Zondag 16/05/2021

Interview

Waarom organiseert deze twintiger een verjaardagsfeest voor de dode kunstenaar Kandinsky?

'Hoera Kandinsky'-organisator Fien Deman Beeld Lawrence Schoonbroodt
'Hoera Kandinsky'-organisator Fien DemanBeeld Lawrence Schoonbroodt

Wassily Kandinsky (1866-1944) wordt beschouwd als de vader van de abstracte kunst. Kan tellen op een grafzerk, maar waarom ervaart een blitse twintiger de nood om een verjaardagsfeest voor de dode Rus te organiseren? "Vlaamse jongeren moeten meer gestimuleerd worden om van kunst te proeven", antwoordt Fien Deman.

"Jongeren in Vlaanderen kiezen dikwijls voor de gemakzuchtige optie. In hun beslissing om aan een cultureel evenement deel te nemen zijn ze enorm afhankelijk van vrienden en als de drempel te hoog ligt - inschrijvingskosten, aanmeldingsformulieren,... - dan houden ze de boot af. Dat frustreert me. 'Probeer toch eens iets anders, er is meer in het leven dan uitgaan', denk ik vaak."

Aan het woord is de 21-jarige Fien Deman, bekende naam in de Gentse culturele sector en stagiaire bij KUNSTWERKT, de bondgenoot van beeldende kunstenaars in Vlaanderen. Schilders, juweelontwerpers en andere kunnen er terecht voor infosessies, workshops en expomaterialen. De organisatie heeft maar één doel: de Vlaamse kunstensector laten floreren en jong geweld als Deman moet hen daarbij helpen.

"De jeugd moet getriggerd worden om aan kunst te doen. Nu ontbreken stimuli vaak. Misschien beschikt een derdejaars economiestudent over een uitzinnig talent voor beeldhouwen, maar hoe wordt zo iemand verondersteld om die gave nog te ontdekken? Met zijn maten op café? Ik denk het niet. Als sociaal-cultureel werker verbind ik jongeren met kunstorganisaties en zet ik hen aan om creatief te experimenteren", stelt Deman.

Dat brengt ons bij 'Hoera Kandinsky', een laagdrempelig verjaardagsfeest in het Gentse Gouvernement ter ere van de Russische schilder. Deman: "Naar aanleiding van ons feest roepen we jongeren op om een kunstwerk in Kandinsky-stijl te creëren. Een jury met onder meer beeldend kunstenaar Bert De Geyter en Daniël-illustrator Matthias Phlips (MAT) zal de tien beste werken selecteren. Die worden geëxposeerd op 'Hoera Kandinsky' en zoals het een feestje betaamt, zullen er ook zoetigheden en dj-sets zijn."

null Beeld RV
Beeld RV
null Beeld Wassily Kandinsky
Beeld Wassily Kandinsky

Milk Inc.

"Kandinsky is al een hele poos dood, maar met ons feest willen we zijn 150 jaar vieren. De Rus kan gerust een hipster avant la lettre genoemd worden. Hij maakte abstracties toen anderen nog meer figuratief schilderden. Daarnaast deed Kandinsky ook aan trendsetting door de kunstschotten te doorbreken. Hij was bijvoorbeeld goed bevriend met de Oostenrijkse componist Arnold Schönberg. Terwijl Schönberg zocht naar de bouwstenen van de muziek, speurde Kandinsky naar de basis van de schilderkunst. Ze hebben elkaar ontegensprekelijk beïnvloed", meent Deman.

"Dat besnuffelen van verschillende kunstvormen zie je anno 2016 ook gebeuren. Muzikanten flansen zelf visuals voor hun concerten ineen, kunstenaars componeren klanken voor hun exposities. Dat wil ik jongeren meegeven: kunst is sexyer dan ze denken, Kandinsky is overal."

Deman mag haar eerbetoon aan Kandinsky dan wel laagdrempelig noemen, gegoochel met highbrow termen als abstractie en figuratief moet jongeren toch afschrikken? "Dat is het punt net. Er is geen onderscheid tussen hoge en lage cultuur. Soms kan een nummer van godbetert Milk Inc. je raken, soms is dat een schilderij van Kandinsky. Zolang jongeren maar van alle cultuurfacetten proeven en aan de slag gaan met de wilde ideeën die dat bij hen oproept."

Aanstormend kunsttalent volgens Deman
Eva Vermeiren (1989)
Wat: schilderijen, collages, mixed media
"Eva is op verschillende kunstvlakken actief en doet dat voortreffelijk. Ze is tevens een van de 34 winnaars van ‘Hommage’, een project van KUNSTWERKT waarbij de winnaars geëxposeerd in de Bozar worden."

Lukas Verstraete (1992)
Wat: tekeningen, korte strips
"Lukas maakt boeiende, kleurrijke illustraties met een vleugje humor. Zijn stijl is herkenbaar en speels."

Geert Braekers (1990)
Wat: concertfoto's, soms portretten
"Hoe muziek en fotografie samenkomen. Belangrijk, Geert is autodidact, probeert constant bij te leren en is een krak in het opbouwen van een netwerk."

Die andere passie

Kunst is Demans passie, maar ze is ook zangeres van de door Studio Brussel gelauwerde band I Will, I Swear. Samen met acts als Marble Sounds en Illuminine staat ze symbool voor een springlevende Belgische muziekscène.

"Ik ben zo vaak met muziek bezig, soms is het uitdagend om iets te doen wat er niets mee te maken heeft", antwoordt Deman op de vraag wat haar grootste liefde is. "Maar kiezen tussen musiceren of mensen van kunst laten proeven? Neen, dat kan ik niet."

Op 29 april vindt 'Hoera Kandinsky' in Gouvernement plaats. Meer informatie vindt u op de officiële eventpagina en op KUNSTWERKT.

Wie was Wassily Kandinsky?

Nu staat Wassily Kandinsky bekend als de 'uitvinder van de abstractie', maar tot zijn dertigste wijst niets erop dat uitgerekend hij de banden tussen kunst en werkelijkheid drastisch zal herzien. Kandinsky is jurist en leidt een rustig leven in Moskou, tot hij beslist om zich aan de kunsten te gaan wijden. Motor van deze beslissing is zijn spiritualiteit - hij was doordrongen van theosofie, de emotionele kracht van kleuren - maar ook een kennismaking met de impressionisten heeft hem over de streep getrokken. Prompt schrijft Kandinsky zich in aan de kunstacademie van München.

Zijn vroege werk onderscheidt zich niet van dat van andere volgers van het impressionisme. Enkele jaren later is echter nog weinig figuratiefs aan zijn werken te bespeuren. Het is aan die periode dat Kandinsky zijn eretitel van 'vader van de abstracte kunst' te danken heeft. Het is niet langer de realiteit die het werk bepaalt, maar de schilder zelf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234