véél van het koekjesdeeg snoept, maar nu ook de bloem zelf gevaarlijk blijkt te zijn, wordt het risico op ziek worden bijzonder groot.

Het onderzoek volgde 56 ziektegevallen in 24 staten; in meer dan een kwart van de gevallen moesten de patiënten opgenomen worden in het ziekenhuis en in één geval leidde het eten van rauwe bloem tot nierfalen.

"Het onderzoek verandert onze kijk op bloem," geeft Dr. Marguerite Neill van de Brown University Medical School toe. "We verwachten niet dat een droge, poederige substantie zoals bloem een ziekmakend micro-organisme kan ontwikkelen dat ons zo ziek kan maken, en toch is dat het geval."

Dr. Neill, die zelf ook een enthousiaste hobbybakker is, vindt zichzelf weliswaar een pretbederver, maar adviseert ook om de handen te wassen in warm water en met zeep na het werken met bloem. Alle bereidingen met bloem moeten ook op voldoende hoge temperatuur gebakken worden, want de hitte doodt de bacteriën.

Producten zoals ijsjes die 'cookie dough' bevatten zijn gelukkig wel veilig, want daar wordt de bloem eerst behandeld zodat mogelijke verontreiniging kan worden uitgesloten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234