Zondag 01/08/2021

Interview

Waarom het VRT-personeel staakt: ‘Dit is niet vol te houden’

Clem Robyns, programmamaker en drijvende kracht achter Iedereen VRT. Beeld Tim Dirven
Clem Robyns, programmamaker en drijvende kracht achter Iedereen VRT.Beeld Tim Dirven

Maandag staken de vakbonden van de openbare omroep en de aanhangers van het platform Iedereen VRT. Clem Robyns, programmamaker en drijvende kracht achter Iedereen VRT, legt uit waarom. ‘Wat minister Dalle deed, was de snelste bedrijfsdoorlichting in de geschiedenis.’

Gaat u staken om het ontslag van CEO Paul Lembrechts aan te klagen, of omwille van de nieuwe besparingsronde?

Clem Robyns: “Dat ontslag is niet meer dan de laatste druppel. Bovendien gaat het ons minder om het ontslag zelf, dan om de manier waarop het gebeurd is. Het is een cumulatie van maanden waarin machthebbers zoals Benjamin Dalle (CD&V, Vlaams minister van Media, RB) het personeel van de VRT compleet hebben genegeerd.

Lees

Ook VRT-gezicht Annemie Struyf staakt niet: ‘Dit is elke deontologische grens voorbij’

‘Zelfs al mocht Paul Lembrechts de beste VRT-CEO geweest zijn, dan nog had ik hem moeten ontslaan’: een interview met mediaminister Benjamin Dalle (CD&V)

Het rapport dat VRT-topper Peter Claes de kop moest kosten: een vernietigend beeld

“Zo vind ik het straf dat Dalle binnen de 48 uur na zijn benoeming al wist te zeggen dat het binnen de VRT nog véél efficiënter kon. Dat moet zowat de snelste bedrijfsdoorlichting in de geschiedenis zijn geweest. Sindsdien heeft hij nog geen enkele poging ondernomen om zich te informeren over de gevolgen van alle vorige besparingen. Het zijn diezelfde mensen die telkens weer in de kranten verkondigen dat ze het beste voorhebben met de openbare omroep en zijn medewerkers. Dat getuigt van een totale minachting.”

Wat zou u als personeelslid zeggen, mocht de minister het u vragen?

“Als de nieuwe besparingen nog eens bovenop alle besparingen en niet-indexeringen van de afgelopen tien jaar komen, dan zal de VRT het met 40 procent minder moeten doen dan waar ze recht op heeft. Ik daag iedereen uit om te bekijken hoe hij of zij dat zou klaarspelen. Want intussen moeten we wel evenveel blijven leveren; er komt in het veranderende medialandschap zelfs steeds meer bij. Momenteel doen we dat met een kwart minder mensen, en we gaan naar een derde minder.

“Ik ben het een beetje beu dat ik om de haverklap mensen bij me krijg die huilen van uitputting. Men mag dat kinderachtig of zwak vinden, maar als je collega’s de uitputting nabij zijn – jonge én oudere mensen – dan is dat niet vol te houden. Het feit dat men dat niet wil horen, dat Dalle en de Vlaamse regering dat wegwuiven, creëert serieus wat woede. Het zijn echt niet alleen de zogezegd traditionele stakers die maandag het werk neerleggen, maar ook mensen van de nieuwsdienst of het management die anders zelden meedoen.”

Het zijn niet enkel de vakbonden die staken, maar ook het platform Iedereen VRT.

“Iedereen VRT komt op voor alle niet-gesyndiceerde medewerkers. We zijn wat losser georganiseerd en voorzichtiger in onze standpunten. Maar dat er alom stakingsbereidheid is, daar twijfel ik geen seconde aan.”

Toch ontstaat er ook een tegenbeweging van medewerkers die zich uitspreken tegen een staking.

“Er is geen tegenbeweging, alleen een paar enkelingen (zie kader), en zij hebben ongetwijfeld hun medestanders. De enige persoon achter de schermen die publiek standpunt heeft ingenomen, heeft zich zondagochtend in een mooie tekst geëxcuseerd dat hij zijn collega’s op die manier had aangepakt, al blijft hij bij zijn kritiek. Verder heb ik twee slecht geïnformeerde vedetten gehoord, die misschien eens een workshop empathie moeten krijgen.

“Natuurlijk, je vertegenwoordigt nooit het hele personeel. Maar ik ben ervan overtuigd dat we maandag wel de meerderheid vertegenwoordigen.”

Hoe staat de werkvloer tegenover de open oorlog aan de VRT-top?

“Er is bezorgdheid dat die klucht ons gaat verzwakken. Vooral omdat de situatie al lang opgelost had kunnen zijn. Nu wordt ze al weken kunstmatig gerekt, en ik vraag me af waarom.

“En minister Dalle ontslaat CEO Lembrechts omdat hij een bepaalde situatie niet opgelost gekregen heeft. Maar de redenen waarom dat niet gelukt is, die noemt hij irrelevant. Veel absurder kan je het zelfs in België niet bedenken. Zowel de minister als de voorzitter moeten ons vertrouwen terugwinnen.”

‘De VRT staakt niet, maandag staken de vakbonden’

Niet alle personeelsleden van de VRT staken. “Als u ergens leest dat ‘het voltallige personeel’ achter de CEO staat en met een staking wil protesteren tegen de beslissingen van de Vlaamse regering, weet dan dat u dat met een flinke korrel zout moet nemen”, schreef Iedereen beroemd-eindredacteur Henk De Corte op zijn blog. Zo hoort hij steeds meer medewerkers zich tegen een staking uitspreken. “Niet omdat ze niet willen protesteren tegen de gang van zaken. (...) Maar met zo’n staking gijzel je de verkeerde mensen. In plaats van de politiek of het management, gijzel je de kijker en je eigen collega’s. Zo’n staking doet het lijken alsof er een dag minder wordt gewerkt, maar in werkelijkheid betekent het extra veel werk en gedoe.”

Gesteund door het bericht, postte ook MNM-dj Tom De Cock een bericht op zijn blog. “De VRT staakt niet, maandag staken de vakbonden”, stond er te lezen. En ook programmamaker Annemie Struyf deelde haar grieven op sociale media. “Sorry, vakbond, ik staak niet mee maandag”, schreef ze. “Omdat ik mij niet vertegenwoordigd voel door jullie. Sterker nog, ik voel mij echt oncomfortabel als jullie pretenderen in mijn naam te spreken om de ene te demoniseren en de andere heilig te verklaren. Zo zit de wereld niet in elkaar. Het leven is geen western, met aan de ene kant de good guy en aan de andere kant de bad guy.”

Hoeveel werknemers uiteindelijk het werk zullen neerleggen, moet maandag blijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234