Dinsdag 13/04/2021

aanslag Nice

Waarom terroristen Frankrijk viseren

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een actieve deelname aan de bommencampagne tegen IS in Irak en Syrië, een ontspoord integratiebeleid, een frivole leefstijl en een veelheid aan wereldberoemde 'high profile' doelwitten: allemaal redenen waarom Frankrijk meer dan eender welk Westers land door IS geviseerd wordt.

Een van de belangrijkste redenen waarom terroristen het vooral op Frankrijk gemunt hebben, is dat François Hollande na de aanslagen in Parijs een zeer intensieve bommencampagne op IS-stellingen in Irak en Syrië lanceerde. Vooral IS-hoofdstad Raqqah was daarbij het doelwit. In allerlei boodschappen lieten IS-leiders weten dat alle landen die aan de luchtaanvallen deelnemen, geviseerd zullen worden.

Onder andere door de Franse aanvallen verloor Islamitische Staat steeds meer terrein en dat maakte dat de terreurbeweging zich steeds meer op aanslagen in het buitenland ging concentreren. Dat Frankrijk hoog op de lijst stond, was duidelijk.

Religie

Ook de wijze waarop onze zuiderburen met religie omgaan, is een steen des aanstoots. Het principe van de laïcité, de wereldbeschouwelijke neutraliteit van de staat, heeft de religies bij wet tot in de privésfeer teruggedrongen. In alle officiële instellingen, van scholen over administraties tot rechtbanken, zijn godsdienstige symbolen uit den boze. Sinds 2004 mag op geen enkele school in Frankrijk nog een hoofddoek worden gedragen; sinds 2010 zijn gezichtsbedekkende sluiers op het hele grondgebied verboden in de openbare ruimte.

Komt daar nog bij dat de Parijse intellectuele elite, en daar maakte ook Charlie Hebdo deel van uit, religieuze kritiek als weinig anderen tot kunstvorm heeft verheven. In weinig landen worden zo vrijelijk vragen gesteld bij godsdienst. Bij alle godsdiensten, maar in het huidige tijdsgewricht uiteraard de islam.

Werelderfgoed

Zelfs de Franse leefstijl lijkt de haat van terroristen op te roepen. Na de aanslagen in Parijs bestempelden Al Qaida en IS de republiek als de spreekwoordelijke speeltuin van Satan. Ook The New York Times schreef toen al dat het Franse goede leven met brood, wijn, boeken, parfum mode en Franse zwier door IS beschouwd wordt als een permanente provocatie.

Bij dat goede Franse leven horen ook een groot aantal plaatsen die tot het visuele erfgoed van gans de wereld behoren. Terroristen die dagenlang de internationale actualiteit willen beheersen zullen eerder kiezen voor bekende plaatsen in Parijs of Nice, dan voor minder bekende toeristische trekpleister in Polen of Spanje.

Wat wel erg opvalt is dat bijna alle aanslagen in Frankrijk gepleegd werden door jongeren die in Europa opgroeiden. Velen brachten hun jeugd door in banlieus, anderen waren afkomstig uit Belgische migrantenwijken. Uit hun profiel blijkt dat het vaak om maatschappelijke drop outs gaat die in de criminaliteit terechtkwamen en vaak meermaals in Franse of Belgische gevangenissen passeerden. Frankrijk noch België slagen er voorlopig in om dit onderliggende integratieprobleem efficiënt op te lossen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234