Vrijdag 03/12/2021

Waarom trok Laura naar Qatar?

Een 22-jarige Nederlandse vrouw die al drie maanden vast zit in Qatar, verschijnt vandaag voor de rechter. Laura uit Utrecht zegt dat ze is gearresteerd nadat ze in maart aangifte deed van verkrachting. De zaak is met raadselen omgeven. Waarom vertrekt een jonge Nederlandse naar een streng islamitisch emiraat met een vriendin die actief is op prostitutiesite Kinky.nl?

De zaak werd afgelopen weekend in de publiciteit gebracht door de bezorgde moeder van Laura. Pas twee weken geleden vertelde haar dochter aan de telefoon vanuit de gevangenis wat er in maart zou zijn gebeurd: tijdens een avond stappen in de Crystal Lounge, een bar in het vijfsterrenhotel W Doha in de hoofdstad van Qatar, zou iemand iets in haar drankje hebben gedaan en haar later hebben verkracht. De volgende ochtend zou Laura met gescheurde kleding wakker zijn geworden op het dak van een appartementencomplex.

Het is onduidelijk of het daadwerkelijk zo is gegaan. Aan een ambassademedewerker heeft Laura wisselende verklaringen afgelegd over die avond. De veronderstelde verkrachter zit ook vast. Hij zou hebben gezegd dat de seks vrijwillig was en dat hij Laura na afloop moest betalen.

Laura was in maart met vriendin Lisa vertrokken naar Qatar. Haar moeder Marian wist niets van de reis. "Mijn dochter had het nog nooit over een Lisa gehad."

"Tegen ons had ze gezegd dat ze twee weken naar Frankrijk zou gaan voor een trouw", zegt haar collega en vriend Michael van het televisiebedrijf Miklo Media, waar Laura als zelfstandige werkte. "Ergens gedurende die vakantie kwam ze met de vraag of het goed was dat ze een week langer wegbleef. Ze was in Qatar beland, stuurde ze via WhatsApp. Ze zou later wel uitleggen hoe dat kwam."

Wat hadden Laura en Lisa te zoeken op het steenrijke schiereiland voor de kust van Saudi-Arabië? Qatar is geen logische vakantiebestemming voor jonge vrouwen, zegt de Nederlandse zakenman Erwin Bouman, die sinds vijf jaar in Qatar woont. "Er is weinig te doen, een strandleven met tentjes is er bijvoorbeeld niet. Wie in deze regio vakantie wil vieren, gaat naar Dubai."

De Crystal Lounge, waar de vriendinnen zouden hebben gefeest, is volgens Bouman een bekende hotspot in Doha, waar alcohol wordt geschonken. "Ik kom er regelmatig met zakenrelaties. Je ziet er vooral Libanezen, Jordaniërs, Egyptenaren en Marokkanen. Een jonge westerse vrouw is in deze bar een opvallende en voor sommige mannen allicht interessante verschijning."

Bouman zou zijn dochter zeker afraden op reis te gaan naar Qatar. "Als je hier als vrouw iets overkomt, dan weet je dat je niet met de gerechtigheid wordt behandeld die wij in Europa kennen."

Dat Laura vertrok zonder haar familie in te lichten, wijst erop dat het geen gewoon vakantietripje was. Opvallend is bovendien dat Laura's reisgenote Lisa onder de naam Yasmin met een schaars gekleed profiel op prostitutiesite Kinky.nl te vinden is. "Ik ben onervaren in dit werk, maar zeker niet onervaren in seks", prijst de 23-jarige dame uit Den Haag haar diensten aan. De vrouw achter het profiel bevestigt telefonisch dat zij Lisa is en met Laura in Qatar was. Voor de rest weigert ze commentaar.

Rijke mannen aan de haak slaan?

Lokollo, de advocaat van de moeder, zegt niet uit te kunnen sluiten dat Lisa en Laura naar Qatar zijn vertrokken om rijke mannen aan de haak te slaan voor betaalde seks. "Maar al was ze daar om zogezegd werkzaamheden te doen, dan nog kan het zijn dat ze een avondje uit was en er toen iets in haar drankje is gedaan."

Laura's moeder zegt het gevoel te hebben dat haar dochter er door Lisa in is geluisd. "Mijn dochter vertelde dat Lisa haar uitnodigde om gezellig mee te gaan naar Qatar, Lisa betaalde haar vliegticket en het hotel. Dat doet bij mij alarmbellen rinkelen. Misschien werd er van Laura een tegenprestatie verwacht."

Toen Laura niet terugkeerde op haar werk, ging collega Michael op onderzoek uit. "Haar telefoon werd opgenomen door Lisa. Ze vertelde dat Laura ziek was geworden en daardoor niet kon werken. Ik vond het een vreemd verhaal."

Een week later sprak hij Lisa weer. "Toen gaf ze toe dat er iets heel anders was gebeurd maar dat Laura niet wilde dat iemand erachter kwam, vooral haar moeder niet. Ze was bont en blauw geslagen, zei Lisa, en een man had tegen haar zin dingen met haar gedaan. Daarna zou Laura aangifte hebben gedaan bij de politie en zelf zijn gearresteerd."

Lisa gaat niet in op verdere vragen. Wel belde ze afgelopen weekend met de voormalige crimineel Martin Kok, die tegenwoordig de misdaadsite Vlinderscrime.nl beheert. Op audiofragmenten die Kok laat horen, zegt Lisa dat ze Laura na de gebeurtenis heeft gewaarschuwd dat ze beter geen aangifte kon doen in Qatar. "Maar ja, ze wou het doen, per se."

Lisa zegt dat ze al heel vaak in Qatar is geweest, maar dat ze na de aangifte van haar vriendin het land is uitgezet. "Ik heb nu ook een verbod daar."

Vandaag zal Laura voor de rechter verschijnen en horen wat de precieze aanklacht is. Advocaat Lokollo van haar moeder verwacht dat ze beschuldigd wordt van buitenechtelijke seks, wat in Qatar strafbaar is voor beide seksen, ook als er sprake is van gedwongen gemeenschap.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weerspreekt stellig het verwijt van Lokollo dat de consulaire bijstand aan Laura karig is geweest. "Al in de eerste week is zij bezocht in de gevangenis en hebben wij haar een lijst verstrekt van goede, gespecialiseerde advocaten", zegt een woordvoerder. Dat aanbod sloeg Laura ondanks herhaaldelijk aandringen af. "Ze zei dat ze het zelf wilde oplossen." Ook vroeg Laura de ambassade met klem niet haar moeder in te lichten over haar arrestatie. Omdat ze meerderjarig is, heeft de ambassade daar gehoor aan gegeven.

Het ministerie zegt dat Laura vier keer is bezocht, meer dan de gemiddelde gevangene in het buitenland. Inmiddels heeft zij volgens de woordvoerder via een contact in de gevangenis een advocaat ingeschakeld, die haar vandaag bijstaat. Volgens Lokollo gaat het echter om iemand die haar pro Deo is toegewezen en geen Engels spreekt.

Huwelijk als 'oplossing'

Het is in het belang van Laura dat haar zaak nu internationaal in de publiciteit is gekomen, stelt arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. Dat maakt de kans groter dat ze haar straf ontloopt. "Eer en gezichtsverlies zijn belangrijk in islamitische landen. Qatar had de zaak onder de pet willen houden en met de betrokken families willen oplossen."

Laura's moeder zegt dat zij is benaderd door mensen die zeggen familie te zijn van de vermeende verkrachter, met het verzoek in te stemmen met een huwelijk. Volgens De Ruiter is dat een gebruikelijke oplossing voor dit soort zaken in het Midden-Oosten. "Op die manier wordt de familie-eer gered en uitvoering van de straf voorkomen."

In Qatar staat op buitenechtelijke seks, waar verkrachting toe wordt gerekend, honderd stokslagen en vaak ook celstraf. Maar nu Qatar in 2022 het WK voetbal organiseert, zit het land niet te wachten op rumoer in buitenlandse media en politiek, zegt De Ruiter. Het zou hem daarom niet verbazen als Laura op korte termijn met stille trom op het vliegtuig naar Nederland wordt gezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234