Dinsdag 09/03/2021

Internet

Waarom het mobiel internet in Brussel vanaf 2020 dreigt te vertragen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Tegen 2022 dreigt het Brusselse 4G-netwerk helemaal verzadigd te raken. Dat zegt technologiefederatie Agoria, die er bij de Brusselse regering voor pleit de huidige stralingsnorm te verhogen. ‘Anders krijgt Brussel er weer een file bij.’

Wie komend najaar tijdens de spitsuren in het station Brussel-Zuid wil opzoeken hoe laat de trein komt, richt zich misschien beter tot de ouderwetse borden met vertrek- en aankomsturen. In de app zou die zoekopdracht immers weleens kunnen vastlopen. De reden? Te traag mobiel internet.

Dat is wat technologiefederatie Agoria beweert in Le Soir: vanaf het najaar zal het Brusselse mobiele netwerk op bepaalde plaatsen tijdens de drukste momenten van de dag tekenen van saturatie vertonen. In mensentaal: het netwerk zal de vraag naar internet niet meer kunnen volgen. En die vraag naar mobiele data stijgt elk jaar met ongeveer 60 procent.

“Iedereen kent de discussie rond 5G (om dat supersnelle internet te kunnen uitrollen, wachten telecomoperatoren op de veiling van nieuwe bandbreedtes door de overheid, PG). Maar we weten ondertussen ook dat bij ongewijzigd beleid het 4G-netwerk op zijn limieten zal botsen. En dan krijgt onze hoofdstad er weer een file bij”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. Hij baseert zich voor die bewering op simulaties van een telecomoperator. Navraag leert dat alle operatoren actief in Brussel dezelfde problemen voorzien. “Dit lijkt mij een realistische voorspelling”, zegt ook Sofie Pollin, professor telecommunicatie (KU Leuven).

De saturatie zou zich vertalen in traag internet – denk aan een YouTube-filmpje dat maar niet wil laden – en zelfs telefoongesprekken die moeizaam kunnen verlopen. Drukke plaatsen zoals Brussel-Zuid zouden dus al vanaf dit najaar te kampen hebben met traag internet. Begin volgend jaar dreigen het Justitiepaleis, de wijk rond metrostation Kunst-Wet en de Europese wijk te volgen. Tegen 2022 zou het hele netwerk problemen ondervinden, zo verwacht de sector. Tenzij het beleid wijzigt.

Geen oplossing in zicht

Voor mobiel internet zijn twee zaken nodig. Enerzijds het spectrum of de bandbreedte om mobiel internet over uit te sturen en anderzijds het vermogen om daarop uit te zenden. Extra spectrum, in de vorm van extra antennes, is volgens Agoria niet de oplossing. “De operatoren zeggen steeds dat het twee jaar duurt om zo’n antenne actief te krijgen”, zegt Pollin. “Een oplossing op korte termijn is het dus niet.”

De saturatie waar Agoria voor waarschuwt, is vooral het gevolg van een te beperkt vermogen om meer data te kunnen uitzenden. “Vergelijk het met een kraantje waar water uitkomt”, zegt Lambotte. “Als de druk op de leidingen laag is, dan zal er weinig water uitkomen. Is de druk op het netwerk hoog, dan komt er een krachtige straal uit.” En dat vermogen wordt gelimiteerd door de overheid via de zogenaamde stralingsnorm.

Aangezien dat een gewestelijke bevoegdheid is, gelden er in ons land voor elke regio andere normen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteert om redenen van volksgezondheid met voorsprong de strengste norm: 6 volt per vierkante meter. Ter referentie: de bovengrens die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft, ligt op 41 volt per vierkante meter. De strenge norm zorgde het afgelopen jaar voor de nodige frustratie. Agoria pleit er al langer voor de norm op te trekken, zeker met het oog op de uitrol van 5G. De vorige regering beloofde als compromis om de norm te verhogen tot 14,5 volt. Die intentieverklaring geraakte echter niet door het parlement.

Dat Agoria net nu aan de alarmbel trekt, hoeft niet te verbazen. Het nieuwe Brusselse regeerakkoord maakt geen gewag van de verhoging van de norm. En ook de uitrol van 5G krijgt maar één zinnetje in het stuk, bovendien gekoppeld aan allerlei milieu- en andere voorwaarden. Het is algemeen geweten dat vooral Ecolo op de rem staat. Gevraagd naar een reactie, laat Pascale Laporte, woordvoerder van minister van Milieu Alain Maron (Ecolo), weten dat het nog te vroeg is om uitspraken te doen over concrete maatregelen. “En we gaan deze discussie sowieso niet via de pers voeren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234