Vrijdag 18/10/2019

Dokterslonen

Waarom specialisten soms minder belastingen betalen dan u

Ziekenhuisartsen werken vaak met eenpersoonsvennootschappen waardoor ze een gunstig fiscaal systeem kunnen opzetten. Beeld ANP XTRA

Een ziekenhuisarts die zich goed laat omringen, kan een pak belastingen ontlopen. Door met een vennootschap te werken. Met dank aan de federale regering.

De afgelopen jaren kwam de federale regering met een aantal maatregelen die voor ‘jobs, jobs, jobs’ moeten zorgen. Zoals de hervorming van de vennootschapsbelasting. Die biedt niet alleen ‘zuurstof’ aan ondernemingen, maar ook de kans aan vrije beroepers, onder wie artsen maar evengoed notarissen of advocaten, om een voordelig fiscaal systeem op te zetten.

Want ook voor eenpersoonsvennootschappen geldt de hervorming. En dat is een structuur waar vrije beroepers graag voor kiezen, weet ook professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). “Het kan voor zelfstandigen met een inkomen van meer dan 45.000 euro bruto per jaar zeker voordelig zijn. Ze kunnen profiteren van een aantal klassieke voordelen van de vennootschap, zoals het zichzelf geven van een bedrijfswagen of woning zonder daar zwaar op belast te worden. Maar door de verlaging van de vennootschapsbelasting door de federale regering is het inderdaad nog voordeliger geworden om voor die structuur te kiezen.”

Die belasting bedroeg 33,99 procent maar moet tegen 2019, weliswaar in fases, naar 25 procent en zelfs 20 procent voor kleine vennootschappen. En dat kan een slok op de borrel schelen. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen. Volgens sommige, door ons gecontacteerde experten, gaat het om minstens 15 procent belastingen die via een eenpersoonsvennootschap vermeden kan worden. Ter vergelijking, een gewone loontrekkende betaalt personenbelasting. Die tarieven gaan progressief omhoog. Wie meer dan 38.000 euro bruto per jaar verdient, ietsje boven het Belgische gemiddelde dus, komt in de schijf van 50% belasting. Voor zelfstandigen met een eenpersoonsvennootschap zou dat dus maar 35 procent zijn.

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be

Grote truc

Maar toch moeten we uiterst voorzichtig zijn met zo’n schattingen, want die kloppen lang niet in alle gevallen, meent professor Maus. “Wie met een vennootschap werkt, stopt al zijn inkomen in die vennootschap. Om zelf te kunnen leven, moet daar dus weer geld uitgehaald worden. Dat kan door zichzelf een loon uit te betalen, wat dan onder de normale tarieven van de personenbelasting valt. De grote ‘truc’ bestaat er dus in goed te bepalen wat je nodig hebt om mee te leven. Al wat je niet nodig hebt, kan je in de vennootschap laten zitten en dat wordt dus steeds lager belast. Daar zit de winst.”

Op voorwaarde dat hij zich goed laat omringen welteverstaan. Maus: “Je moet die dingen wel allemaal uitvlooien natuurlijk. Hier geldt het ‘do not practise at home’-principe. Er is ondertussen een hele sector ontstaan van boekhouders, accountants en belastingconsulenten die ingehuurd worden om goeie fiscale adviezen te geven.”

Zo goed als alle experten benadrukken dat het niet de schuld van de arts of andere vrije beroeper is dat die via een vennootschap probeert zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen. Toch noemt professor emeritus Toon Vandevelde (filosoof, econoom KU Leuven) de hele situatie ‘problematisch’. “Het gaat hier om wettelijke ontwijkingsmogelijkheden die door de wet gecreëerd worden. Dat kan je op geen enkele manier rechtvaardigen.”

Andere experten wijzen er ook op dat het immoreel is dat uitgerekend artsen, die met belastinggeld betaald worden, er in slagen om zelf zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Maar zover wil professor Vandevelde niet gaan. “Dan zeg je eigenlijk dat wie inkomen uit de privé haalt wel zou mogen belastingen ontwijken en wie inkomen van de staat krijgt niet. Dat is onzin. Maar voor mij is er geen enkele reden waarom sommige bronnen van inkomsten minder zouden moeten belast worden dan andere. Niet bij dokters en niet bij anderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234