Zaterdag 05/12/2020

Waarom trekt Giel (15) naar klooster in India?

Morgen stapt de 15-jarige Giel alleen het vliegtuig op richting India. Daar gaat hij een vijftien jaar durende opleiding in de boeddhistische filosofie volgen. Zijn verhaal doet wenkbrauwen fronsen. Ook bij het parket van Gent. Dat heeft een onderzoek geopend naar de thuissituatie.

Je bent jong en je wilt wat. Monnik worden bijvoorbeeld. Veel vijftienjarigen zullen er niet van dromen. Maar Giel uit het Oost-Vlaamse Sint-Laureins doet dat wel. En het blijft niet bij dromen alleen. De jongen heeft van zijn boeddhistische leermeester de toestemming gekregen om in het Jonang Takten Phuntsok Choeling-klooster in Shimla, bij Tibet, een opleiding te beginnen. Die duurt vijftien jaar. De bedoeling is dat Giel, die voortaan de naam Lobsang Nyima draagt, daarna als monnik de boeddhistische leer aan Belgische universiteiten komt onderrichten.

Een reportageteam van het vtm-programma Telefacts volgde de jongen en zijn moeder de laatste dagen voor zijn vertrek. Daarin vertellen ze uitgebreid over hoe Giel al van op jonge leeftijd dweept met het boeddhisme. "Op zijn zesde vroeg hij om een monnikspij", zegt zijn moeder, die het oosterse geloof zelf praktiseert. De jongen wil doodgraag vertrekken. "Het gewone tienerleven interesseert me niet", zegt hij. "Mijn doel is verlichting zoeken."

Giel zal alleen naar India trekken, maar dat deert hem niet. "Het afscheid zal moeilijk zijn, maar ik kijk er echt naar uit", zegt hij. Zijn moeder Sabine is ervan overtuigd dat hij naar een veilige plek gaat. Bezorgd is ze niet. "Giel is hier klaar voor."

Na de uitzending kregen Giel en Sabine veel reacties. "De meeste waren positief", zeggen ze. Al klonk er ook onbegrip. "Vooral bij niet-boeddhistische mensen. Die begrijpen maar moeilijk hoe iemand zijn leven hier wil opofferen om te gaan studeren en mediteren in een klooster."

Zeilmeisje

De reportage ontging ook het parket van Gent niet. Dat liet weten een onderzoek te openen. Over de details en de mogelijke gevolgen wil parketwoordvoerster An Schoonjans niets kwijt. "Ik kan alleen zeggen dat we gevraagd hebben aan de politie om de thuissituatie van de jongen na te gaan. Dat is gebruikelijk wanneer we horen dat een minderjarige alleen naar het buitenland trekt. Het is onze maatschappelijke taak."

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen ziet alvast geen graten in het verhaal. "Ik ken het verhaal niet in detail, maar zolang de jongen overtuigd is van zijn zaak en hij zijn leerplicht nakomt, moet dit niet geproblematiseerd worden", vindt hij. "Althans niet a priori." Volgens hem zijn er uiteraard risico's aan het avontuur verbonden. "Maar die moeten niet per se het recht van een jongere ontnemen om een keuze in het leven te maken."

Vanobbergen ziet paralellen met het verhaal van Laura Dekker, het Nederlandse zeilmeisje dat solo de wereld rondreisde. "Ook haar droom heeft niemand kunnen tegenhouden." Maar er is wel een verschil. "De factor 'gevaar' is in deze veel kleiner. Een klooster is een veiligere plaats dan een oceaan en er zullen mensen zijn op wie de jongen kan terugvallen." Ook het feit dat Giel kan terugkeren wanneer hij dat wil, vindt Vanobbergen geruststellend.

Pedagoog Pedro De Bruyckere treedt Vanobbergen bij en zegt dat er weinig tegen in te brengen is. "Kijk naar jonge topsporters. Die maken ook al op jonge leeftijd een keuze die in veel gevallen bepalend is voor een aanzienlijk deel van hun leven." Dat een jongen van vijftien alleen naar de overkant van de wereld trekt, is ook niet zo uitzonderlijk. "Steeds meer jongeren trekken alleen naar het buitenland. Dat zijn heus niet alleen universiteitsstudenten."

Dat er bij Laura Dekker zo veel tumult ontstond, heeft volgens De Bruyckere te maken met de schoolplicht, die in Nederland gevoelig ligt. "Bij ons is er alleen leerplicht." De moeder van Giel benadrukt dat de kloosterschool waar haar zoon naar toe gaat gecertificeerd is. "We hebben informatie gevraagd bij het ministerie van Onderwijs", zegt ze. En dat gaf groen licht.

Generatie Z

Trendwatcher en veranderingspsycholoog Herman Konings kijkt niet vreemd op van het verhaal. "Het past helemaal binnen het denkkader van de generatie Z. Daartoe behoren jongeren die zich vandaag veel breder oriënteren, met dank aan hun ouders die zich vaak afgezet hebben tegen het establishment. Ze zijn opgegroeid met social media, weten wat er in de wereld leeft, denken veel minder in hokjes. Ouders steunen hen daar ook in, beschouwen hen hoe langer hoe vroeger als volwassenen. Daar zijn ze ook toe genoodzaakt, als ze bijvoorbeeld met zijn tweeën gaan werken. Dat zorgt er ook voor dat hun kinderen veel beter hun plan kunnen trekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234