Woensdag 24/04/2019

Waarom ijsberen ijsberen: Sheng-Wen Lo fotografeert de reuzen van de Noordpool in gevangenschap

Fotograaf Sheng-Wen Lo ging op zestien locaties in Europa en tien in China naar dierentuinen, safariparken, aquaria en zelfs een winkelcentrum op zoek naar dieren in gevangenschap. Zijn reeks gaat in se niet over ijsberen, maar over hoe dieren in gevangenschap getoond worden.

"De vraag is niet of dieren gemaakt zijn om in gevangenschap te leven", zei hij in een interview. "Wel of sommige dieren misschien niet de ideale dieren zijn om dat te doen." Zoals de ijsbeer. Een dier dat een werkwoord werd, ijsberen, net door in zo'n situatie te leven.

Sheng-Wen Lo zal de ijsberen niet redden, maar de foto's dringen wel binnen. Want meer nog dan naar de ijsberen kijken we, door hoe we ze exposeren, naar onszelf. En hoe schattig die Knut ook ooit was in de zoo van Berlijn, vier jaar later was hij gewoon dood. Hij had de hele wereldpers en dus ons vermaakt, maar ongetwijfeld nooit zichzelf. Knut draaide nog wat rondjes, viel achterover in het water en verdronk.

De foto's van Shen-Wen Lo zijn de beelden bij de woorden van Grauzone-frontman Stephan Eicher: 'Ich möchte ein Eisbär sein im kalten Polar, dann müsste ich nicht mehr schrei'n, alles wär so klar. Eisbären müssen nie weinen.' Dit is waarom ijsberen ijsberen.

Dalian, China. Sheng-Wen Lo
Wildlands, Emmen, Nederland. Sheng-Wen Lo
Diergaarde Blijdorp, Rotterdam, Nederland. Sheng-Wen Lo
Monde Sauvage, Aywaille, België. Sheng-Wen Lo
Aquazoo, Friesland, Nederland. Sheng-Wen Lo
Zoo, Berlijn, Duitsland. Sheng-Wen Lo
Zoo Praha, Tsjechië. Sheng-Wen Lo
Wuppertal Zoo, Duitsland. Sheng-Wen Lo
Erlebniswelt, Gelsenkirchen, Duitsland. Sheng-Wen Lo
Dalian Forest Zoo, China. Sheng-Wen Lo
Qingdao Polar Ocean World, China. Sheng-Wen Lo
Nanjing Underwater World, China. Sheng-Wen Lo
Wuhan Haichang Polar Ocean World, China. Sheng-Wen Lo

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.