Zaterdag 15/08/2020

Waarom het Kiel tegen Anderlecht afgeladen vol zal zitten

Voetbal

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Ex-Beerschot en -Anderlecht-voetballer Juan Lozano zegt het met onvervalste Antwerpse tongval: 'Ach, jong, natuurlijk zeg ik Beerschot.' Nog niet iedereen is vertrouwd met de naam Germinal Beerschot, en zeker bij het bezoek van Anderlecht op het Kiel zullen de fans het verleden, Beerschot dus, indachtig zijn. Beerschot-Anderlecht stond altijd al garant voor gloeiende wedijver en vulgair volksvermaak, maar als de tribunes op het Kiel zondagavond afgeladen vol zitten, dan heeft dat toch vooral met...

...traditie te maken

Vergelijk het met een koude oorlog tussen twee grootmachten, of liever gezegd een ex-grootmacht (Beerschot) en een huidige potentaat (Anderlecht). Kijk alleen maar naar de erelijst. Het autocratische Beerschot heerste voor de oorlog met zeven landstitels, Anderlecht kan dit jaar zijn 25ste naoorlogse landstitel behalen. Beide clubs hadden op een gegeven moment de aantrekkingskracht van een magneet. Of hoe staat het te lezen in Ons land op voetbalschoenen, een voetbalboek van Joris Jacobs (ex-sportchef van Het Nieuwblad) over de Belgische voetbalgeschiedenis: "Veel clubs kunnen zich thuis standvastig in de gunst van een grote supportersschaar verheugen, doch twee ploegen hebben in de naoorlogse periode ook bij de uitwedstrijden de grote massa aangetrokken: Anderlecht en Beerschot!"

Maar de auteur had het hier over de jaren vijftig, toen Rik Coppens de smaakmaker was op het Kiel. De reputatie die nu nog geldt voor Anderlecht, brokkelde bij Beerschot in de jaren tachtig eerst langzaam, daarna in sneltreinvaart af. Allicht hebben de Beerschot-fans die verloren status nooit echt kunnen verkroppen, en is ook afgunst de voedingsbron van de Anderlecht-wrok. "Beerschot haatte Anderlecht", zo schreef columnist en voormalig Anderlecht-speler Jan Mulder eens in een hommage aan Beerschot, en hij had het over joelende, krijsende, tierende, jouwende en vulgaire fans: maar voor hem ook het beste publiek dat er bestaat.

... ontbering te maken

De oudere Beerschot-fans zijn al veel te lang verstoken geweest van de komst van Anderlecht naar het Kiel. De laatste keer dat Beerschot Anderlecht mocht ontvangen, dateert van 1994. Beerschot speelde toen in tweede klasse, maar lootte de Brusselse club in de kwartfinale van de Belgische beker. Beerschot dwong verlengingen af, kwam warempel nog 1-0 voor via Alex Camerman, om dan uiteindelijk toch nog te verliezen. Die wedstrijd was een van de laatste hoogtepunten op de Kiel, maar wie er toen bij was, zal het nu al voelen rommelen in de maag uit honger voor de topper zondagavond.

... Marc Degryse te maken

Het Kiel heeft een vedette nodig. Dat wil zeggen, een speler met een zodanige meerwaarde dat die niet hoeft te blozen bij de vergelijking met vroegere balkunstenaars van Beerschot. En zo zijn er nogal wat. Raymond Braine voor de oorlog, Rik Coppens, Manuel Sanon, Juan Lozano, Dirk Goossens erna. Wel, wie de commentaren op Degryse dit seizoen gelezen heeft, weet dat hij niet misstaat in het rijtje. Extra pigment is natuurlijk dat Marc Degryse verschillende jaren bij Anderlecht gespeeld heeft. Ondanks de rivaliteit tussen Beerschot en Anderlecht, is het geen unicum dat spelers het truitje van beide clubs gedragen hebben. Om er maar enkele van een recenter tijdperk te noemen: Juan Lozano, Patrick Vervoort, Dirk Goossens, Guido Swinnen, Kenneth Brylle, Wim Hofkens.

Maar Juan Lozano is zonder twijfel de Beerschot-speler die nadien bij Anderlecht het meeste succes gekend heeft. Aan de vooravond van de topper blikt Lozano nog even terug: "Die rivaliteit leefde tussen de fans - ge weet wel, die dikkenekken van Anderlecht - maar voor mij was het een droom om voor Anderlecht te kunnen spelen. Ik weet wel dat Anderlecht het altijd moeilijk had op Beerschot: het waren bijna altijd rare uitslagen. Met Anderlecht heb ik er een keer een serieuze rammeling meegemaakt."

... de huidige stand in de competitie te maken

Het is wat voorbarig te zeggen dat Germinal Beerschot een topclub in wording is, maar het eerste jaar verloopt wel veelbelovend. Thuis is Germinal Beerschot nog steeds ongeslagen, wat de nieuwsgierigheid bij potentiële fans doet toenemen om eens een kijkje in het vernieuwde stadion te nemen. Tegen Lierse en Club Brugge telde Beerschot voor het eerst sinds enkele jaren weer meer dan tienduizend toeschouwers, die toen ook uitstekend voetbal te zien kregen.

Europees voetbal is geen idee-fixe voor Germinal Beerschot, maar de wedstrijd tegen de onbedreigde leider Anderlecht zal alvast een goede waardemeter zijn. Juan Lozano heeft voor beide clubs sympathieën, maar voor hem mag het zondag een zege voor Germinal Beerschot zijn: "Anderlecht heeft zo al genoeg voorsprong."

De cultuurschok is pas echt geslaagd als na negentig minuten een rare uitslag op het bord staat

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234