Dinsdag 23/07/2019

Leger

Waarom steeds meer dertigers soldaat willen zijn

Beeld BELGA

Wat bezielt mannen zoals N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann of VUB-prof Jonathan Holslag om hun succesvolle carrière deels in te ruilen voor pakweg militaire straatbewaking? "Ik wil niet wegzakken in gezapige burgerlijkheid."

Veinsden 18-jarige jongens vroeger platvoeten of ernstige bijziendheid om onder de dienstplicht uit te geraken, dan zijn er nu dertigers die uit vrije wil gaan bijklussen in het leger. Joachim Polhmann (36) en Jonathan Holslag (37) bijvoorbeeld, respectievelijk N-VA-woordvoerder en docent internationale politiek aan de VUB.

Volgende maand gaat hun militaire basisopleiding van start, daarna zullen ze meerdere dagen per jaar zich ter beschikking moeten stellen van Defensie. De kans is reëel dat ze zullen opgeroepen worden voor militaire oefeningen of buitenlandse operaties. Daarmee zijn ze twee van de 5.101 reservisten bovenop de 27.000 manschappen die ons lager momenteel telt. Daarvan zijn er 1.300 operationeel inzetbaar.

Hun profiel is divers, zo laat de persdienst van Defensie weten. Van elektriciens tot ingenieurs. "En de meest gehoorde motivatie is dat ze iets willen doen voor hun land", zegt persofficier Alex Claesen. "Ze zitten in een burgerjob, waar ze met hart en ziel voor hebben gestudeerd, en ze willen nu ook het land steunen. Of je hebt er ook die een avontuurlijk tweede beroep willen."

Mannelijk

Advocaat Jan De Groote schreef zich in 2008 al in voor de opleiding tot reservist, aangetrokken door de sportieve, avontuurlijke en professionele omgeving die het leger hem bood.

"Waar leer je tegenwoordig nog echt een stafkaart lezen, camouflagetechnieken of afstanden inschatten?" zegt De Groote. "En ja, uiteraard is het leuk om met een wapen te leren schieten."

Voor N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann speelde het mee dat het leger een jongensdroom was. "Maar mijn belangrijkste beweegreden is de veiligheidscontext waar we vandaag in leven. Na de aanslagen in Parijs besefte ik dat hier iets serieus aan de hand is en dat we niet zijn voorbereid. Ik wil bijdragen aan onze veiligheid."

VUB-prof Holslag verwoordde het in deze krant zo: "Ik vind dat een mooi Europees ideaal: een sterke geest in een sterk, strijdvaardig lichaam. Wij moeten allemaal strijders worden, dat is de essentie. Wij moeten vanuit liefde, wijsheid en kracht vechten voor de menselijkheid van onze samenleving."

Persofficier Claesen hoorde het al eerder, hoe de terreuraanslagen mensen overtuigde om voor het leger te kiezen. "Niet enkel reservisten trouwens, ook diegene die zich voor actieve militaire dienst aanmelden. De voorbije jaren is hun aantal lichtjes toegenomen, al kan ik niet spreken van een spectaculaire stijging."

Of het misschien ook te maken heeft met de nieuwe 'mannelijkheidscultuur' waarmee rechts wel eens geassocieerd wordt, met als populaire pleitbezorger de Canadese psycholoog Jordan Peterson? In zijn bestseller 12 regels voor het leven stelt die dat de mannelijkheid dringend in ere moet worden hersteld, rechte rug en schouders incluis.

De nieuwe mannelijkheid bekoort vooral heren op rechts. Dat gaat verder dan de lokroep van de krijgsmacht. De radicaal-rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden valt op met trainingskampen, terwijl hun leider Dries Van Langenhove zegt liever geen zaad te verspillen met masturbatie. Ook de Nederlandse politicus Thierry Baudet flirt graag met zulk machismo.

Afkeer voor als te feminien ervaren progressieve waarden speelt mee, evenals het idee dat de gemeenschap straks echt verdedigd zal moeten worden tegen de soumission. Alsof de zogenaamde cultuuroorlog nu ook met echte soldaten dient uitgevochten te worden.

"Voor mij is dat geen beweegreden", zegt Pohlmann. "Wel verzet ik me tegen een soort gezapige burgerlijkheid. Ik ben opgegroeid in de jaren negentig, toen er van dreiging geen sprake meer was. 9/11 moest nog komen. Het vanzelfsprekend nemen van onze veiligheid, onze bestaanszekerheid en niet meer beseffen hoe luxueus dat is: daar neem ik afstand van."

Zinsverbijstering

Reservist De Groote denkt dat de twee aspiranten nog gaan "verschieten". "Ze zien het misschien een beetje té romantisch in. Oké dat Pohlmann wil bijdragen aan de veiligheidscultuur, maar als hij denkt dat ze hem zomaar een geweer in de handen gaan stoppen, dan zal hij van een kale reis thuiskomen. Als reservist draag je bij vanuit je burgercompetenties."

In ieder geval heeft N-VA-woordvoerder Pohlmann na de aanslagen in Parijs zijn conditie op te krikken met krachttraining en boksen. "Sommigen denken dat ik een vlaag van zinsverbijstering heb. Ik kan ze bij deze geruststellen. Dit is iets wat ik echt wil."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden