Donderdag 22/10/2020

Vraag van de week

Waarom gaan mijn kruidenplantjes zo snel dood?

Beeld rv

Elke hobbykok kent het fenomeen. Je koopt zo’n potje frisgroene basilicum of koriander om dat nieuwe recept vanavond mee af te werken en je denkt: ‘Dat zal de keuken mooi op­fleuren.’ Maar altijd weer is dat bundeltje vers groen na een paar dagen zo hopeloos verlept dat je het maar beter wegkiepert.

Maar omdat je wel vaker met verse kruiden kookt en ze er in de winkel altijd zo verleidelijk uitzien, blijf je in de val trappen.

En dat is natuurlijk precies de bedoeling.

Deze kruiden worden zo geteeld dat ze niet lang meegaan, zodat je er steeds opnieuw van nodig hebt. Dat ze zo snel de geest geven, ligt dus niet aan ons gebrek aan groene vingers maar aan de kweekmethode.

“Wist je dat ze zelfs grotere cellen hebben omdat ze zo snel groeien?” zegt Lieven David, medewerker bij de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). “Ze worden in serres met veel voeding, licht en warmte geforceerd. Je proeft dat ook. Koriander uit zo’n potje smaakt een stuk fletser dan die uit de tuin.”

Dries Decadt van planten- en kruidenkwekerij Decadt-Verhelst bevestigt. “Waarom denk je dat je zelfs in de winter basilicum­plantjes kunt kopen? Dat kan enkel dankzij extra veel licht en warmte in de serres. Binnen de maand heb je maximaal veel groen, welk seizoen het ook is.”

Maar door die aanpak zijn die kruiden extra gevoelig. Het zijn niet eens volwaardige planten, maar aparte snel gekweekte plantjes die dicht bij elkaar in een potje zijn gezet. Zo raken ze snel uitgeput. En wanneer ze naar de supermarkt worden vervoerd, zijn ze plots wel onderhevig aan kou en duisternis. “Dat geeft een stress­reactie. Daardoor houden ze het daarna nog maar een paar dagen uit”, zegt Decadt.

Ook zijn ze helemaal niet stevig: ze worden in de serres vaak zo dicht op elkaar geplant dat de wortels onvoldoende voeding krijgen en ze niet sterk genoeg zijn om ‘op eigen stengels te staan’. Alleen het beschermende hoesje geeft de indruk dat ze dat wel kunnen.

Om hun leven op te rekken zijn er een paar trucjes: ze verpotten in een grotere pot met extra aarde zodat ze meer ruimte en voeding krijgen, ze op een beschutte en zonnige plek zetten, erop letten dat de temperatuur tussen 15 en 20 graden blijft en ze voldoende maar ook niet te veel water geven. Vooral de meest fragiele kruiden zoals basilicum en koriander geef je best water aan de rand van de pot.

Maar zelfs dat is slechts tijdelijke doping. “In je keuken, waar tocht en temperatuurverschillen onvermijdelijk zijn en er minder licht is dan in de serres, kun je ze nooit geven wat ze gewoon waren.”

Het enige wat erop zit, is sterkere versies in een tuincentrum kopen en die in je tuin of in een pot binnen houden. Decadt kweekt dat type. “Ze krijgen geen extra voeding, licht of hitte en groeien daardoor trager, maar zijn veel sterker. On­ze rozemarijn groeit niet in één maar in zes maanden, maar gaat jaren mee en staat op zijn eigen stengels.”

Wie verslingerd blijft aan de supermarktpotjes maar dat trieste wegkwijnen niet wil zien, moet extra eters uitnodigen of vaak pesto maken. Alleen al voor een klein potje heb je een volledig basilicum­plantje nodig. En een potje verse pesto maakt vrolijker dan een perkje verflenste ‘plofkruiden’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234