Dinsdag 19/01/2021

Start-ups

Waarom lijkt de start-upwereld in Leuven nu pas te bloeien?

Wouter Foulon van Comate. Dokters kunnen mede dankzij hem bepaalde bloedtesten onmiddellijk uitvoeren in hun praktijk.Beeld Tim Dirven

Snel groeiende start-ups? In Leuven schieten ze uit de grond. De universiteitsstad is het best vertegenwoordigd in een ranglijst van Deloitte. “Hier is er veel focus op complexe technologie, die heeft tijd nodig om door te breken.”

Wanneer u bloed laat trekken bij de huisarts, stuurt die de bloedbuisjes naar een laboratorium voor onderzoek. De resultaten kunnen enkele dagen op zich laten wachten. Mede dankzij onderzoeker Wouter Foulon en het Leuvense bedrijf Comate kunnen dokters bepaalde bloedtesten in hun praktijk of tijdens een huisbezoek uitvoeren.

Bloeddruppel

“Wij werken daarvoor samen met het Leuvense Imec en een internationaal consortium”, zegt oprichter Foulon. “Zij zorgen voor de chiptechnologie, wij ontwikkelden het minilabo waar die chip in gebruikt wordt.” De chip kan op basis van een bloeddruppel de bloedwaarden van patiënten in geen tijd controleren. Het is maar één voorbeeld van de apparaten die ontwikkeld worden binnen Comate, dat in 2010 door Foulon boven de doopvont werd gehouden.

Toen stond Foulon nog relatief alleen. Intussen is die mentaliteit helemaal gewijzigd. De start-upcultuur uit Silicon Valley heeft het voorbije decennium Europa veroverd. En in de regio Leuven zijn ogenschijnlijk alle ingrediënten aanwezig om kwalitatieve en innovatieve starters te laten groeien. Er is niet alleen de KU Leuven die ingenieurs en geneeskundig talent opleidt, met het onderzoeksbureau Imec heeft Leuven ook een van de strafste innovatiecentra in Europa in haar achtertuin staan.

“Wie in Leuven een start-up begint, moet meteen aan de kwaliteitsnormen van de meest innovatieve universiteit van Europa voldoen”, zegt Foulon. “Dat zorgt ervoor dat je altijd de hoogste kwaliteit nastreeft.”

Toptechnologie

Hoe komt het dan dat de universiteitsstad pas in de voorbije twee jaar goed vertegenwoordigd is in een lijst als de Deloitte Fast 50? Daarin rangschikt het adviesbureau jaarlijks de snelst groeiende Belgische start-ups. Een deel van de verklaring ligt in de types start-ups die in Leuven uit de grond gestampt worden.

Bij starters uit Antwerpen en Gent, die de voorbije jaren de Deloitte Fast 50 domineerden, ligt de focus op nieuwe media of dataverwerking. Dat zijn start-ups die met de juiste visie en voldoende investeringen snel kunnen groeien. Typevoorbeelden zijn de Gentse bedrijven Teamleader en Showpad, die beiden gespecialiseerde softwarepakketten aan bedrijven verkopen. Zulke bedrijfjes zijn ook in Leuven aanwezig, maar het is volgens Deloitte-innovatiepartner Sam Sluismans interessant om ook te kijken naar ondernemingen die niet in de lijst zijn opgenomen.

“Denk aan een bedrijf zoals Materialise, dat al jaren investeert in 3D-printing, of Xenomatics, een belangrijke speler in software voor de ontwikkeling van zelfrijdende wagens”, zegt Sluismans. “Dat zijn bedrijven die investeren in complexe toptechnologie die nog niet doorgebroken is. Zij hebben meer tijd nodig dan een start-up die pakweg een tool voor sociale media ontwikkelt.”

Talent strikken

Maar dat verklaart niet alles. Een Leuvens bedrijf als Guardsquare, dat de lijst van snelst groeiende start-ups aanvoert, heeft weinig tot niets te maken met de KU Leuven. Het cybersecuritybedrijf voorziet bankapplicaties van de nodige bescherming tegen hackers en datalekken. “Zij surfen op dit moment mee op de cybersecuritymarkt die op dit moment heel hot is”, zegt Sluismans. Is dat toeval of visie? Bij Guardsquare was niemand bereikbaar voor commentaar.

Tot slot wijzen verschillende experts uit de sector op de rol van Leuven MindGate. Die organisatie probeert sinds 2016 alle aanwezige kennis en talent op het vlak van gezondheidszorg, high-tech en creativiteit met elkaar te verbinden. “We brengen de stad, kennisinstellingen en bedrijven met elkaar in contact en nemen initiatieven om onze regio internationaal op de kaart te zetten”, zegt directeur Johan Merlevede. “Onlangs was ik in China, als je daar vertelt dat je uit de stad van de meest innovatieve universiteit van Europa komt, staan die meteen te springen.”

Daarnaast helpt Leuven MindGate om internationaal talent te verleiden om naar Leuven te komen. Dat is volgens Wouter Foulon een absolute must. “In 2010 was het makkelijker om talent te vinden.” Ondertussen is die situatie gekeerd. “Het is in België nog nooit zo gemakkelijk geweest om geld te vinden, maar het wordt steeds moeilijker om het juiste talent aan te trekken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234