Donderdag 01/12/2022

Vier vragenProf. Diergeneeskunde Jeroen Dewulf

Waarom het zinvol is om na de mens ook bepaalde diersoorten te vaccineren

'De mensapen staan behoorlijk dicht bij de mens. Dus is het redelijk aannemelijk dat de RNA-vaccins, die bij de mens worden gebruikt, ook bij hen dezelfde bescherming zullen geven', zegt professor Dewulf . Beeld ANP
'De mensapen staan behoorlijk dicht bij de mens. Dus is het redelijk aannemelijk dat de RNA-vaccins, die bij de mens worden gebruikt, ook bij hen dezelfde bescherming zullen geven', zegt professor Dewulf .Beeld ANP

Aan de Gentse universiteit buigt een taskforce zich over de eventuele inenting van dieren tegen het coronavirus. In een advies geeft de werkgroep nu mee dat het aangewezen is om bepaalde diersoorten te vaccineren. Voorzitter Jeroen Dewulf benadrukt wel dat het inenten van mensen prioritair blijft.

Redactie

Wat onderzoekt uw taskforce?

“Met de Taskforce Risk Assessment Group - Covid Animals zijn we verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de verspreiding van het Covid-19-virus bij dieren. We onderzoeken de rol die ze kunnen spelen in de bestrijding ervan en de eventuele gevolgen op hun gezondheid. Vanaf het moment dat er dieren bij komen kijken, komt onze taskforce in beeld.”

Jullie gaven onlangs een advies over de vaccinatie van bepaalde diersoorten. Wat zei dat?

“In eerste instantie zegt ons advies dat het vooral belangrijk is om mensen te vaccineren. Hen vaccineren is de stuwende kracht achter de bestrijding van het virus. Dat blijft veruit de focus.

“Uit onderzoek blijkt wel dat een aantal diersoorten gevoelig zijn voor Covid-19. We hebben het dan over de primaten, de grote katachtigen en de marterachtigen. Heel wat andere dieren blijken helemaal niet gevoelig te zijn en die vallen dan ook meteen uit de boot voor een eventuele vaccinatie. We weten bijvoorbeeld dat honden en katten geïnfecteerd kunnen worden, maar dat ze over het algemeen heel weinig klinische symptomen ontwikkelen. Bovendien zijn ze een ‘dead end’. Katten en honden kunnen geïnfecteerd worden, maar ze gaan het virus niet doorgeven aan de mens. In die zin zijn ze ook niet belangrijk in het voortwoekeren van de epidemie.

“In ons advies halen we aan dat we kunnen overwegen om grote katachtigen of zeldzame primaten in bijvoorbeeld dierentuinen te vaccineren tegen het coronavirus. Dit allemaal om hen te beschermen wanneer ze geïnfecteerd zouden raken. We benadrukken daarbij wel dat de verzorgers van die gevoelige dieren eerst dienen gevaccineerd te worden.”

Waarom is het belangrijk om die gevoelige diersoorten te vaccineren?

“Bij de primaten en grote katachtigen zou een vaccinatie vooral dienen om te verhinderen dat ze ernstig ziek worden van het virus of zelfs sterven. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dat. Bij de nertsen, die tot de marterachtigen behoren, ligt dit anders. Het is de enige diersoort waarvan we weten dat ze geen ‘dead end’ is. Het virus kan zich verspreiden bij de dieren en nadien weer doorgegeven worden aan de mens. Dat willen we absoluut vermijden, want het vergroot het risico op nieuwe mutaties van het virus. In 2023 dienen de laatste zeventien nertsenfokkerijen in ons land de deuren te sluiten, maar een eventuele heropstart van die bedrijven nadien kunnen we niet uitsluiten.”

Gebeurt de vaccinatie van dieren dan met dezelfde vaccins als bij de mens?

“Er zijn een aantal firma’s bezig met de ontwikkeling van vaccins die specifiek op dieren gericht zijn. Qua technologie werken die vaccins een beetje hetzelfde als onze vaccins. De primaten, de mensapen, staan behoorlijk dicht bij de mens. Dus is het redelijk aannemelijk dat de zogenaamde RNA-vaccins, die bij de mens worden gebruikt, ook bij hen dezelfde bescherming zullen geven. Maar dat moet natuurlijk getest worden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234