Zondag 23/01/2022

Waarom geen Federatie Vlaanderen-Brussel?

Paul Van Haver staat met zijn smalle strikje op de voorpagina van W+B of Wallonie/Bruxelles, het driemaandelijkse internationale tijdschrift van de Franse Gemeenschap dat over de hele wereld wordt verspreid. Boven de foto staat ‘Alors on chante’ (sic), want Paul Van Haver is natuurlijk Stromae. Dertig jaar na Plastic Bertrand (en vijftig jaar na Soeur Sourires ‘Dominique nique nique’) is hij de meest succesvolle zanger uit België, volgens W+B met ‘Alors on chante’ (sic) nummer één geweest in elf landen en 35 miljoen keer bekeken op YouTube.

In een kort artikel wordt Van Haver voorgesteld als een jonge Brusselaar, afstammende van een Rwandese vader en een Vlaamse moeder, die zo ‘op een perfecte manier het nieuwe gemengde België verpersoonlijkt’. In het Frans staat ‘la nouvelle Belgique métissée’, en uit de context blijkt dat die vermenging niet alleen naar de afstamming van een aantal Belgen verwijst, waaronder Paul Van Haver, maar naar België in zijn geheel als een land (of bijna een Gemeenschap), waarin Vlaamse zangers als Arno en Axelle Red bijna uitsluitend in het Frans zingen en een aantal Waalse zangers in het Engels.

Dit alles in het spoor van ‘het Vlaamse voorbeeld’, toen in de jaren negentig, onder meer in Antwerpen, groepen als dEUS, Zita Swoon, Daan (en nog een aantal anderen) lieten weten ‘dat zij voor geen grenzen bevreesd waren’. En in navolging van deze Vlaamse groepen zouden dus nu ook een aantal Waalse (en Brusselse, zie Stromae) zangers en groepen ‘zich hebben bevrijd van dat verdomde Belgische complex’, dat er dus in zou bestaan zich binnen de eigen gemeenschap opgesloten te voelen.

Nu kan men dit artikel, en het hele begeleidende dossier, op verschillende wijzen interpreteren. Er is de klassiek-flamingantische kaakslagmethode, en er is misschien deze nieuwe, grenzeloze, volgens de aanhangers van de eerste methode imperialistische benadering. Er is de manier van de besloten (Vlaamse) Gemeenschap, waarbij wie daar bij wil horen zijn afstamming moet bewijzen of taalexamens afleggen. En er is de manier van wat nu de Fédération Wallonie-Bruxelles heet (de vroegere Communauté Française), waarbij niet naar de diepte wordt gepeild maar in de breedte wordt gezocht. De Vlaamse Gemeenschap is een privéclub, de Franse Gemeenschap een open huis.

Het gaat om veel meer dan terminologie alleen, maar om de benadering van het institutionele probleem dat België heet. Aan de indeling van dit land in vier taalgebieden mag niet meer worden geraakt, alleen sluit dit vormen van vrijwillige samenwerking over deze taalgebieden heen niet uit, en dit geldt zowel voor de grondgebonden als voor de persoonsgebonden materies. Niets belet minister-president Rudy Demotte, in zijn functie als hoofd van de Franse Gemeenschapsregering, om een verregaande samenwerking aan te kondigen tussen de Franse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, onder de benaming ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’. Men heeft daar in Vlaanderen voorlopig enkel maar een kaakslag in gezien, geen voorbeeld om na te volgen.

Niets belet de Vlaamse minister-president Kris Peeters om morgen de defensieve houding van zijn regering tegenover Brussel, de Brusselse Vlamingen inbegrepen, om te buigen in een meer positief discours, en al eens zijn Brusselse ambtgenoot Charles Picqué uit te nodigen of bij hem op bezoek te gaan, formeel of informeel. Niets belet de Vlaamse regering om op zijn minst in het buitenland systematisch ook naar Brussel te verwijzen. Dit gebeurt nu enkel sporadisch. Niets belet de Vlaamse regering om zichzelf van een andere titel te voorzien, en er de regering van de Federatie Vlaanderen-Brussel van te maken.

Haven van Brussel

Er is niet alleen de noodzakelijke solidariteit van de Vlaamse Brusselaars, er zijn ook voldoende grensoverschrijdende grondgebonden problemen tussen Vlaanderen en Brussel, zoals de uitbouw van de zeehaven van Brussel - en nu hoor ik ze in Antwerpen al honend lachen, al lachen ze niet met de zeehaven van Luik - en van de luchthaven van Zaventem. Niets belet de leden van de Vlaamse regering om zich eens in Brussel buiten de eigen overheidsgebouwen te laten zien. En niets belet de Vlaamse regering om bij een of andere gelegenheid, 11 juli komt dichterbij, iemand als Paul Van Haver op de affiche te zetten. Doe de Stromae.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234