Zondag 17/01/2021

Alphabet

Waarom Google wordt opgeslokt door Alphabet en wat dat voor u betekent

Google-oprichter Larry Page kondigde de herstructurering aan in een brief aan aandeelhouders.Beeld rv

Google wordt onderdeel van Alphabet, een nieuw moederbedrijf voor de zoekmachine en al haar dochterbedrijven. Het lijkt een simpele naamsverandering, maar er gaat veel meer achter schuil. De belangrijkste vragen beantwoord.

Wat is Alphabet?

Google-oprichter Larry Page legt het uit in een brief die hij verstuurt aan investeerders en publiceert op abc.xyz: "Alphabet is voor het grootste deel een verzameling bedrijven."

Het is niet de bedoeling dat de naam Alphabet consumenten uiteindelijk bekend in de oren zal klinken. Het wordt een moederbedrijf zoals er zovelen zijn, waarbij de merken centraal moeten staan. "Met als grootste, uiteraard, Google", licht Page toe. "Google onder Alphabet is enigszins afgeslankt, de bedrijven die ver van onze internetactiviteiten afstonden vallen nu onder Alphabet in plaats van onder Google."

Waarom was dit nodig?

Google is al lang niet meer alleen een zoek- en advertentiemachine. Met Calico bezit het een bedrijf dat onderzoek doet naar ouderdomsbestrijding. Er is Fiber, dat snelle breedbandnetwerken maakt en aanlegt. Ook Google X, het lab waar het internetbedrijf experimenteert met de zelfrijdende auto, wordt een tak van Alphabet.

Heel concreet zorgt de te nauwe band met Google voor perceptieproblemen bij een bedrijf als Nest, dat "slimme" thermostaten verkoopt en waar Google eigenaar van is. Het idee dat zoekmachine Google zou weten wanneer je thuis bent - en vooral wanneer niét - doet de wenkbrauwen fronsen. Een overheveling naar Alphabet moet daar verandering in brengen.

"Het hele punt achter Alphabet is dat alle verschillende Alphabet-bedrijven onafhankelijk zijn en hun eigen merken kunnen doorontwikkelen", schrijft Page nu.

De zelfrijdende wagen van Google X zal voortaan rechtstreeks onder moederbedrijf Alphabet vallen.Beeld REUTERS
Beeld AFP

Wat is de achterliggende gedachte?

Google-oprichter Larry Page overweegt deze beslissing naar verluidt al jaren. Het is een ultieme zet waar hij altijd naar gestreefd heeft. "Het klinkt misschien niet zo vanzelfsprekend, maar misschien moet je daadwerkelijk meer projecten doen die minder verband houden met elkaar", sprak Page twee jaar geleden al zijn ambitie uit in een interview. "Terwijl je in de zakenwereld altijd moet denken: 'Wat is het meest aangrenzende en logische dat ik nu kan doen?' omdat je daar experts voor moet hebben."

Een blik naar de geschiedenis van IBM, Nokia of Microsoft is genoeg om te weten wat er kan gebeuren als de wereld verandert en een bedrijf zich niet kan aanpassen. De bedrijven onder Alphabet kunnen risico's nemen en markten ontdekken om erin te domineren of te floppen, terwijl Google zich los daarvan kan focussen op zijn kerntaken.

Met het optuigen van een overkoepelend moederbedrijf komt Google ook tegemoet aan de wensen van Wall Street: doordat de uiteenlopende bedrijfsonderdelen meer autonomie krijgen onder Alphabet, krijgen beleggers beter zicht op de resultaten van elk onderdeel.

Google-oprichter Larry Page.Beeld REUTERS

Wat gebeurt er met Google?

De zoekmachine, Google Maps, Android, YouTube, Gmail en de online advertenties blijven onderdeel van Google. Het zijn vooral de bedrijven die ver van het traditionele internetbedrijf Google staan, die worden overgeheveld.

Larry Page, Sergey Brin en Eric Schmidt, de voormalige bazen van Google, krijgen leidende functies binnen Alphabet Inc. Na de herstructurering wordt Sundar Pichai de nieuwe CEO van Google.

Door het terugtreden als Google-CEO maakt Page tijd vrij om zich te richten op andere dochterbedrijven. "Sergey en ik gaan ons nog serieuzer bezighouden met het starten van nieuwe dingen. Onder Alphabet valt onder andere het X-lab, de kraamkamer van Wing, onze dronebezorgdienst. Wij zijn ook zeer enthousiast over Google Ventures and Google Capital, twee inversteringsmaatschappijen die zich toeleggen op start-ups."

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld dm

Wat verandert er voor mij?

Voor gebruikers zal er niet veel veranderen. Vooralsnog zijn er geen ingrijpende veranderingen aangekondigd bij de zoekmachine en YouTube.

Voor aandeelhouders verandert er wel wat. Aandelen van Google worden één op één vervangen door aandelen Alphabet. Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234