Dinsdag 06/12/2022

Waarom roos van acker, de Planckaerts en katja retsin in 2005 zo vaak op de cover van tv-bladen stonden

De coverkoningen van het jaar

Terwijl u gebombardeerd wordt met eindejaarsvraagjes, kijkcijferoverzichten en best-oflijstjes, vroeg de redactie van De Morgen zich af wie nu eigenlijk de populairste BV was van het voorbije jaar. Wie heeft de gemoederen beroerd, met wiens lotgevallen werd het meest meegeleefd? We legden ons oor te luisteren bij de experts van de grote tv-bladen en telden wie het vaakst hun cover mocht sieren. En wat blijkt? De beste garantie voor media-aandacht is een bolle buik.

dag allemaalHoofdredactrice Ilse Beyers

"Met onze covers gaan we resoluut voor de extreme emoties. Bij de Planckaerts waren alle ingrediënten daarvoor aanwezig. Wij hebben de zwangerschap van Stephanie Planckaert in primeur aangekondigd. Herkenbare emoties, een populair tv-programma én een omstreden maatschappelijk thema - ze is de eerste BV-tienermoeder. Dat maakte van de Planckaerts een 'sterk verhaal'."

Een veelbesproken cover was een foto van Greet Rouffaer, voor het eerst zonder make-up.

"Greet Rouffaer is een coryfee, en Dag Allemaal heeft door de jaren een erg goede vertrouwensband met haar opgebouwd. Onze lezers hebben enorm met haar meegeleefd toen ze zwaar verbrand raakte en we hebben haar gedurende het volledige parcours van haar herstelling gevolgd. Die 'naakte waarheid' was de ontknoping. En eigenlijk was het enige wat we deden het omgekeerde van wat showbizz doorgaans is: we hebben de glamour weggeveegd. Geen schmink, geen glitter. Voor mij heeft dat beeld grandeur. Het tweede coververhaal met Greet was de aankondiging van haar scheiding."

Is de top drie een goede weergave van de showbizzactualiteit?

"Er spelen zo veel factoren mee, je mag niet zomaar concluderen dat dit de drie populairste BV's zijn van nu. Ik hanteer criteria waar het perfecte coververhaal aan moet beantwoorden en die ik mijn vier E's noem: eerst in de markt (in primeur), exclusief, emotie en exact weergeven. Dat is geen wonderbaarlijke formule, buikgevoel en verstand nemen samen de beslissing. Dat anderen genoegen nemen met een mooi gezichtje op de cover? Dat is hun zaak, ik heb een ander mission statement te vervullen." (EMa)

1 De Planckaerts: 4x

2 Koen Wauters: 2x

3 Greet Rouffaer: 2x

StoryHoofdredactrice Hilde Debisschop

"2005 was het jaar van de baby's. Niet alleen bij de BV's maar ook in de internationale showbizz zagen we een echte babyboom. Een zwangerschap is voor ons een droomverhaal, omdat je het in verschillende etappes kunt belichten: de aankondiging van de zwangerschap, foto's met een dikke buik en de eerste foto's van de nieuwe baby. Bij enkele BV's kreeg het prille babygeluk bovendien een extra dimensie. De breuk van Katja Retsin en Jan Schepens kwam vorig jaar als een donderslag bij heldere hemel. Een van onze sterkste verhalen van dit jaar is het nieuws van hun verzoening, meteen gevolgd door een eerste zwangerschap."

Waarom zijn Sam en Kelly de populairste Pfafftelgen?

"De Pfaffs zijn een unieke mix tussen herkenbaarheid en glamour. Ze leiden een droomleven en toch herkent iedereen zich in hun lief en leed. Sam en Kelly, een mooi voorbeeldgezin, hebben dit jaar heel wat verbouwellende achter de rug. Voor Valentijn was ons thema: wat doet een verbouwing met een koppel? En onlangs brachten we exclusief de eerste foto's van het afgewerkte interieur. Met foto's van het hele gezinnetje in het nieuwe huis. Maar ook Debby Pfaff heeft met haar kindje op onze cover gestaan."

De Pfaffs hebben een veelbekeken tv-programma. Maar hoe verklaar je dat Betty in jullie top drie staat?

"Betty is een verhaal apart. Elk tv-blad probeert een band op te bouwen met een aantal sterren die exclusief met je praten. Wij hebben Betty vanaf het begin gesteund en ze blijft erg geliefd bij onze lezers. Ze is het voorbije jaar bevallen van haar eerste baby sinds haar tweede huwelijk, maar we hebben de voorbije jaren alle stappen in haar persoonlijke leven kunnen volgen: van haar scheiding tot haar nieuwe verliefdheid."

Wat zijn jullie criteria voor een goed coververhaal?

"De drie koppels in onze top drie stralen warmte en herkenbaarheid uit. Story heeft misschien het imago een beetje 'soft' te zijn. We gaan niet voor sensatie en zullen nooit agressief uithalen. We brengen gewoon graag goed nieuws. Maar we gaan dramatische gebeurtenissen zoals ziektes niet uit de weg. Wat telt is dat de lezers zich identificeren met de BV's: wat hen overkomt, zou met iedereen kunnen gebeuren."

Waarom geen Planckaerts in jullie top drie?

"De familie Planckaert had zeker ook bij Story op de cover kunnen staan, maar daar heeft de concurrentieslag gespeeld. Soms win je die en een andere keer verlies je."

(EMa)

1 Katja Retsin & Jan Schepens: 3x

2 Sam & Kelly Pfaff: 3x

3 Betty: 3x

humoHoofdredacteur Jörgen Oosterwaal

Waarom is Roos Van Acker zo populair bij jullie?

"Dat Roos met drie noteringen op één staat, verbaast me niet: tussen haar en Humo klikt het. Voor velen is ze het ideale Humo-meisje. Ze heeft meegewerkt aan Peking Express, Expeditie Robinson en Studio Brussel, ze is niet te beroerd om voor onze covers als gillend schoolmeisje te poseren - voor een dossier over schoolangst - of als sexy presentatrice - om de Pop Polluitslagen aan te kondigen. Kortom, ze is bijna een lid van de Humo-ploeg."

En Tom Boonen?

"Tom Boonen hebben we twee keer op de cover gehad: eenmaal samen met zijn vriendin Lore - lief en teder - en eenmaal bij het begin van de Ronde van Frankrijk - stoer en halfnaakt. Een indrukwekkende foto. Maar hij strandt dus op de tweede plaats, na Roos."

Maar voor Erik Van Looy...

"Erik Van Looy is een goede derde. Tja, die man heeft van De slimste mens een van de tv-hits van 2005 gemaakt."

Liggen jullie keuzes niet erg voor de hand?

"Onze coverkeuze is zeker wel eigenzinnig: wij hebben dit jaar bijvoorbeeld ook Selahattin Kocak en Wouter Deprez op de cover gehad. Wij laten ons dan ook vooral leiden door wat we goed, interessant en actueel vinden. Wij leven niet van mediadeals, Humo behoort niet tot een mediagroep die crossmediadeals aanmoedigt of oplegt. Maar we houden natuurlijk wél rekening met wat populair is, met wat leeft bij de mensen."

De Planckaerts stonden dit jaar ook bij jullie twee keer op de cover.

"Wij durven gerust de Pfaffs of de Planckaerts op de cover te zetten als we een straf interview met hen of een goede reportage over hen hebben. Dat zijn fenomenen geworden. Een van onze meest poëtische covers van dit jaar is er trouwens een met Stephanie Planckaert op de schoot van haar vader Eddy: zestien en zwanger." (ArP)

1 Roos Van Acker: 3x groot, 1x klein

2 Tom Boonen: 2x groot, 3x klein

3 Erik Van Looy: 1x groot, 4x klein

tv familieHoofdredactrice Isabelle Vandenberghe

Waarom zijn de Planckaerts bij jullie zo populair?

"Het is nu eenmaal een grote familie en ze hebben veel verhalen. Ze hebben ook een veelbekeken programma natuurlijk."

Liever de Planckaerts dan de Pfaffs?

"De Pfaffs zijn bij ons een plaatsje gezakt. Hun programma scoort nog uitstekend maar TV Familie heeft ze vorig jaar misschien te vaak op de cover gebracht."

Maar geen Erik Van Looy?

"We hebben Erik Van Looy wel op de cover gehad hoor, maar niet 'in het groot'. We brengen toch vooral vrouwen en hun verhalen, of families en hun verhalen. Van Looy is een sympathieke man, zonder twijfel, maar qua populariteit kan hij niet tippen aan Brad Pitt. (lacht)"

Tom Boonen ontbreekt in jullie lijst.

"Net zoals Van Looy zou die wel op onze covers passen. Bij ons zou Boonen dan samen met zijn vrouw afgebeeld worden. De man is ook niet makkelijk bereikbaar, hoor. En als hij bereikbaar is, gaan de grote bladen voor. Ons blad heeft ook geen akkoordjes met BV's, goede verhalen moet je oppikken als je journalisten ermee afkomen. Onze bestverkopende Planckaertcover was diegene die we brachten toen de familie werd gestalkt. We hadden toen hun exclusieve verhaal. De verhalen doen het. Ander voorbeeld, ons bestverkochte nummer had dit jaar Margriet Hermans op de cover. Aanleiding was dat ze na haar plastische chirurgie vertelde over de roofbouw die op haar lichaam werd gepleegd. En ook dat verhaal werd door de lezers duidelijk geapprecieerd. Zo zie je maar dat zo'n top drie niet alles zegt, want Margriet komt met één cover niet eens in onze top tien." (ArP)

1. De Planckaerts: 4x

2. De Pfaffs: 3x

3. Koen Wauters: 3x

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234