Dinsdag 06/12/2022

Column

Waarom niet de persvrijheid toepassen op heel het net?

null Beeld kos
Beeld kos

Jeroen Olyslaegers is schrijver van onder meer 'Wij' en 'Winst'. Zijn column verschijnt wekelijks op donderdag.

PE Author

Alles zal worden onthuld, o lezer. Het is gewoon een kwestie van tijd. Volgens sommige GAS-ambtenaren is het internet een gemeente. Op zich is dat misschien een hartverwarmende gedachte, maar dat is niet de bedoeling. Enkele mensen lieten commentaar achter op de website van krantengroep Sudpresse over een recent optreden van de politie te Verviers. Iemand vergeleek de geüniformeerden met Lucky Luke en gebruikte het woord 'slimmerik'. Het was niet vriendelijk bedoeld, maar ik betwijfel ten zeerste of dit smaad is. Het valt gewoon onder vrije meningsuiting.

Er werden vijf processen-verbaal overgemaakt aan het parket van Verviers, maar die hadden geen zin om zich bezig te houden met flauwekul. De sanctionerende ambtenaar van de gemeente Verviers had wel goesting. Resultaat: GAS-boetes. Het internet zou onder het politiereglement vallen van ja, hoor; Verviers. Uitsmijter: ambtenaar in kwestie zegt dat hij de boete kan verlagen indien de betrokkenen "aanvaarding van de fout of berouw" tonen.

Herinnert u zich Baas Gansendonck nog van Hendrik Conscience, o lezer? Wikipedia omschrijft die figuur zo: "Baas Gansendonck is een rijke, ongeletterde man van lage komaf die zich is gaan inbeelden dat hij een belangrijke man is. De bewoners van het dorp hebben een grote afkeer van hem en schelden hem uit voor Blaaskaak." Rijk en van lage komaf hoeft niet te kloppen in deze context, de rest allicht wel. GAS-boetes kweken elke week weer een Baas Gansendonck. Uw dienaar is niet de enige die deze willekeur moe is.

Middenveldorganisaties lieten al weten dat ze schoon genoeg hebben van deze praktijken. Maar de meerderheidspartijen bleven Oost-Indisch doof. Sommige politici menen dat de 'excessen' moeten worden weggewerkt. Ze negeren het feit dat de GAS-regeling een en al exces is, want een flagrante schending van de scheiding der machten waar diegene die het zogenaamde misdrijf vaststelt zelf rechter is.

Het gaat van kwaad naar erger, deze Baas Gansendonck-manie. Het tast steeds verder de vezels van onze democratie aan, het is toegelaten willekeur en veel mensen krijgen echt genoeg van deze blaaskakerij. Sociale media, fora, blogs en websites hebben onze vrijheid van meningsuiting vleugels gegeven. Nee, smaad, cyberpesten en beledigingen horen er niet thuis. Het zijn vandalenstreken die soms ernstige gevolgen hebben. Maar kritiek op politiediensten is iets anders dan een asociale daad.

Ik weet dat de pers het moeilijk heeft. Veel mensen zijn op eigen houtje zelf journalist geworden of commentator dankzij de technologie van het internet. Daar is niets mis mee. Integendeel; het houdt het gesprek levendig en de democratie gezond. Er is een bewustzijnsrevolutie bezig waarbij informatie wordt gedeeld en becommentarieerd en beleidsmensen zouden daar toch beter rekening mee houden.

Waarom niet de persvrijheid en de bescherming die daarbij hoort toepassen op heel het net, alle sociale media, elke blog? Het is een prikkelende gedachte, een waardige denkpiste. Zou dit de journalistieke praktijk devalueren? Ik kan me voorstellen dat journalisten hier niet vrolijk van worden. Maar bescherming is nodig in dit land van Baas Gansendonck. En, beste beleidsmensen, schaf die GAS af en vind een echt democratisch alternatief om klein ongemak te beteugelen. Mensen lachen er niet meer mee, ze zijn het beu.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234