Zondag 25/10/2020

Waarom stroom zo duur is geworden

De elektriciteitsfactuur van gezinnen en kleine bedrijven in Vlaanderen zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid met bijna 10 procent stijgen. Volgend jaar stijgen de prijzen nog meer. De reden? Het succes van de zonnepanelen in Vlaanderen kost handen vol geld.

Afgelopen vrijdag besliste de federale regering de stijgende energieprijzen beter in de hand te houden. Energiewaakhond CREG zal voortaan verhogingen van de energieprijzen op voorhand moeten goedkeuren. De CREG zal onder meer nagaan of de prijswijzigingen in ons land hoger liggen dan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Op die manier wil de overheid forse prijsschommelingen in de energiefactuur voor een stuk uitvlakken.

De maatregel is gericht tegen Electrabel, SPE-Luminus, Nuon en andere energieleveranciers. Hen werd verweten dat ze de voorbije jaren al te vlot prijsstijgingen voor stroom doorrekenden in de eindfactuur van de klant. Uit cijfers van de CREG blijkt nu dat productie van stroom niet de belangrijkste oorzaak is van de forse prijsstijgingen van elektriciteit.

De prijzen van de energieleveranciers lagen vorig jaar slechts 5 procent hoger dan eind 2007 (zie energiecomponent in tabel). Het zijn vooral de hogere kosten voor transport en distributie die de elektriciteitsfactuur de hoogte in joegen. Tussen december 2007 en december 2010 stegen ze met 43,4 procent. Ze wegen in de eindfactuur zwaarder door dan de stroomprijzen.

De stijgende trend van transport en distributietarieven zal ook de komende jaren aanhouden. De reden? Groene stroom kost handen vol geld, zo berichtte dit weekend Gazet van Antwerpen. Eandis, het dienstverlenend bedrijf van het gros van de Vlaamse intercommunales, laat weten dat het potje voor subsidies voor zonnepanelen zo goed als opgesoupeerd is. Het ging om een bedrag van 95 miljoen euro voor de periode van 2009 tot 2012.

Groene verplichtingen

Eandis verkeek zich op de spectaculaire groei van zonnepanelen in Vlaanderen en klopt nu bij de CREG aan om snel een verhoging van de distributietarieven door te voeren. Dat is nodig om de gestegen kosten van de zonnepanelen te vergoeden. Voor dit jaar rekent Eandis op een extra factuur van 175 miljoen euro. Voor volgend jaar kan de rekening oplopen tot 220 miljoen. Eandis diende bij de CREG een dossier in om het tarief van een gemiddeld gezin met 6 euro per maand te verhogen. Overmorgen neemt de CREG een beslissing. Er wordt een positief advies verwacht.

Zet de CREG het licht op groen, dan stijgen de tarieven van Eandis voor de eindverbruiker de komende negen maanden met 54 euro, volgend jaar met 72 euro. Vergeleken met een stroomfactuur van 575 euro eind 2010 is dat een stijging met bijna 10 procent dit jaar en meer dan tien procent volgend jaar. Consumenten en kleine bedrijven mogen daarnaast ook nog een stijging van de leveranciersprijzen verwachten, nu de prijzen voor olie terug in de lift zitten.

“Je kunt Eandis niet verwijten dat het zijn tarieven wil verhogen”, verdedigt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Martens (sp.a), die bestuurder is bij het bedrijf, de aanpak van Eandis. “Als we onze verplichtingen op het vlak van hernieuwbare energie willen inlossen, dan kunnen de tarieven niet anders dan stijgen.” Martens vraagt wel dat de superwinsten van Electrabel worden afgeroomd om te vermijden dat de extra kosten voor groene energie de koopkracht van de gezinnen en de concurrentiekracht van bedrijven te sterk uithollen.

Om de stijgende kosten voor zonnepanelen in de hand te houden, besliste de Vlaamse regering eind vorig jaar op voorstel van energieminister Freya Van den Bossche (sp.a) de subsidies de komende jaren sterk te verminderen. “Maar laat er geen misverstand over bestaan”, zegt Van den Bossches woordvoerder Gorik Van Holen. “Wij willen groene stroom blijven ondersteunen. Op die manier blijft energie op langere termijn betaalbaar, zeker als je ziet hoe sterk de olieprijzen nu stijgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234