Zaterdag 23/01/2021

Strijd tegen IS

Waarom IS net wil dat Europa de grenzen sluit

Ahmed Almuhamed, een van de daders van de aanslagen in Parijs, zou met een Syrisch paspoort via Griekenland Europa zijn binnen geraakt. Als vluchteling. IS wil dat die worden gevonden. "Doel: de EU-politiek die vluchtelingen verwelkomt omgooien. Het uiteindelijke doel van IS is de idee te verspreiden dat het westen een ant-moslim kruistocht voert en dat er nood is aan een Jihad daartegen", stelt islamkenner Koert Debeuf.Beeld PHOTO_NEWS

Sinds aan het licht kwam dat in de concertzaal Bataclan een paspoort werd aangetroffen waaruit blijkt dat één van de terroristen via Griekenland de vluchtelingenroute vanuit Syrië naar Europa volgde, klinkt de roep om de Europese grenzen af te sluiten steeds luider. Maar Koert Debeuf, politiek analist die in Caïro woont en werkt, vermoedt daarin een tactische zet van IS en stelt dat de jihadisten net willen dat Europa de grenzen sluit voor vluchtelingen. Dat zette hij vanochtend uiteen in het radio 1-programma Nieuwe Feiten.

Ahmed Almuhamed, een van de daders van de aanslagen in Parijs, zou met een Syrisch paspoort via Griekenland Europa zijn binnen geraakt. Als vluchteling. In de buurt van het lichaam van de 25-jarige Ahmed Almuhamed - een van de schutters die bij de aanslagen van vrijdagavond werd gedood - werd een Syrisch paspoort gevonden.

Tactische zet

Dat paspoort behoorde toe aan een vluchteling die in oktober via Griekenland Europa binnenkwam, zo bevestigde een Griekse minister aan het persagentschap Reuters.

Dit zou kunnen betekenen dat een van de schutters samen met vluchtelingen Europa binnenkwam. Maar voorzichtigheid is meer dan ooit geboden, zegt Koert Debeuf.

"Open samenleving ondermijnt haatdiscours IS"

"De Franse politie vond Syrische en Egyptische paspoorten. Waarom? Omdat IS wil dat die worden gevonden. Doel: de EU-politiek die vluchtelingen verwelkomt omgooien. Het uiteindelijke doel van IS is de idee te verspreiden dat het westen een kruistocht tegen moslims voert en dat er nood is aan een Jihad daartegen. Het verwelkomen van vluchtelingen door de EU past daar niet in. De beste strategie van de EU tegen IS is dus het verwelkomen van vluchtelingen, ongeacht hun religie. Een open, tolerante samenleving zijn ondermijnt het haatdiscours van IS", zo schreef Debeuf op zijn Facebookpagina.

Koert Debeuf.Beeld Facebook/Koert Lebeuf

"Merkel nachtmerrie voor IS"

In die geest wijst Debeuf erop dat de Duitse bondskanselier Merkel een nachtmerrie is voor de propagandamachine van IS. Zij blijft de Syrische vluchtelingen verwelkomen, en dat zint IS allerminst, meent Debeuf.

"De boodschap die IS verspreidt, is dat Syriërs in Europa zullen misbruikt worden. Sinds september heeft IS niet minder dan 12 filmpjes verspreid waarin ze Syriërs oproepen niet naar Europa te gaan. Die ontrading werkt duidelijk niet. IS verliest terrein in Syrië, zowel militair als politiek. Heel wat strijders verlaten IS. Wat IS wil bereiken, is dat in Europa alle vluchtelingen als terroristen worden afgeschilderd. Men kan zich vragen stellen bij het terugvinden van het Syrische paspoort in Bataclan. Het is toch vreemd dat een zelfmoordterrorist een paspoort op zak heeft. Wilde IS niet uitgerekend dat het zou teruggevonden worden, om in Europa de gedachte te verspreiden dat de vluchtelingen terroristen zijn?".

Kalifaat als veilige haven

IS verafschuwt het dat Syriërs en Irakezen naar Europa vluchten. Die vlucht ondermijnt immers de boodschap die IS verspreidt dat hun zelfverklaarde kalifaat een veilige haven is. Dat honderdduizenden hun leven riskeren tijdens de reis naar Europa, spreekt dat overduidelijk tegen.

IS hoopt op polarisering in Europa

"Om het terreinverlies in Syrië te compenseren, wil IS zichzelf bewijzen. Ze sturen aan op een apocalyptische eindstrijd, tussen zichzelf als zuivere gelovigen en de rest, tussen hen en Europa. Zij willen een heilige oorlog, een kruistocht, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze de enige zuiveren zijn. Ze hopen net op een polarisering in Europa. Daarin schuilt het grote gevaar, net als na 9/11. Dat gevoel van 'er moet iets gebeuren'. Dat moest ook, en de inval in Afghanistan was verantwoord wegens de aanwezigheid daar van al-Qaida. Maar de oorlog in Irak was een kapitale vergissing".

Het is volgens Debeuf gevaarlijk nu oorlogstaal te hanteren. "Noem het geen oorlog tegen het extremisme, noem het zeker geen oorlog tegen islam. Noem het een strijd tegen barbarisme. Ten tweede zou het onverstandig zijn mocht Europa nu de grenzen afsluiten. Dat is precies wat IS wil. Zij laten ons geloven dat een terrorist als vluchteling is binnengekomen. Doelbewust, om vluchtelingen zwart te maken. Het zou menselijk en politiek dom zijn om te reageren met het sluiten van de grenzen. Noem het geen heilige oorlog, maak er geen kruistocht van tegen de moslims, daar stuurt IS net op aan. Het is belangrijk voor ogen te houden dat 99.5 procent van de moslims tegen dit soort aanslagen is, het gaat om een heel kleine barbaarse groep".

Nog in Nieuwe Feiten pleitte professor Maarten Kuijk van de vakgroep Elektronica- en Informaticaverwerking van de VUB ervoor niet de grenzen, maar de propagandakanalen van IS af te sluiten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234