Zaterdag 24/07/2021

Opinie

Waarom ik maandag niet mee staak: ik staak al het ganse jaar door

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Yoni Van Den Eede is FWO-onderzoeker techniek- en mediafilosofie aan de VUB en auteur van 'Mens en Media'.

De scheldpartijen ontspinnen zich weer op de Facebook. Ik zie het aan met een groeiende onpasselijkheid. Werkbond versus vakbond. Twee groepen kemphanen die elkaar bijkans naar het leven staan. Het verwijt 'naïeveling' - nog zowat de zachtste term van allemaal - vliegt beide kanten op. Woord van het jaar? Polarisering.

Eén ding is zeker, voor mijn part: ik staak niet mee maandag. Niet omdat ik als jonge professionele kennisslaaf lessen voor te bereiden en papers te schrijven heb, of van nature mensenmassa's schuw (wat het geval is). Niet omdat ik mij in het andere kamp bevind en staken als een schande beschouw (wat niet het geval is). Ik staak niet mee omdat ik eigenlijk al het ganse jaar door staak. Tenminste, als je staken definieert als het doelbewust blokkeren en saboteren van economische opbrengst. U vond de vakbonden al radicaal met hun hete herfst? Ik ben een echte vierseizoensprofiteur. Want wat ik doe om den brode heeft geen enkele economische, ahum, output. Met dank aan uw belastinggeld hou ik me ganser dagen onledig middels het lezen van abstracte boeken, het vullen van studentenhoofden met rare ideeën, koffie slurpen en dies meer. Behalve wat obscure tijdschriftartikels produceer ik niets, ik consumeer slechts. Ik ben werkelijk een parasiet in de pels van de economische muilezel. De krekel die wat hooghartig de mier zit gade te slaan. Gezapig aanschouw ik de drukte van 'de zotte morgen' en zoals elke goeie staker denk ik 'ik drink er nog ene' (een koffie weliswaar, geen pils). Zo gezellig aan mijn bureau, mijn hoogsteigen stakerspiket.

Soort zoekt soort

Wie alsnog mijn verdediging wil opnemen, zou kunnen zeggen: onrechtstreeks draag je toch bij, want met die ideeën van jou - je hebt het tenslotte over hoe media en technologie functioneren, niet? - gaat misschien een toekomstige ondernemer aan de slag om een innoverend product te ontwerpen of zo. Ik durf eraan te twijfelen. Dat kan hoogstwaarschijnlijk... efficiënter. Je zou tevens kunnen opperen: ja maar, jij stuurt tenminste met je acties het treinverkeer niet in de war. Goed, maar terzelfdertijd: had ik niet het soort onderzoeker moeten worden dat in de plaats performantere spoorplannen uittekent, iets nuttigs doet met andere woorden? Mijn huidige, haast uitsluitend theoretische exploten lijken zo'n groteske verspilling van mankracht, calorieën, boterhammen met kaas. Caffeine under the bridge. Oké, suggereer je dan, maar je bent toch steeds druk in de weer? Ja, dat klopt, ook ik ben een slachtoffer van de tijdsgeest, altijd aan het rennen - ik mag dan al geen rijkdom produceren, dat economisch slabakken doe ik tenminste op een heel bedrijvige manier. Ondertussen voel ik in mijn nek wel de hete adem van een bestel dat mijn 'stakingsrecht' wil inperken, want ook de academische overheden verwachten van mij stilaan concrete return on investment. Hoe gaat mijn duffe ideeënarbeid 'opleveren', lees: geld in het laatje brengen? Wie daarop geen eenduidig antwoord weet te geven, dreigt weggesaneerd of gedecimeerd te worden, zoals de filosofiedepartementen in Rotterdam en Amsterdam tegenwoordig ondervinden.

Als fulltime staker sympathiseer ik instinctief met die ene pool van het debat. Soort zoekt soort. Ik staak dus mee. Of niet. Wat is dat eigenlijk, staken? Wie zoals ik economisch 'nutteloos' werk verricht - u weet wie u bent, drommen onrendabelen - staakt in zekere zin altijd al mee, ook zonder daadwerkelijk te staken. Maar vooral: zijn we niet allemaal ergens diep vanbinnen tenminste halftijds staker, als we nog enkele uren of dagen in de week over hebben die we 'nuttiger', 'efficiënter' of 'productiever' zouden kunnen besteden?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234