Maandag 04/07/2022

Zorg

Waarom raakt een nieuwe afdeling voor personen met een beperking maar niet gevuld?

Homevil in Vilvoorde heeft een nieuwe vleugel die al een jaar praktisch leeg staat. Beeld Tim Dirven
Homevil in Vilvoorde heeft een nieuwe vleugel die al een jaar praktisch leeg staat.Beeld Tim Dirven

Homevil, een centrum voor personen met een beperking in Vilvoorde, krijgt zijn gloednieuwe vleugel maar niet gevuld. Na één jaar is er slechts één bed ingenomen. Hoe kan dat, met 15.000 wachtenden voor een persoonsvolgend budget?

Femke Van Garderen

Piet Vroman is boos. De directeur van Homevil heeft met zijn vzw meer dan een half miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe vleugel om acht zwaar zorgbehoevende mensen op te vangen. De werken werden begin vorig jaar beëindigd, maar tot op vandaag is het voor de man zoeken naar nieuwe bewoners. "We hebben tot nog toe maar twee opnames in de nieuwe vleugel kunnen realiseren. Door een sterfgeval twee weken geleden is er nog altijd maar één bed gevuld. Zeven kamers staan al meer dan een jaar leeg."

Het probleem volgens Vroman zijn de 'persoonsvolgende budgetten'. Die maken deel uit van de zogenaamde 'persoonsvolgende financiering'. Dat is een nieuw systeem dat sinds twee jaar van kracht is en waardoor voorzieningen niet langer subsidies krijgen om personen met een handicap op te vangen. De budgetten gaan voortaan naar de personen met een handicap zelf, zodat ze eigenhandig hun zorg kunnen organiseren. Met dat geld kunnen ze een plek in een voorziening 'kopen', maar evengoed hulp aan huis.

Het is met de toekenning van die budgetten dat het volgens Vroman misloopt. "Het is heel erg dat ongeveer 15.000 mensen daarop wachten, terwijl wij hier met een lege vleugel klaarstaan om mensen op te vangen." Vroman kreeg maandag tijdens de gemeenteraad bijval van burgemeester Hans Bonte. Die haalde fors uit naar het achterblijven van de budgetten en had het over "een ongelooflijke warboel" en "een haast kafkaiaanse aanpak" bij de bevoegde administratie.

“Potentieel is er

Bij die bevoegde administratie, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), spreken ze dat tegen en benadrukken ze dat al veel persoonsvolgende budgetten zijn verdeeld. "Het afgelopen jaar hebben meer dan 2.000 mensen het door hen gevraagde budget gekregen. Bij ruim de helft ging het om mensen met een zware en dringende ondersteuningsvraag. Het potentieel is er dus", reageert woordvoerster Karina De Beule.

Ze benadrukt dat het nieuwe financieringssysteem stapsgewijs geïntroduceerd werd, zodat alle voorzieningen zich konden voorbereiden. "Het is vooral aan de zorgaanbieder om met zijn aanbod in te spelen op de vraag van de persoon met de handicap en ervoor te zorgen dat die ook zijn weg naar dat aanbod vindt."

Homevil blijkt nochtans niet de enige voorziening met lege kamers. Eerder dit jaar klonk een gelijksoortig bericht uit Willebroek. Daar trok De Meerpaal, een woonhuis voor mensen met een beperking, aan de alarmbel omdat het vijf kamers niet gevuld kreeg. "Wekelijks informeert wel iemand naar onze werking of geven we een rondleiding. Maar daarna gebeurt er niets. Telkens krijgen we te horen dat de kandidaat nog geen persoonsvolgend budget van de overheid kreeg", stelde gedelegeerd bestuurder Raymond De Smedt toen.

Het Vlaams Welzijnsverbond, dat bijna 80 procent van de voorzieningen voor personen met een handicap overkoepelt, heeft geen zicht op het precieze aantal afdelingen of bedden die leegstaan. Her en der duiken wel verhalen op, zegt directeur Hendrik Delaruelle. Hij gelooft niet dat de duizenden mensen die een persoonsvolgend budget hebben geen interesse meer hebben voor die plekken. "Er wordt nog steeds vaak gekozen voor voorzieningen. Ook onder de 15.000 mensen die wachten op een budget zal een grote groep vragende partij zijn voor zo'n aanbod."

In Vilvoorde financiert Homevil in afwachting van bewoners de nieuwe vleugel zelf. "Want of je nu één of acht bewoners hebt, de personeelsploeg moet er zijn en moet de klok rond draaien", stelt Vroman. Die geeft nog mee dat zijn centrum wel financieel gezond is en reserves heeft. "Maar de vraag is natuurlijk hoe lang dat nog zal duren."

Vroman wordt komende week verwacht bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Op het kabinet willen ze niet vooruitlopen op dat gesprek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234