Vrijdag 18/10/2019

Opinie

Waarom moeten onze kinderen slaapverwekkende boeken lezen?

Beeld belga

Marc de Bel is 20 jaar onderwijzer, 30 jaar kinder- en jeugdboekenschrijver, auteur van 164 boeken, met ruim 1.600 lezingen in lagere en middelbare scholen op de teller.

Minister Crevits (CD&V) zegt in het interview dit weekend in deze krant: "Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de school, goed (en met plezier) leren lezen doe je ook thuis." Helemaal mee eens. Kleuters en kinderen van de lagere school apen vaak nog na en moeten bijgevolg overal, zowel thuis, op school, in de jeugdbeweging en de sportclub steevast het goede voorbeeld krijgen. Helaas is dit niet altijd het geval. Ook de ouders, leerkrachten, leiders en trainers lezen blijkbaar almaar minder. En ook onze kinderen hebben het druk, druk, druk...

Ik keek dus met gespitste oren en met een aandacht waarmee ik in het PIRLS-onderzoek voor begrijpend luisteren hoog zou scoren naar De zevende dag, waarin men het had over onze tanende Vlaamse leescultuur. Daarin werden door een aantal mensen, inclusief onze minister van Onderwijs, zeer zinnige dingen gezegd.

 Slaapverwekkend en elitair

Helaas kwam één niet-onbelangrijke oorzaak van het feit dat de Vlaamse kinderen steeds minder lezen helemaal niet aan bod, al heb ik zo mijn vermoedens waarom niet. Maar dit even terzijde. Ik haalde het al aan in mijn vorige open mail daterend van 6 december, waarvan een kinder- en jeugdboekenuitgever met hart en ziel hoopte dat die in het groot op de voorpagina van elke Vlaamse krant zou worden afgedrukt.

"Dus moeten goede kinderboeken niet literair zijn, maar avontuurlijk, spannend, grappig, griezelig en romantisch. Die boeken worden dan ook met plezier gelezen. Helaas staan de lijsten met verplichte lectuur voor kinderen en studenten maar al te vaak boordevol met slaapverwekkende, veel te elitaire boeken. Zodat lezen niet langer plezant is. Ook niet voor jonge ouders en toekomstige jufs en meesters, die dan vaak afhaken en geen boeken meer lezen. Wat jammer is, want wie zelf niet graag leest en bijgevolg geen leesplezier uitstraalt, mist de nodige vonk om de leeslont bij de kinderen aan te steken."

Vlammetje uitblazen

Die elit(er)aire lijstjesboeken blazen al decennia lang het kleine vlammetje leesplezier dat leerkrachten toch met veel moeite bij de leerlingen weten te ontsteken, meteen weer uit. Een verzuchting die ik al jaren hoor als ik ergens ga vertellen. Of zoals een andere bevriende kinder- en jeugdboekenuitgever met heel wat ervaring in het onderwijs mij zeer terecht mailde:

"Honderd procent eens met je analyse. Gisterenavond heb ik eens de leeslijsten van Iedereen Leest of Stichting Lezen doorgenomen: nog steeds de hoogstaande literaire boeken op een aantal uitzonderingen na. Ik vind dat deze organisatie weleens genoemd mag worden in heel deze problematiek."

Bij dezen dus. En de man gaat verder:

"Met overheidsgeld wordt heel wat leesplezier weggenomen bij de kinderen. Eigenlijk zou er toch eens iets moeten gebeuren. Het is al jaren een frustratie bij heel wat uitgevers. Ook het feit dat men steeds meer boeken voorstelt uit Nederland dan uit Vlaanderen terwijl men uiteindelijk toch met Vlaams geld werkt."

Ik kan het niet beter formuleren. En dat terwijl hier in Vlaanderen wel degelijk een heleboel kinder- en jeugdboekenschrijvers rondlopen die hun publiek wel weten te boeien en graag worden gelezen. Vraag het maar aan de kinderen. En aan de vele jufs en meesters met een hart voor boeken en kinderen. Zij weten immers wel en als geen ander wat goede lectuur is voor die belhamels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234