Woensdag 07/12/2022

Politiek

Waarom Open Vld voor Lydia Peeters kiest als nieuwe energieminister

Lydia Peeters. Beeld BELGA
Lydia Peeters.Beeld BELGA

Lydia Peeters wordt de nieuwe Vlaams minister van Financiën en Energie. Zij moet straks de blauwe kopvrouw worden in haar thuisprovincie Limburg.

Jeroen Van Horenbeek

Peeters, nu nog burgemeester van Dilsen-Stokkem en Vlaams Parlementslid gespecialiseerd in ruimtelijke ordening, zal vanaf 1 januari Bart Tommelein vervangen. In tegenstelling tot wat die eerst aankondigde, verlaat Tommelein de regering straks toch meteen om burgemeester van Oostende te worden.

Vriend en vijand omschrijven Peeters als een inhoudelijk en hardwerkend parlementslid – zonder meer. Vraag is dus hoe deze backbencher de kwantumsprong naar het ministerschap zal verteren? “Ik besef dat ik nog heel wat studeerwerk heb de komende weken en maanden”, reageert Peeters, “maar met de hulp van Tommelein ben ik ervan overtuigd dat ik er klaar voor zal zijn tegen januari. Mijn ministerportefeuille is bijzonder technisch, dat wel, maar ook de dossiers rond ruimtelijke ordening waren dat zeker en vast. Toen Gwendolyn Rutten me woensdag de positie aanbood, heb ik niet getwijfeld. Dit kan je niet weigeren.”

De verdienste van Tommelein als Vlaams minister van Energie is dat hij op zijn typische manier – steeds goedgeluimd en communicatief hyperactief – ervoor gezorgd heeft dat de Vlaming opnieuw zin heeft gekregen om te investeren in groene technologie na de ‘Turteltaks’ en de oplopende stroomfactuur.

Tegelijk zijn de doelen die hij voor zichzelf en voor zijn opvolgers heeft uitgezet in het Vlaams klimaatakkoord wel bijzonder ambitieus. Volgens sommige coalitiepartners - om de N-VA niet te noemen - onhaalbaar. Tommelein heeft zich afgelopen zomer geëngageerd om tegen 2030 nog eens ruim 12 miljoen extra zonnepanelen te installeren. Het zal aan de nieuwbakken minister Peeters zijn om hier een aantal maatregelen rond uit te werken en verder op te volgen.

Strategische keuze

Ook op Financiën is het niet allemaal zo fantastisch als Tommelein soms liet uitschijnen. Vlaanderen torst volgend jaar 27 miljard euro schulden op een totale begroting van 42 miljard euro. De komende jaren stijgt die schuld tot 33,8 miljard in 2024. Ook dit moet Peeters scherp in de gaten houden. Voorzitter Gwendolyn Rutten heeft er alle vertrouwen in: “Ik ken Lydia al heel lang. Ze is al burgemeester van de mooie stad Dilsen-Stokkem en heeft onlangs voor de vierde keer haar mandaat verlengd. Ze is dynamisch en energiek en zal het uitstekend doen als minister.”

Dat haar keuze voor Peeters vooral strategisch ingegeven is, wil Rutten niet met zoveel woorden gezegd hebben. “We hebben voor de juiste persoon op de juiste plaats gekozen”, benadrukt ze. “Maar uiteraard houd je bij zo’n beslissing rekening met het feit dat Vlaanderen vijf provincies telt.” Rutten voegt meteen nog toe dat “het haar logisch lijkt” dat Peeters straks ook de Vlaamse lijst in Limburg trekt.

Want zoveel is zeker: Lydia Peeters moet de nieuwe sterke vrouw worden in Limburg. Na Patrick Dewael, die zich vooral federaal profileert, gaapt daar nu het grote gat voor Open Vld. In Marino Keulen heeft de partijtop niet al te veel vertrouwen meer. En professor Lode Vereeck opvissen ligt gevoelig nu die in opspraak is gekomen door een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Peeters, 49 en van opleiding een advocate is de wissel op de Limburgse toekomst

Lydia Peeters en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bij de voorstellen van Peeters als minister. Beeld BELGA
Lydia Peeters en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bij de voorstellen van Peeters als minister.Beeld BELGA

Sowieso zat er voor Rutten niet veel anders op dan Tommelein te vervangen door een vrouw, nadat haar partij en federaal vicepremier Alexander De Croo tijdens de herfstvakantie nog grote stampei hadden gemaakt omwille van de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) bij de Nationale Bank. Daardoor bestaat het directiecomité van de financiële instelling voortaan alleen uit mannen.

De verliezer

De verliezer in dit verhaal is Willem-Frederik Schiltz, de eigenlijke energiespecialist van Open Vld, die naast zijn droomjob grijpt. Omdat hij een man is en omdat hij uit Antwerpen komt, de provincie waar Open Vld vandaag al sterk in haar schoenen staat met Mechels burgemeester Bart Somers en staatssecretaris Philippe De Backer. Schiltz, misschien wel de politicus met het meeste kennis over de Vlaamse energiedossiers, blijft op deze manier op het reservebankje plakken.

Nog dit: Tommelein was niet alleen Vlaams minister maar ook de liberale viceminister-president. Die taak wordt overgenomen door huidig Vlaams minister van Media en Cultuur Sven Gatz.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234