Dinsdag 21/09/2021

Analyse

Waarom het meer Kris Peeters dan Johan Van Overtveldt was die de coalitie in de gordijnen joeg

null Beeld © Wouter Van Vooren
Beeld © Wouter Van Vooren

Spreek de term 'tax shift' uit en de broze eenheid in de federale regering spat uit elkaar. Ditmaal mocht N-VA-minister Johan Van Overtveldt dat ondervinden, maar het is de bitse reactie van CD&V-vicepremier Kris Peeters die de coalitiepartners op stang jaagt.

"Zowel de Europese Commissie, het IMF als de OESO zegt dat een verlaging van de lasten op arbeid nodig is en een verschuiving naar consumptie, milieu en vermogen kan. Het is telkens in die volgorde dat ze genoemd worden. Ik denk niet dat dat toevallig is." Veel meer diende minister van Financiën Johan Van Overtveldt in De Tijd niet te zeggen om de verhoudingen binnen de regering weer op scherp te zetten.

Zeker, Van Overtveldt wilde de beeldvorming over de 'tax shift' bijstellen. Zo'n verschuiving gaat over meer dan over een shift van arbeid naar vermogens(winst), was de boodschap, en de minister verstopte niet dat de grootste verschuiving te halen valt bij de btw, en niet bij de grote vermogens. De reactie bij Kris Peeters was furieus: "De afspraak was dat we over de tax shift alleen nog zouden communiceren binnen de schoot van de regering", klonk het in de zondagseditie van Het Nieuwsblad. "Van Overtveldt lapt die afspraak opnieuw aan zijn laars en laat opnieuw wat ballonnetjes op in de media."

Die pittige reactie toont vooral aan dat het vertrouwen over het fiscale beleid van de federale regering helemaal zoek is. De timing is daarbij belangrijker dan de inhoud van de woorden. Binnen Michel I was afgesproken om de mondjes dicht te houden over die hele tax shift, tot de regering in maart aan de begrotingscontrole begint. CD&V bereidt al een tijdje stilletjes haar eigen plannen voor en ziet nu met lede ogen aan hoe N-VA het debat toch weer kaapt.

De verklaringen van Van Overtveldt komen er enkele dagen voor de basis van de christelijke vakbond ACV zich uitspreekt over het bereikte loonakkoord. Het uitzicht op een belastingverschuiving naar vermogenswinst is van doorslaggevend belang bij die stemming. De ACV-reactie is dan ook navenant: "De verklaring dat een tax shift eerst én vooral een btw-verhoging moet zijn, tart ieder gevoel voor rechtvaardigheid", stelt voorzitter Marc Leemans. Volgens ACV doet de N-VA er alles aan "om vermogenden uit de wind te zetten". Onder die druk kon CD&V moeilijk achterblijven.

Binnen regeerakkoord

Toch is het meer Kris Peeters dan Johan Van Overtveldt die (opnieuw) de coalitiepartners in de gordijnen jaagt. Open Vld wenste zich niet te moeien in de nieuwe rel, maar volgens de liberalen blijven de woorden van minister Van Overtveldt netjes binnen de contouren van het regeerakkoord, en is het CD&V dat zich blindstaart op de vermogenswinstbelasting. "Het is CD&V dat in haar verkiezingsprogramma voorstelde 3,3 miljard op te halen uit verhoogde btw-inkomsten, het is CD&V dat toen met geen woord repte over vermogenswinst."

Van een passage van Johan Van Overtveldt in De zevende dag gisterochtend maakte Peeters wel handig gebruik om de eigen toon wat te verzachten en weer bij het regeringspeloton aan te sluiten. Hoewel Van Overtveldt simpelweg zijn discours herhaalde, toonde de CD&V-vice zich plots tevreden dat de minister "de bespreking van een tax shift in de schoot van de regering wil aanvatten, met daarbij duidelijk oog voor de drie elementen waaruit die verschuiving zal bestaan, te weten vermogenswinstbelasting, ecofiscaliteit en consumptie."

Kijk daarbij naar de volgorde van die laatste opsomming. In de natuurlijke coalitie van Michel I telt niet alleen elk woord, maar ook de volgorde van die woorden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234