Zondag 01/08/2021

Waarom Muslin geen tovenaar is

Anderlecht ontmoet zondagavond in Lokeren een degradatiekandidaat. Op Daknam hadden ze dat nooit in zichzelf gezien, zeker niet toen begin december de reddende engel Slavoljub Muslin er opnieuw werd verwelkomd.

Door Kristof Windels

Lokeren l Is de Servische coach wel de tovenaar zoals hij vorig seizoen door zijn aanbidders werd genoemd? Uit de resultaten blijkt van niet, maar er is meer. Het borrelt bij Lokeren. 'Alles ligt hier zo gevoelig dat ik er zelfs informeel niets over durf te zeggen', klinkt het bij een speler.

Er heerst de laatste dagen een buitengewone omerta op Daknam. De spelers zijn bang voor repercussies van de trainer, bestuursleden vrezen de ijzeren hand van voorzitter Roger Lambrecht, maar de meesten zijn ook gewoon bekommerd om hun club en weten dat het nu het moment niet is om zout in de wonde te strooien. Uit alles wat deze krant de afgelopen dagen 'informeel' te horen kreeg, is echter wel één zaak duidelijk: in het hart van Lokeren is het ongenoegen groot. Het kan ook moeilijk anders. De club staat momenteel voorlaatste, alleen het door sommigen al lang veroordeelde Lierse volgt nog.

Eigenlijk draait het al een heel seizoen vierkant. De vorige trainer, Ariël Jacobs, heeft zijn uitleg daarvoor al gegeven. Deze zomer vertrokken met Drulic, Bouchouari en Bancé drie spelers die vorig seizoen goed waren voor 70 procent van de doelpunten. In hun plaats kwamen een paar twijfelgevallen, waardoor Lokeren de competitie is begonnen zonder echte doelpuntenmaker. Waarom de club geen degelijke vervangers kon vinden? Omdat het scoutingsapparaat sputterde, of volgens sommigen zelfs omdat er helemaal geen was. Het vertrek van Willy Reynders naar Genk - hij werd er technisch directeur - heeft daar geen goed aan gedaan, en alles kwam in handen van de coach, Jacobs.

Vorig seizoen zat hij in de sportieve cel van Genk, dus dat zijn boekje niet vol beloftevolle namen stond, mag gerust naar boven komen als kritiek. Maar de man was vooral geschrokken dat hij er helemaal alleen voor stond. Toen Olufade - ondertussen toch een revelatie bij AA Gent - een beetje hopeloos kwam aankloppen bij Lokeren, moesten ze hem daar niet. Volgens de spits zelf was het de trainer die hem niet hoefde. Jacobs schuift de hete aardappel door naar Willy Verhoost, de grote man van de transfers bij de Wase club. Hoe dan ook: er kwam geen spits en de miserie begon voor Lokeren, en vooral Jacobs.

Toen die te horen kreeg dat preses Lambrecht gezellig ging eten met Muslin - eind september, toen hij met Lokomotiv Moskou in België was voor de UEFA-Cupwedstrijd tegen Zulte-Waregem - zag de Lokerentrainer de bui al halvelings hangen. Toen de Serviër werd ontslagen bij zijn club was het alleen maar aftellen. Lambrecht wilde maar al te graag de trainer aan wie zijn club vorig seizoen zoveel plezier had beleefd terug. De trainer die hij had moeten laten gaan omdat Lokeren geen maat was voor de met Russische roebels gevulde topclub Lokomotiv.

Op zich is er niets vreemds aan die wens van de voorzitter, zeker niet als sommige media dan nog eens het verhaal opspelden van de wilde weldoener in Muslin. In het VRT-programma De zevende dag werd verteld dat Muslin bij zijn vertrek vorig seizoen - de Serviër zat bij Lokeren van mei tot december 2005 - een groot deel van zijn loon had teruggestort. Maar dat staat nu eenmaal haaks op hetgeen in de wandelgangen van Daknam wordt verteld en wat meer lijkt op het verhaal van chantage. Ook ex-trainer Ariël Jacobs kreeg het zo in zijn oor gefluisterd, door spelers en dezelfde voorzitter, nota bene.

Toen Muslin weet had van de interesse van Lokomotiv Moskou, en de bijhorende loonfiche, zou hij zich "minder geïnteresseerd" hebben getoond. Volgens sommigen valt ook zo de bekeruitschakeling van vorig seizoen tegen Beveren te verklaren. Lokeren ging toen op de Freethiel verliezen met 5-1. Met alle respect voor Beveren, maar dat is een uitslag die niet meteen in de lijn ligt van wat de club de laatste twee jaren presteerde. Ook voorzitter Lambrecht zou dat zo hebben geïnterpreteerd, waarop hij besefte dat hij Muslin moest laten gaan, maar daar toch een vergoeding voor wist te onderhandelen.

Dat en het verhaal dat sommige spelers helemaal niet stonden te springen voor een terugkeer van Muslin, doet de vraag rijzen waarom voorzitter Lambrecht de Serviër terugpakte, en volgens zowat iedereen op Lokeren nog altijd weg is van zijn vriend Muslin. "Hij heeft ons fantastisch voetbal gegeven in die eerste periode dat hij hier was, daarom", zei Lambrecht gisteren in gesprek met De Morgen. De Lokerenvoorzitter herhaalde wel dat Muslin inderdaad minder geïnteresseerd was in zijn laatste weken toen: "Hij zat met zijn hoofd elders." Heeft Lokeren een premie gevraagd voor contractbreuk? Lambrecht: "Daar antwoord ik niet op." Waarom niet? "Dat is interne keuken. Trouwens, ik geef geen interviews via de telefoon. Zijn we klaar?!"

Lambrecht blijft zijn trainer steunen, ook na de blamerende nederlaag van vorige week op het veld van Beveren, die hij afdoet als een offday. Maar ondertussen groeit de onvrede binnen de club. "Als dat zo is, moeten ze dat maar komen zeggen", fulmineerde Lambrecht gisteren. Probleem: een aanvaring ziet niemand zitten. Maar met de belofte dat hun naam niet in de krant komt, volgen wel uitspraken. En vragen. "Kent Muslin de competitie wel goed genoeg? Schat hij zijn spelersgroep wel juist in? Is hij wel een echte tovenaar, of eerder een David Copperfield, die maar wat doet alsof?" En over de relatie Lambrecht-Muslin. "Stel: je hebt een mooie vrouw die je heel graag ziet, maar ze bedriegt je. Wat doe je?"

Ook bij de supporters van Lokeren is er de laatste tijd nogal wat onbegrip. Er is om te beginnen de vaststelling dat de eigen jeugd, en dan vooral icoon Kilian Overmeire, aan de kant werd geschoven bij de komst van Muslin. De Serviër verdedigt zich en zegt dat hij in deze moeilijke tijden vooral een beroep doet op ervaren spelers, waar in te komen valt. Maar anderzijds bleek Overmeire in 2006 toch een sterkhouder van Lokeren, en verdween hij een tweetal weken terug zelfs even uit de kern. Vreemde carrièrekronkel, maar Overmeire blijft rustig. "Ik kan de trainer begrijpen."

Muslin verkiest vooral Slavische krachten, waaronder Vukomanovic. En ook daar wordt een verhaal achter gezocht. Huismanager Dejan Vjelkovic wordt daarbij een belangrijke rol aangemeten, bijvoorbeeld. Anderzijds zijn er winterse transfers gedaan waar de man niets mee te maken had maar die dan weer kunnen worden afgedaan als paniekaankopen. De komst van Kovalenko en Dufer op huurbasis bijvoorbeeld lijkt vooral voor de clubs waar ze onder contract liggen - Standard en Club Brugge - een goeie zaak omdat ze even af zijn van het loon van spelers die hen toch niets bijbrachten.

Mbayo lijkt dan weer wel een geslaagde transfer, maar toch blijft Lokeren in de hoek waar de klappen vallen. Dan is het ook normaal dat er al eens gemor weerklinkt. Maar misschien heeft de club één grote fout gemaakt. Zonder in eigen boezem te kijken te stellen dat Muslin het wel allemaal zou oplossen, was wel heel kort door de bocht. De man is nu eenmaal geen tovenaar. Dat blijkt alleen maar uit de cijfers: 4 op 21.

Anonieme bronnen binnen Lokeren:

Kent Muslin de competitie wel goed genoeg, schat hij zijn spelersgroep juist in? Is hij een echte tovenaar of veeleer een David Copperfield die maar wat doet alsof?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234