Zaterdag 17/04/2021

'Waarom nog vier dagen voor Jan Lul rijden?'

Dat Rabobank geen enkele druk uitoefende op de beslissing van zijn renners om verder te rijden? Klinkklare onzin. Hoe anders is de gelatenheid te verklaren van Michael Boogerd, bij de start van de zeventiende rit, terwijl wielersupporters allerlei onfraais naar zijn hoofd slingeren.

Pau l 'Ik heb hier totáál geen zin meer in. Ik zit mentaal aan de grond', zuchtte Michael Boogerd, bezig aan zijn afscheids-Tour. Maar rijden zóú hij. Of liever: rijden móést hij. Rabobank bleef in de Tour.

Potjes op een heet vuur koken makkelijk over. Dus was het de Rabobankjongens, suf, moe en erg geïrriteerd na een woelige nacht, heel even vergeven. Thomas Dekker baande zich aan het Palais Beaumont een weg door de zwelgende kolk van cameralieden met een ferme dreun van zijn voorwiel op de rug van een geschrokken Deense journaliste.

Net voor de start werd het ook Michael Boogerd allemaal te veel. Drogué, dopé, menteur... Wát hem precies van onfraais naar het hoofd werd geslingerd, maakt niet uit. Maar de boodschapper in kwestie heeft het geweten. Boogerd liep rood aan, er vielen klappen.

Frustratie, ontgoocheling, opgekropte woede. Het zat diep bij de oranjehemden. Véél liever was Boogerd woensdagnacht linea recta naar vrouw en kind in Kapellen afgereisd. "Wat denk je? Dat ik er nog vier dagen voor Jan Lul ga bij rijden? Neen, ik ga naar huis. Het liefst nu meteen. En ik stop. Ik heb op dit moment geen zin meer om wielrenner te zijn", klonk het in een eerste opwelling.

Gisterochtend draaide Boogerd bij. Al was het niet van harte. "We starten. Maar ik heb er totáál geen zin meer in. Mentaal zit ik aan de grond. Ik voel me verschrikkelijk klote, ook al hoef ik mezelf voor niets of niemand te schamen. Als we het doen, is het uit respect voor het publiek. Maar eigenlijk gaat het in deze Tour nergens meer om. Het plezier is weg."

Boogerd trok een scherm op. Achter dat scherm ging misnoegdheid schuil. Na een lange overlegronde had hij zich in het holst van de nacht met de ploegmaats in de bar van Hotel Mercure in Pau in de Baccardi-cola gestort. Want gekoerst zou er toch niet meer worden. Boogerd: "Thomas (Dekker, JDK) en ik knipten om drie uur het licht uit. Maar om halfacht werd alweer op de deur geklopt." Erik Breukink, die een kwartier eerder collega-ploegleider Erik Dekker was gaan optrommelen. "We moeten starten", vond hij, zeer tegen de zin van Dekker. Samen liepen ze alle rennerskamers af en om acht uur werd aan het ontbijt de knoop doorgehakt. Op naar Palais Beaumont. "Eens. Oneens. Wat maakt het uit?", haalde Boogerd de schouders op. "Er is een beslissing genomen en ik heb daar geen zeggenschap in gehad."

Waarom Rasmussen precies uit de Tour werd gehaald, weet Boogerd ook niet. "Zo duidelijk was het niet. Er was de officiële mededeling. Schending van de interne regels. That's it."

Of hij nog met Rasmussen heeft gepraat? "Kort. I'm sorry, zei hij. Maar de situatie is wat ze is." Of het Boogerd boos maakt? "Ja, natuurlijk. Op de hele toestand." Niet op Rasmussen? "Ach, neen. Ik koester geen bittere gevoelens tegenover hem. Verplaats je heel even in zijn situatie. Wielrennen was zijn leven. Hij heeft geen doel meer nu, want in dit milieu komt hij allicht nooit meer aan de bak. Dit is het slechtste wat hem kon overkomen."

Boogerd vergat er bij te vermelden dat hij zich anderhalve week uitsloofde voor een kopman die zijn achterban beloog. Dat het op die manier moest eindigen, stemt hem triest. "Nooit in twaalf jaar Rabobank zag ik zo'n hecht, hardwerkend team. Iedereen ging voor elkaar door het vuur. Zelf cijferde ik me volledig weg. En dan gebeurt zoiets... Hoe mooi had het kunnen zijn, straks in de criteriums. (immiterend) 'En daar heb je Michael Boogerd, de man die Michael Rasmussen aan de Tourzege hielp.' Hoe moeten ze me straks aankondigen?"

En vooral: hoe moet het verder met de wielersport? Boogerd: "Jullie zijn de kenners. Sorry, maar ik weet het écht niet meer."

(JDK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234