Zondag 08/12/2019

Waarom Peter De Roover in poleposition ligt om De Wever op te volgen

De Wever en zijn mogelijke opvolger De Roover broederlijk naast elkaar in de Kamer. Beeld BELGA

Peter De Roover, boegbeeld van de Vlaamse Volksbeweging en kersvers Kamerlid, maakt een goede kans om de nieuwe voorzitter van N-VA te worden. Volgens bronnen binnen de partij ligt hij in poleposition om in het najaar Bart De Wever op te volgen.

De N-VA kiest in november een nieuwe voorzitter. Eigenlijk moest dat al in het voorjaar gebeuren, maar omdat een wissel vlak voor de verkiezingen niet evident is, werd de beslissing over de zomervakantie getild. Begin oktober wordt de procedure in gang gezet om een nieuwe voorzitter te selecteren.

Officieel is er nog geen beslissing genomen, maar Peter De Roover prijkt bovenaan de shortlist. Hij werd pas dit jaar lid van de N-VA, maar is allerminst een nieuwkomer. De leraar in het technisch onderwijs was jaren voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging en lid van de Volksunie. Als redacteur van het Vlaamsgezinde magazine Doorbraak dook hij vaak op als spreekbuis voor de Vlaamse beweging.

"De Roover heeft de juiste achtergrond om de steun van de militanten te verwerven", zegt een parlementslid van N-VA. "Hij staat sterk in zijn schoenen en heeft een goede band met De Wever."

Inner circle
Het Kamerlid behoort tot het Antwerpse clubje van N-VA, de inner circle van De Wever. In Humo liet De Wever ooit vallen dat hij als 22-jarige opkeek naar De Roover als de man die de Vlaamse beweging nieuw leven inblies. Bovendien was De Roover een goede kennis van vader Rik De Wever.

Een vertrouweling, dat is precies aan wie De Wever het voorzitterschap wil doorgeven. Zo kan hij in de toekomst onrechtstreeks toch nog aan de touwtjes trekken. Na drie termijnen van drie jaar is de Antwerpse burgemeester zelf immers niet meer verkiesbaar.

De vraag is alleen of De Roover, een man met een uitgesproken mening, bereid is om zomaar de lijn van De Wever aan te houden. Ook valt af te wachten hoe zijn onbuigzame ideologische profiel kan sporen met de nieuwe situatie waarin N-VA opereert als grootste Vlaamse partij, met wellicht regeringsverantwoordelijkheid in de Vlaamse en mogelijk ook in de federale regering.

Dat de nieuwe naam nu valt, is opmerkelijk. Vooral huidig ondervoorzitter Ben Weyts werd getipt als nieuwe voorzitter. De Wever zou geprobeerd hebben om hem te overtuigen voorzitter te worden, maar Weyts geeft de voorkeur aan een Vlaamse ministerpost.

Grote schoenen
Onbegrijpelijk is die voorkeur niet. De opvolger van De Wever heeft immens grote schoenen te vullen, nog hoger scoren is bijna onmogelijk. N-VA wil in de volgende Vlaamse regering vijf ministers leveren, als het kan eentje uit elke provincie. Voor Vlaams-Brabant is Weyts de meest logische keuze.

Ook Liesbeth Homans en Geert Bourgeois hebben de juiste geloofsbrieven om partijleider te worden, maar zij worden eveneens in de Vlaamse regering verwacht.

Blijft nog over in de partijtop: Kamerfractieleider Jan Jambon. Maar hij stelde zelf al geen voorzittersambities te hebben. Overigens laat Jambon zich al eens op een foutje betrappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234