Dinsdag 03/08/2021

Rijkentaks

Waarom lust MR (nog) geen vermogenswinstbelasting?

Drie MR-kopstukken op een rij: senaatsvoorzitster Christine Defraigne, premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zzaken Didier Reynders. Beeld BELGA
Drie MR-kopstukken op een rij: senaatsvoorzitster Christine Defraigne, premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zzaken Didier Reynders.Beeld BELGA

Ondanks de druk vanuit Franstalig België blijft MR tegenstander van een vermogenswinstbelasting. Vier weken nadat het regeerakkoord is afgesloten al toegeven aan de oppositie, dat ziet geen liberaal zitten.

Is MR nu voor of tegen een vermogenswinstbelasting? Over het standpunt van de liberalen bestaat verwarring, na mekaar tegensprekende uitspraken van hun begrotingsminister Hervé Jamar. Hij neemt nu alle twijfel weg. "MR is a priori niet geïnteresseerd in een zogenaamde rijkentaks. Het regeerakkoord is daarover ook duidelijk, het staat er immers niet in. Maar natuurlijk mogen de voorstanders argumenten naar voren brengen binnen de regering. We zullen dan luisteren. Maar opnieuw: wij horen niet bij de voorstanders."

De vermogenswinstbelasting is de laatste tijd in de aandacht omdat CD&V de taks opnieuw in overweging wil nemen. Na de nationale betoging, het Lux Leaks-schandaal en de rel rond Marc Coucke staan de christendemocraten onder druk van hun linkse flank om rijken meer te doen bijdragen aan de federale besparingsoefening. In het huidige regeerakkoord is dat geen prioriteit. Met een kaaimantaks op offshoreconstructies, een beurstaks en een bijdrage van de banken worden er kleine stappen gezet.

Het is op zijn minst een vaststelling dat MR niet dezelfde keuze maakt als CD&V. Dat lijkt logisch, vanuit ideologisch standpunt zijn de liberalen altijd tegen een vermogenswinstbelasting geweest. Maar de politieke realiteit is wel dat MR ten zuiden van de taalgrens zwaar onder druk staat om een aantal sociale toegevingen te doen. Net zoals CD&V boven de taalgrens dus. MR is als enige Franstalige partner in de centrumrechtse coalitie gestapt. Iets wat de oppositie, die zich intussen linkser dan links opstelt, gretig uitbuit om de partij als de lakei van de Vlaamse partijen af te schilderen. Een vermogenswinstbelasting invoeren voor de neus van de socialisten, zou dat niet het ultieme bewijs kunnen zijn voor de kiezer en het middenveld dat ook MR sociaal kan zijn?

Contrast

Binnen de partij wordt anders geredeneerd. Voorlopig beslissen de liberalen om net niet toe te geven onder de druk. Het uitgangspunt daarbij is: MR krijgt in een coalitie zonder de alomtegenwoordige PS een unieke kans om te bewijzen dat het echt kan, goed besturen zonder socialisten. Er moet daarom een duidelijk contrast gecreëerd worden met de Brusselse en Waalse regering, die allebei geleid worden door PS en cdH. Vier weken nadat het regeerakkoord is afgesloten dan al plooien voor links, geeft volgens de partijleiding een verkeerd signaal.

Een bron vertelt: "Niemand is gebaat met een persbericht van Laurette Onkelinx (PS) waarin ze laat uitschijnen dat zij nog altijd de baas is in de Wetstraat. Het is nu aan ons, en we moeten onze eigen recepten gebruiken, ten goede van alle Belgen." Het is belangrijk dat de banden met het middenveld en de vakbonden worden aangehaald, dat er sociaal overleg is over belangrijke maatregelen. Maar het initiatief moet van de regering komen, en de marsrichting moet centrumrechts zijn.

Het kernkabinet zit morgen bij mekaar over de rijkentaks. Het is uitkijken of CD&V haar coalitiepartners kan overtuigen om de taks alsnog in overweging te nemen. De kans lijkt klein. N-VA en Open Vld blijven tegen. Voordat er over nieuwe belastingen kan gesproken worden, moeten de huidige naar beneden, klinkt het. Volgens de partijen zullen de echte rijken bovendien ontsnappen aan een vermogenswinstbelasting. Vooral kleine en middelgrote vermogens zouden getroffen worden. Mogelijk worden er een paar kleinere aanpassingen gemaakt aan het regeerakkoord. Zo is er sprake van het aanscherpen van de kaaimantaks op offshoreconstructies. Nu zou die slechts 120 miljoen euro aan inkomsten opleveren. N-VA heeft al aangegeven dat dit bedrag een stuk hoger kan.

Premier Charles Michel (MR) houdt zich opvallend ver buiten het strijdgewoel. Hij waakt over de uitvoering van het regeerakkoord, dat afgesloten is met vier coalitiepartners, niet enkel CD&V, laat zijn woordvoerder weten. Lees: ook Michel vindt dat de christendemocraten het zelf maar moeten uitzoeken. Bonne chance, Kris Peeters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234