Dinsdag 27/10/2020

Homonationalisme

Waarom holebi's verrechtsen

Beeld EPA

Feesten onder een vergrootglas: na de aanslag op een homoclub in de VS gebeurt het morgen op de Amsterdamse Canal Parade en volgende week op de Antwerp Pride. De dreiging veroorzaakt ook discussies binnen de holebigemeenschap. "Het kan ervoor zorgen dat zij beslissen om te stemmen op islamkritische partijen."

Een groot feest op de Amsterdamse grachten: de Canal Parade, die morgen plaatsvindt, is het hoogtepunt van de Amsterdamse Gay Pride. Een evenement dat dit jaar, zeker met de aanslag van vorige maand op een homoclub in het Amerikaanse Orlando in gedachten, voor forse discussies zorgt. Zo is de beveiliging drastisch verhoogd en moeten profilers de menigte in de gaten houden. Ook in ons land zal de Antwerp Pride volgende week woensdag onder een vergrootglas van start gaan.

Het zorgt, zo gaf Marcia Poelman, voorzitter van het Roze Huis in Antwerpen eerder in Gazet van Antwerpen aan, voor angst. Soms leeft het gevoel dat moeizaam verworven rechten, denk maar aan het homohuwelijk, lang niet meer altijd vanzelfsprekend zijn. Verderop in deze krant maken de Nederlandse schrijfster Lisa Weeda en politica Ayla Schneiders daarom melding van verrechtsing bij holebi's. "De politieke voorkeur van sommigen binnen de gemeenschap verschuift. Van progressief links naar conservatief rechts", klinkt het.

'Tolerante' Wilders

Terwijl koepelorganisatie Çavaria die trend niet kan bevestigen, is het voor politicoloog Dave Sinardet (VUB), zelf homoseksueel, geen verrassing. Hij ziet ook hoe binnen de LGBT-gemeenschap gereageerd wordt op de aanslagen en op de acceptatie van homoseksualiteit bij moslims. "Er zijn zeker zorgen over homohaat binnen de moslimgemeenschap. Er bestaat ook een serieus probleem, dat mogen we niet ontkennen. En daardoor treedt wel degelijk een zekere verrechtsing op. Voor een deel van de holebi's kan dat ervoor zorgen dat zij beslissen om te stemmen op islamkritische partijen. Die markt bestaat binnen de gemeenschap, zeker na de aanslagen en de vluchtelingencrisis."

Het baart Weeda en Schneiders zorgen. Zij spreken van homonationalisme en merken op hoe politici als Marine Le Pen, Donald Trump en Geert Wilders zichzelf plotseling opwerpen als de verdedigers van holebi's, die in hun ogen moeten worden beschermd tegen de islamisering. "Wilders verkondigde ook in Nederland meermaals dat moslims ons 'tolerante' land kapotmaken en daarmee 'onze homo's' bedreigen. De PVV biedt jou een kortetermijnoplossing voor een persoonlijk probleem. Maar voor homo-emancipatie in het algemeen doet de partij weinig. Op de lange termijn, wanneer het echt benauwd zou kunnen worden, krijg je bij een conservatieve partij weinig terug voor je stem."

Een paradox die ook in ons land bestaat. Hier klaagt het Vlaams Belang de homohaat binnen de islam aan, terwijl de partij en haar kopstukken zelf in het verleden de grootste moeite hadden met homoseksualiteit en het bijvoorbeeld wegzetten als een "onvolgroeide vorm van seksualiteit".

Evolutie

De N-VA hanteert een veel inclusiever discours, maar stond ook niet altijd op de barricaden voor homorechten. Tegenwoordig richt de partij zich wel duidelijk op de gemeenschap. Zo pleitte algemeen secretaris Louis Ide er eind vorig jaar in Knack nog voor om met zijn allen boodschappen als 'I'm gay' op te spelden. "Een Europese holebi-manifestatie vormt een aanlokkelijk doelwit voor islamitische terreurgroepen", zei hij toen. Ide stelde voor dat de moslimexecutieve zou meelopen in de Brusselse Gay Pride.

"Het levert de N-VA zeker stemmen op uit de LGBT-gemeenschap", zegt Sinardet, die logischerwijs beklemtoont dat holebi's ook om bijvoorbeeld sociaal-economische of communautaire redenen voor die partij kiezen. "Maar in het verleden was de partij verdeeld over het homohuwelijk. Betekent dit dat zij hypocriet is? Dat denk ik niet. Zij zijn ook mee geëvolueerd met de rest van de samenleving. Tegelijkertijd verloopt de geschiedenis niet lineair. Als de publieke opinie rond homorechten ooit keert, dan zijn stukken van die partij daar misschien wel vatbaar voor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234