Zondag 24/10/2021

Waarom Mario De Clercq (voorlopig) beter geen les geeft

Zijn aanstelling in de Wielerschool Ronse is een belediging voor al wie in het onderwijs zijn stinkende best doet om de leerlingen normen en waarden bij te brengen

Atleten mogen altijd proberen de boel te belazeren, zelfs als daar doping bij komt kijken. Als gevolg daarvan hebben journalisten het recht/de plicht om aan te tonen dát atleten de boel belazeren. Dat kan aan de hand van feiten, maar dat geeft journalisten niet het recht die atleten te veroordelen en nog minder die aan de schandpaal te plaatsen.

Maar nu is er een probleemdossier en dat heet Mario De Clercq, veldrijder. Dezelfde vergrijpen als Peers, Planckaert en Museeuw (expliciet sms- en ander verkeer over het gebruik van doping waaronder epo), extra verzwaard met een huiszoeking waarbij doping werd gevonden. Die feiten zijn altijd ontkend door De Clercq en zijn advocaat Peter Callebaut, die met graagte afstand deden van het recht op openbaarheid. Daardoor mochten wij niet meeluisteren naar wat hem precies ten laste werd gelegd, maar gezien de strafeis van de bondsprocureur (vier jaar nog wel) lijkt er ook in zijn dossier wel degelijk stront aan de knikker. Iedereen die het wielrennen een beetje volgt, weet al een halfjaar dat De Clercq meer boter op zijn hoofd heeft dan al die andere renners, waardoor hij meer kans maakt om ook nog eens correctioneel te worden vervolgd.

Wat bezielde in godsnaam de inrichtende macht van de Wielerschool Ronse om diezelfde Mario De Clercq op 1 januari 2005 aan te stellen als lesgever fietsherstelling? Wielerploegen slagen er niet in om onbesproken personeel aan te stellen in de omkadering van hun profs en bedenken daar allerlei belachelijke drogredenen voor, maar dat zijn wielerploegen. Tot nader order zijn dat conglomeraatjes van soigneurs, docteurs en coureurs (al dan niet ex-), die niet bezwaard zijn door overdreven veel ethische overwegingen.

Maar het onderwijs? Hallo, mag de lat iets hoger? Een dopingzondaar die op zijn veroordeling wacht belonen met een aanstelling in een school, is de wereld op zijn kop zetten. Dat Mario De Clercq een expert is in het monteren van een Campagnolo of Shimano-groep, het zal wel. Dat hij de beste Sipam-spaken in de beste Xyriumwielen kan draaien, gaat er ook nog in, maar onderwijs betekent pedagogie. De Clercq heeft te maken met tieners, studerend - of wat daarvoor doorgaat - in het beroepsonderwijs. Leerlingen die erg ontvankelijk zijn voor figuren als Mario De Clercq. Welnu, die Mario De Clercq is niet bepaald een rolmodel. Daarbij weet iedereen dat het dopingprobleem bij de wortel moet worden aangepakt, bij de jeugd dus. En net bij die jeugd wordt Mario De Clercq niet alleen leraar fietsherstelling maar zal hij ook de trainingen van de leerlingen verzorgen.

Mario De Clercq, die vandaag wellicht twee jaar effectief aan zijn broek krijgt en twee jaar voorwaardelijk (zie kader), heeft misschien wel de kennis, maar voorlopig niet de morele autoriteit om in het onderwijs te functioneren. Maar zelfs, zijn aanstelling is een belediging voor al wie in het onderwijs zijn stinkende best doet om de leerlingen normen en waarden bij te brengen. Wie bij een huiszoeking een gevonden bijsluiter van Aranesp afdoet als research voor een te schrijven boek, hoort niet thuis voor de klas.

Zolang wielrenners niet een beetje meer normbesef aan de dag kunnen leggen, moet er te allen prijze op worden toegezien dat ze minimaal hun straf uitzitten. Ze daarna recycleren in edele sectoren als het onderwijs, blijft een probleem, maar dat bekijken we dan over vier jaar nog eens.

Hans Vandeweghe

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234