Donderdag 21/11/2019

Waarom mannen en vrouwen anders zijn

De beroemde antropoloog Desmond Morris is terug op Canvas. In de zesdelige reeks De andere sekse bestudeert hij de verschillen tussen mannen en vrouwen. In welke mate zijn die 'mannelijke' en 'vrouwelijke' kenmerken biologisch of maatschappelijk bepaald? Al heeft Morris deze vraag al een jaartje eerder beantwoord, toch blijft het verrassend, controversieel en uitstekend in beeld gebracht.

Tv-bazen proberen de vele heruitzendingen op het scherm steevast te verkopen als een tegemoetkoming aan de 'grote vraag' van de kijkers, die de eerste keer het programma gemist hebben of het zo goed vonden dat ze het nog eens willen terugzien. Dat is natuurlijk niet de volledige waarheid. Veelal spelen ook financiële argumenten mee. Wat de aangekochte programma's betreft, is contractueel meestal een rerun voorzien. En door de eigen producties te herhalen, kan men de vaak hoge kostprijs toch enigszins spreiden. In andere gevallen gaat het dan weer om het bijna schandelijk uitmelken van een succesformule. Denk maar aan de ontelbare herhalingen van FC De Kampioenen en De Kotmadam.

Af en toe kunnen heruitzendingen echter werkelijk een zegen zijn en de zesdelige reeks De andere sekse van Desmond Morris behoort ongetwijfeld tot deze categorie. Canvas zond deze zesdelige reeks begin vorig jaar voor het eerst uit in het slot van Het derde oog op woensdagavond. Dat impliceert niet alleen een zeer laat maar bovendien voortdurend wisselend uitzenduur. Deze keer daarentegen kiest de zender voor een vaste afspraak op een vroeger uitzenduur: donderdag om 22.15 uur.

In zes afleveringen geeft Desmond Morris een boeiend en tegelijk beklijvend overzicht van de complexe wereld van menselijke seksualiteit, bekeken vanuit biologisch standpunt, maar ook vanuit evolutionair, emotioneel en sociaal perspectief. Met als uitgangspunt de oertijd, toen er een grote mate van gelijkheid bestond tussen de seksen, onderzoekt Morris hoe de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen in de loop der tijd zijn gewijzigd, vergroot of verkleind door de invloeden van de diverse culturen.

In de eerste aflevering Verschillend maar gelijk onderzoekt Morris of de verschillen tussen man en vrouw biologisch bepaald zijn of alleen maar het gevolg van culturele en maatschappelijke omstandigheden. Volgens hem verschillen vrouwen en mannen al bij al veel meer dan vaak wordt aangenomen, maar in hun onderlinge verscheidenheid kunnen ze elkaar perfect aanvullen. (LB)

Desmond Morris over de strijd tussen de seksen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234