Maandag 05/12/2022

waarom sint-sixtus-bier zo populair is

'Westvleteren combineert mystiek, devotie en sentiment in één glas'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Vergauwen

Vanaf dinsdag 16 augustus kan elke liefhebber opnieuw aanschuiven in de Sint-Sixtusabdij om een bak echte Westvleteren te bemachtigen. Snel zijn is de boodschap, want de trappist is waarschijnlijk razendsnel opnieuw uitverkocht. De biertelefoon (057/40.10.57) van de cisterciënzermonniken staat al dagenlang roodgloeiend sinds bierproevers uit de hele wereld hun trappist tot beste bier ter wereld verkozen.

Echte fans hebben die eervolle vermelding niet nodig om overtuigd te worden. Zij namen hun voorzorgen om de hele zomer zorgeloos te genieten van een perfect uitgeschonken Westvleteren.

"Trappistenorden hebben een lange geschiedenis. Eeuwen geleden kozen ze ervoor om bier te brouwen om in hun onderhoud te voorzien. Terwijl andere trapistenorden leken in dienst namen om de productie te kunnen verhogen, weigerden de monniken in Westvleteren om hun product te commercialiseren. Dat mystieke sfeertje draagt bij tot de populariteit van het bier", vertelt Johan Uytterhaegen, uitbater van het Trappistenhuis in Gent en notoir bierkenner.

"Deze verkiezing is een ramp voor de liefhebbers. Je moet altijd al moeite doen om aan een bak Westvleteren te geraken, maar nu is het bijna onmogelijk geworden. Het beste wat ons kan overkomen", lacht Uytterhaegen, "is dat de kapel een keer zou afbranden. Als de monniken in geldnood zitten, dan zullen ze de productie wel opdrijven."

In het Westvleterse café De Vrede kun je nog steeds proeven van een echte trappist. "We zijn het enige café dat het bier mag schenken, want officieel verkoopt de brouwerij enkel aan particulieren. Gelukkig is onze voorraad nog niet uitgeput, want we schenken geen ander bier", legt uitbater Philip De Backer uit.

"Westvleteren is een artisanaal product, zonder scheikundige stoffen, bewaarmiddelen of schuimverbeteraar. Elk brouwsel is uniek en de smaak kan zelfs verschillen van jaar tot jaar. Een Westvleteren is onversneden sentiment en pure verwennerij. Het bier wordt trouwens beter met de jaren, net zoals wijn. We hebben hier nog enkele oudere exemplaren liggen. Maar dat is niet voor onze klanten, die houden we zelf."

"Veertig jaar geleden ontdekte ik op kamp de geneugten van Westvleteren. De voorliefde is nooit meer overgegaan", zegt Nicole Dillen. "Ik woon in Brussel, maar het zal niet vaak gebeuren dat ik geen voorraad in huis heb. Vrienden uit de streek brengen regelmatig een bak mee, maar we zijn ook al naar de brouwerij gereden om zelf aan te schuiven. Bijna elke zaterdagavond sluiten we een stressvolle week af met een echte Westvleteren. Die mag niet te koud of te warm zijn en moet in het juiste glas traag uitgeschonken worden. Die trappist drink je niet als je dorst hebt, je neemt er de tijd voor om te kunnen genieten. Het is bijna een ritueel geworden."

"Ik ben verslaafd", geeft Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) toe. "Bijna iedere avond voor het slapengaan drink ik een glas Westvleteren en eet ik een boterham met kaas. Tegenwoordig probeer ik die boterham te laten, omdat ik wel eens minder goed slaap. Mijn vrouw blijft beweren dat het ook aan de Westvleteren zou kunnen liggen, maar dat weiger ik te geloven.

"De voorraad in de abdij is uitgeput? Geen probleem, ik kan gemakkelijk oktober nog halen. Ik heb goede connecties bij de brouwerij en bovendien belt mijn schoonmoeder regelmatig naar de bierlijn. Als de trappist weer in voorraad is, rijdt zij onmiddellijk naar de abdij.

"Westvleteren drink ik met mondjesmaat. Je moet voldoende kleine slokjes nemen om te kunnen genieten van de volle smaak van het bier. En het is aan te raden om devote gedachten te koesteren tijdens het drinken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234