Zaterdag 28/01/2023

Voetbalschandaal

Waarom het er nu al een beetje benard uitziet voor KV Mechelen en Waasland-Beveren

KV Mechelen en Waasland-Beveren stonden in maart vorig jaar tegenover elkaar. Beeld BELGA
KV Mechelen en Waasland-Beveren stonden in maart vorig jaar tegenover elkaar.Beeld BELGA

Dinsdag opent de controlecommissie hoger beroep van de Voetbalbond de debatten over de mogelijke degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren op beschuldiging van matchfixing. De meeste commissieleden zijn magistraten of advocaten die boven elk clubbelang staan. Maar niet allemaal.

Douglas De Coninck

Dertien jaar geleden beloofde Vic Keersmaekers nooit nog een stap bij de Voetbalbond te zetten. “Tot nu toe heb ik woord gehouden”, zegt hij.

Hij was voorzitter van Verbroedering Geel, een van die vele toenmalige tweedeklassers met ambitie. In het seizoen 1999-2000 mochten de ‘Zotten’ Anderlecht en Club Brugge ontvangen in hun Leunenstadion. Na dat enige seizoen in eerste zakte de club weer. Waarna een terugkeer een obsessie werd. In het seizoen 2004-2005 behaalde Geel met coach Peter Maes de eindronde, waarin vier tweedeklassers zouden strijden om promotie.

Vic Keersmaekers: “Het was de tijd van de ‘gokchinees’ Zheyun Ye. Die was bij tal van clubs neergestreken met een aktetas vol cash. Nu ook bij ons, kort voor de eindronde. Hij eiste sportieve controle. Wij hebben hem na enkele dagen al buitengegooid.”

Zheyun Ye

Maar zo’n gokchinees, zou de ervaring leren, had niet meer nodig dan een paar vluchtige gesprekken en gsm-nummers.

Net voor een duel tegen Geel kreeg RS Waasland-speler Sébastien Dufoor een telefoontje van Jean-Pierre La Placa, een van de stromannen van Ye: “Je laat je voet hangen, je maakt geen doelpunten, je geeft geen assists en je krijgt 5.000 euro.”

Ye zou hiervoor en hierna nog passeren bij SK Lierse, Bergen, KV Oostende, SK Ronse, Sint-Truiden, La Louvière en de Finse club AC Allianssi. Individuele spelers kregen te horen dat de nieuwe baas de overnameprijs wou doen zakken. Daarom moest de club exceptioneel verliezen met 4 of 5 doelpunten tegen. Tientallen wedstrijden werden gefikst. Ye verdiende zijn inzet meer dan terug doordat Aziatische gokkartels de uitslagen vooraf kenden.

Vic Keersmaekers: “Geen enkele club is na de zaak-Ye gestraft, behalve één: wij van Verbroedering Geel. We werden vanwege dat ene telefoontje door de geschillencommissie een reeks lager gezet, naar derde klasse, met aftrek van zes punten. Zoals nu wordt geëist tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren.”

Groene tafel

Vic Keersmaekers is nu 71, hij heeft het voetbal vaarwel gezegd. Hij zegt “nog altijd enorm veel pijn” te voelen als hij aan die periode terugdenkt. De implosie van de abonnementenverkoop, andere clubs die zijn spelers voor een prikje kwamen weghalen. De deurwaarders. Het uiteindelijke faillissement.

Vic Keersmaekers: “Ik leef mee met de mensen in Mechelen en Beveren. Ik heb het zelf meegemaakt, gestraft worden voor iets waar je als club nauwelijks vat op kunt hebben. Toen was het een Chinees, tegenwoordig zijn het makelaars.”

Meer nog dan het faillissement zelf zegt Keersmaekers te zijn geraakt door de manier waarop het in zijn werk ging. De Geschillencommissie Hoger Beroep Betaald Voetbal (GHBBV) bestond toen, net als nu, uit negen heren. Elk van die negen was in die tijd afgevaardigd door de eigen club. Over het lot van Verbroedering Geel werd mee beslist door twee commissieleden die in het bestuur zaten van AFC Tubeke en KSK Ronse, twee clubjes die in dat seizoen 2005-2006 vochten tegen de degradatie. Wat niet leek te lukken op de grasmat, lukte wel aan de groene tafel: zich redden door de rivaal uit Geel te doen degraderen.

Vic Keersmaekers: “Vele jaren later ben ik enkele van die commissieleden tegengekomen. Ze zeiden: ‘Ja, jullie móésten eruit, wij hadden geen keuze.’ In 2014, zoveel jaar later, begon dan het proces in de zaak-Ye voor de rechtbank in Brussel. Wij, van Verbroedering Geel, zijn er allemaal over de hele lijn vrijgesproken.”

Transparanter

De Belgische Voetbalbond kwam in 2012 zelf tot het inzicht dat een commissie met negen afgevaardigden van voetbalclubs met elk hun particuliere belangetjes zoiets is als een overbevolkt vluchtelingenbootje op zee. De regels werden aangepast. De voorzitter van de GHBBV moest voortaan ‘minstens vijf jaar de functie van zetelend beroepsmagistraat uitgeoefend hebben’. Verder mocht hij ‘geen aandeelhouder zijn geweest van een club van het betaald voetbal’ en bij geen enkele club een bestuursfunctie hebben bekleed.

Van de acht gewone GHBBV-leden wordt verlangd dat zij jurist, bedrijfsrevisor of accountant zijn. Ook zij mogen in het verleden nooit aandeelhouder, bestuurder of zelfs in loondienst zijn geweest bij een club uit het betaalde voetbal.

De huidige voorzitter van de GHBBV, die dinsdag de debatten opent over het lot van Mechelen en Waasland, is Didier Detollenaere. Hij is oud-adjunctkabinetschef van minister Marino Keulen (Open Vld). Hij is in die mate vreemd aan het voetbal dat chef-voetbal bij Het Laatste Nieuws Stephan Keygnaert laatst schreef dat de man “in weerwil van zijn gebrekkige voetbalkennis schorsingen uitspreekt alsof hij met pijltjes gooit”.

Dat zit dus alvast snor. De commissie wordt voorgezeten door een man die werkelijk niets van voetbal kent.

De man uit Ronse

Wie zijn de acht andere leden? Ook dat lijkt snor te zitten. Sebastien Humblet, Geert Joosten en Wim Mertens zijn advocaten. Michel Palumbo en Dirk Thijs zijn advocaten-generaal bij het Hof van Cassatie. Rik Ascrawat is een notaris uit Veurne.

Maar dan zijn er nog twee.

Andre Deruyver is een advocaat uit Ronse. Hij was jarenlang voorzitter van KSK Ronse, een ploeg die veertien jaar geleden mee verwikkeld raakte in het omkoopschandaal rond Zheyun Ye. Met een paar opmerkelijke scores die de club in het seizoen 2004-2005 in enkele speeldagen tijd van titelkandidaat transformeerden tot sukkel in tweede klasse: 0-5, 5-2, 4-0 en nog eens 4-0. Meerdere spelers deden in 2006 in Humo hun beklag over hoe “zeker vijf wedstrijden waren verkocht” en trainer Guy Laverge ten einde raad ontslag had genomen.

Deruyver sloot in februari 2005, net voor de neergang begon, een sponsoringovereenkomst met de onbestaande firma Shanghai Yun Wei International Trade Ltd. voor een bedrag van 500.000 euro. Het contract vermeldt: ‘Hierbij geldig vertegenwoordigd door Mr. Zheyun Ye, general manager.’

Achteraf bekeken was dat een van de springplanken waarmee de gokchinees zich een weg wist te banen naar de bestuurskamers van zoveel Belgische voetbalclubs.

Over het lot van KV Mechelen en Waasland-Beveren wordt dus mee beslist door een van de protagonisten uit het vorige omkoopschandaal. Wiens club toen, ondanks een stevige bewijslast, de dans ontsprong bij de GHBBV, en het integendeel zo geregeld kreeg dat de rivaal uit Geel ten gronde werd gericht.

Tegenwoordig speelt KSK Ronse in de tweede klasse amateurs. De club kan op het eerste gezicht geen voordeel halen uit een degradatie van Mechelen of Waasland-Beveren, maar dat kan snel veranderen. Begin dit jaar werd Patrick Decuyper aangesteld als nieuwe voorzitter van KSK Ronse. Hij leidde de voorbije jaren Zulte-Waregem en Antwerp FC naar het hoogste niveau.

Een lid van de GHBBV kan zich laten vervangen. Kwestie van vooraf elke schijn van partijdigheid weg te nemen. André Deruyver is niet bereid te antwoorden op onze vraag of hij dat gaat doen: “Ik geef geen commentaar, in het belang van de sereniteit.”

Lokerse belangen

En toen was er nog commissielid nummer negen: Thierry Walbrecht. Hij is advocaat en schepen van ruimtelijke ordening te Moerbeke-Waas voor Open Vld. Moerbeke is een buurgemeente van Lokeren. Sporting Lokeren, dat laatste eindigde in de Jupiler Pro League, ziet zich in geval van degradatie van Waasland-Beveren opnieuw opgevist en is zonder meer de meest belanghebbende ploeg.

Lokeren en Moerbeke delen heel wat met elkaar, onder meer de afvalophaling door Intercommunale Durme Moervaart (IDM). Walbrecht is er bestuurder sinds 2010. In 2013 lanceerden IDM en Sporting Lokeren samen de campagne ‘Join the Green Team’. De burgemeester van Moerbeke Robby De Caluwé (Open Vld) is een vaak geziene gast in de eretribune op Daknam.

“In principe niet”, antwoordt Thierry Walbrecht op de vraag of hij mee gaat zetelen. “Er is nog niet beslist wie dat gaat doen, er zal worden gekeken naar wie over de nodige tijd beschikt en wie het best geschikt is.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234