Zaterdag 31/07/2021
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Waarom is er geen opbod onder politici om het armoedeprobleem met enige ambitie aan te pakken?

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

In de loop van de komende dagen mogen de eigenaars van tweede verblijven een versoepeling van de regels verwachten. Goed dat dat dan alvast geregeld is.

De wrange nasmaak in deze discussie is niet de verantwoordelijkheid van de individuele eigenaar van een buitenhuisje, een caravan of een appartement. De vluchtweg, in alle veiligheid, naar het buitenverblijf weze deze mensen oprecht gegund.

Maar de wrange nasmaak is er wel. Omdat dit dossier ontegensprekelijk in een politieke stroomversnelling is gebracht door de kracht van een sterke lobby. De voorbije dagen begonnen Open Vld en N-VA een opbod om wie het beste de rechten van de tweedeverblijver kon beschermen, de premier werd er door media over op de rooster gelegd. Tot zelfs in de rechtbank werd de druk opgevoerd.

Als al die bestuurlijke krachten gemobiliseerd worden, dan kan het plots snel gaan. Helaas, nog geen fractie van die politieke mobilisatiekracht gaat naar de ronduit alarmerende cijfers over nieuwe en oude armoede of over kinderen die in nood verkeren.

Waarom is er geen opbod onder politici om dit probleem eindelijk met enige ambitie aan te pakken? Waarom is er jaren politieke energie en talent gestoken in de defederalisering van de kinderbijslag om dat instrument uiteindelijk grotendeels ongebruikt te laten in de strijd tegen (kinder)armoede? Waarom moeten we nu weer hetzelfde rondje lopen met dezelfde analyses over het ontbrekende armoedebeleid? Waarom kunnen we nu al voorspellen dat er ook straks geen zier veranderd zal zijn?

Hoe dieper de coronacrisis reikt, hoe meer de illusie doorprikt wordt dat iedereen gelijk getroffen wordt door de gevolgen van de pandemie. De economische crisis slaat het hardst toe bij wie toch al het kwetsbaarst staat: de zwaarst getroffen sectoren stellen relatief veel mensen met precaire contracten, lagere lonen en kortere opleidingen te werk. De nieuwe armoede tref je daar het meeste aan. Mag die analyse ook een keer boven aan de ministeriële agenda staan?

Het is goed en begrijpelijk dat de versoepeling uit de lockdown slechts geleidelijk gebeurt. De manier waarop die versoepeling georganiseerd wordt, laat evenwel een erg eenzijdig mensbeeld zien. De sectoren met de krachtigste lobbygroepen gingen het snelst weer open, wie geen lobbyist voor de kar kan spannen – kinderen bijvoorbeeld – wordt gewoon vergeten.

Het vakantieplan van de stad Oostende is een sterke illustratie van dat probleem. Wie het meest komt consumeren in de kuststad, krijgt de beste plekjes in de openbare ruimte op het strand. Nogmaals: alle begrip dat er geselecteerd moet worden, maar het selectiecriterium is wel telkens hetzelfde: geld. Wie het minder goed heeft, blijft overal achter als tweederangsburger. Met minder ruimte, minder kansen, minder vrijheid en minder rechten. Is dit dan de samenleving die wij wensen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234